Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Η συχνότητα των δυστυχημάτων – ατυχημάτων μεγαλώνει δραματικά, «ακούει» κανείς;



Μετά τον θάνατο του εργαζόμενου οδηγού της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης που τελικά έχασε την ζωή του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ύστερα από τη μάχη που έδινε στην μονάδα εντατικής, από το εργατικό ατύχημα που είχε υποστεί στις 23 Οκτώβρη 2017 όταν το απορριμματοφόρο που οδηγούσε ανατράπηκε στην Αττική Οδό, νέο θανατηφόρο ατύχημα έρχεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τον ήδη μακρύ μαύρο κατάλογο των εργαζομένων στους Δήμους που χάνουν την ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά την ώρα της εργασίας τους.
Θανάσιμα τραυματίστηκε 54χρονος άνδρας, που εργαζόταν στο Δήμο Αμφίπολης, σε εργατικό δυστύχημα στο χωριό Κρηνίδα του νομού Σερρών. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο 54χρονος, μαζί με έναν συνάδελφό του πραγματοποιούσαν εργασίες σε φρεάτιο, βάθους τεσσάρων μέτρων, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες ο 54χρονος έπεσε σε αυτό.
Ο συνάδελφός του ειδοποίησε την Πυροσβεστική, η οποία έσπευσε στο σημείο και απεγκλώβισε τον άνδρα, ωστόσο στο Κέντρο Υγείας που μεταφέρθηκε διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Την προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αμφίπολης.
Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των Δημάρχων βολεύονται να τα ρίχνουν στην κακιά την ώρα, στη μοίρα  ή στο ανθρώπινο λάθος υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι την ευθύνη του λάθους την έχει ο εργαζόμενος. Για την δική τους όμως ανευθυνότητα δεν είπαν ποτέ τίποτα!
Ήρθαν ποτέ στο φως οι ευθύνες; Μάθαμε τα αίτια της ανατροπής του απορριμματοφόρου που τελικά στοίχισε την ζωή του οδηγού του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, από τον Οκτώβρη που συνέβη το ατύχημα τι έχει γίνει; Ή μήπως έχουμε μάθει τα πραγματικά αίτια για προγενέστερους  θανάτους εργαζομένων στους Δήμους ή τραυματισμούς κατά την διάρκεια της εργασίας τους; Για τον θάνατο εργάτη καθαριότητας από πτώση σιδερόπορτας, του εργάτη από πτώση δέντρου, του οδηγού που καταπλακώθηκε από το container  και τόσα άλλα, τίποτα! Απόλυτο σκοτάδι!
Και ενώ ο μακρύς μαύρος κατάλογος των εργαζομένων που χάνουν την ζωή τους αυξάνεται ραγδαία παίρνοντας δραματικές διαστάσεις, κυβέρνηση και πλειοψηφία των αιρετών συνεχίζουν  να κρύβουν στο σκοτάδι τις ευθύνες τους, για την εντατικοποίηση της εργασίας, για την ερήμωση των υπηρεσιών από προσωπικό, για την απαξίωση των υπηρεσιών και του μηχανολογικού εξοπλισμού που μένει κακοσυντηρημένος ή διαλυμένος, για τους ολιγόμηνους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, για την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων και την ακαταλληλότητα των συνθηκών και των χώρων εργασίας και γα πολλά άλλα, προκειμένου να εφαρμόζουν πιστά τις εντολές των «θεσμών» και του κεφαλαίου για ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση του κόστους εργασίας, θεωρώντας τους εργαζόμενους αναλώσιμους.
Απέναντι σε αυτούς που μας θεωρούν αναλώσιμους οφείλουμε να απαντήσουμε  με τον αγώνα μας απαιτώντας, επαρκή και διαρκής εκπαίδευση των εργαζομένων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων, αξιοπρεπείς και κατάλληλους χώρους και συνθήκες εργασίας που πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Καμία έκπτωση στα δικαιώματά μας που δεν μας χαρίστηκαν αλλά κατακτήθηκαν με σκληρούς και επίπονους αγώνες του εργατικού κινήματος.
 ΕΔΩ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

δημοσίευσε ...