Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Ακόμη ένας θάνατος εργαζόμενου σε Δήμο, αυτή την φορά στην Καλαμαριά.




Σχολιασμός του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ για το νέο εργατικό ατύχημα στην Καλαμαριά που κατέληξε σε θάνατο του εργαζόμενου
Πρόκειται για άνθρωπο που εξέτιε ποινή και εργαζόταν σε πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας μετά από δικαστική εντολή.
Το ατύχημα έγινε σε ιδιωτικό χώρο, σε ακάλυπτο οικοδομής, από κοπή δέντρου που έπεσε και καταπλάκωσε τον εργαζόμενο.
Το συνεργείο της υπηρεσίας πρασίνου πήγε στο σημείο μετά από εντολή του Αντιδημάρχου, σε ικανοποίηση προφανώς αιτήματος των ενοίκων της οικοδομής.
Τα ζητήματα που ανακύπτουν πολλά και έχουν κατά καιρούς επισημανθεί:
-Λειτουργία των υπηρεσιών, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, με την λογική του ρουσφετιού και να βγει η δουλειά όπως-όπως, με εξαναγκασμούς πολλές φορές, στους οποίους κατά κανόνα υποκύπτουν οι πιο «ευάλωτοι» στην εκμετάλλευση, δηλαδή συμβασιούχοι - εργαζόμενοι με προγράμματα, «ανακυκλώσιμοι» και όμηροι του πελατειακού κράτους που έχουν χτίσει και συντηρούν οι κυβερνήσεις και αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  
-Μεγάλη έλλειψη προσωπικού, που κατά καιρούς συμπληρώνεται με συμβασιούχους.
-Υποβάθμιση των παραγωγικών υπηρεσιών, καθαριότητας,  πρασίνου, έργων, τεχνικών, από τις διοικήσεις. Αυτές οι υπηρεσίες δεν εκσυγχρονίζονται δεν στελεχώνονται με το κατάλληλο προσωπικό με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αντιμετωπίσουν σημερινές κοινωνικές ανάγκες από την καθαριότητα και την ανακύκλωση μέχρι την συντήρηση εγκαταστάσεων και υποδομών. Είναι όμως αυτές οι υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες πληρώνουν τα ανταποδοτικά και είναι αυτές οι υπηρεσίες που τα τελευταία χρόνια ιδιωτικοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς. 
-Εργαζόμενοι, κυρίως οι προσωρινοί με διάφορες συμβάσεις, οι οποίοι ρίχνονται σε δύσκολες και επικίνδυνες δουλειές χωρίς καμιά εκπαίδευση και προετοιμασία, με ελλιπείς μέσα ατομικής προετοιμασίας και πολλές φορές με προβληματικό μηχανολογικό εξοπλισμό.
-Σωματεία εργαζομένων που στο όνομα των καλών σχέσεων με τις διοικήσεις δεν αναδεικνύουν ουσιαστικά προβλήματα και δεν προτείνουν λύσεις.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτει ακόμη ένα ζήτημα, αυτό της εργασίας με δικαστική απόφαση. Είναι δυνατόν άνθρωπος 71 ετών ανασφάλιστος να στέλνεται σε εξωτερικές υπηρεσίες Δήμων για δουλειά;
Οι δικαστικές και άλλες υπηρεσίες που παίρνουν αποφάσεις γι αυτούς τους ανθρώπους δεν θα έπρεπε να εξετάζουν και να αξιολογούν τις περιπτώσεις ξεχωριστά; 
Εκτός αν και αυτό το «ατύχημα» έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι Δήμοι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πεδία πειραματισμού και εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών από όλες τις κυβερνήσεις, από την εφαρμογή των πιο ποικιλόμορφων εργασιακών σχέσεων, μέχρι την υποβάθμιση κοινωφελών υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίηση κομβικών παραγωγικών υπηρεσιών.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ/10-10-2017

δημοσίευσε ...