Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Με υπαιτιότητα του ΥΠ.ΕΣ μένουν Δήμοι εκτός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στην Καθαριότητα



Εκτός της δυνατότητας του άρθρου 24 του Ν.4479/2017  να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό στις υπηρεσίες καθαριότητας θα μείνουν αρκετοί δήμοι  που από «λάθος» του Υπουργείου Εσωτερικών δεν έχουν συμπεριληφθεί στην απόφαση της ΠΥΣ 33/2006 (ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./172/39755 και ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./170/34183).
Μετά τον Δήμο Πειραιά που όπως είχαμε επισημάνει από την δημοσιοποίηση των παραπάνω αποφάσεων έχουν αυθαίρετα εξαιρεθεί 53 θέσεις οδηγών κάνοντας την λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου σχεδόν αδύνατη, σύμφωνα με την ανακοίνωση – καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Χανίων και οι Δήμοι Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου έχουν μείνει εκτός της δυνατότητας που δίνει  άρθρου 24 του Ν.4479/2017.
Χωρίς οι Δήμοι αυτοί να αποτελούν μοναδικότητα των περιπτώσεων Δήμων που δεν τους δίνεται η δυνατότητα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, γεννάται το ερώτημα πώς το Υπουργείο Εσωτερικών θα διορθώσει τα δικά του «λάθη» ή μήπως τελικά δεν πρόκειται για λάθος και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου «κλείνει το μάτι» σε δημάρχους να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις.
Είναι σίγουρο ότι με την διαδικασία της προκήρυξης συνεχώς να αναβάλλεται, το υπουργείο είχε το χρονικό περιθώριο να συμπεριλάβει όλα τα αιτήματα των Δήμων προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στις υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ η δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών για δεύτερο σχεδόν παράλληλο διαγωνισμό που θα περιλαμβάνει 600 περίπου θέσεις – αιτήματα Δήμων, όπως μαθαίνουμε μεταφέρεται στις καλένδες…
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Χανίων αναφέρει:
          Σας ενημερώνουμε ότι από τον επικείμενο διαγωνισμό για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα λόγω κωλυσιεργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχουν εξαιρεθεί δύο Δήμοι του Νομού Χανίων, συγκεκριμένα οι Δήμοι Καντάνου-Σελίνου και Κισσάμου, όπου απασχολούνται 24 άτομα ως παρατασιούχοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
        Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας ομόφωνα αποφάσισε και ζητά να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να συμπεριληφθούν οι θέσεις αυτές στον επικείμενο διαγωνισμό. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμβασιούχους-παρατασιούχους της χώρας, να προκηρυχθεί άμεσα “παράλληλος” διαγωνισμός για την κάλυψη των θέσεων που δεν έχουν συμπεριληφθεί στον επικείμενο και να διασφαλιστεί παντοιοτρόπως ότι οι συνάδελφοι που θα εξακολουθήσουν να εργάζονται ως παρατασιούχοι και μετά τις 31/3 θα πληρώνονται κανονικά.
          Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας δηλώνει ομόφωνα ότι δεν διαπραγματεύεται το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των Δήμων. Απαιτεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την ενίσχυση των υπηρεσιών Καθαριότητας και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια ξεπουλήματος Δημοτικών Υπηρεσιών σε ιδιώτες εργολάβους ενάντια στα συμφέροντα των Δημοτών που θα κληθούν αργά ή γρήγορα να πληρώσουν το αυξημένο τίμημα.
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
      Η Πρόεδρος                   Η Γραμματέας
Αθηνά Γιαννουλάκη               Δώρα Γεζουέ

δημοσίευσε ...