Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Νέο εργατικό δυστύχημα σήμερα τα ξημερώματα με συμβασιούχο καθαριότητας



Ο μακρύς μαύρος κατάλογος θυμάτων ανευθυνότητας πολιτείας και αιρετών δεν έχει τέλος
Ένα νέο εργατικό δυστύχημα με θύμα συμβασιούχο εργαζόμενο στην καθαριότητα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Ένας 44χρονος εργαζόμενος στο Δήμο Μαραθώνα έχασε τη ζωή του, όταν την ώρα που με το συνάδελφό του φόρτωναν κάδο στο απορριμματοφόρο ένα ΙΧ αυτοκίνητο έπεσε πάνω τους. Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου στις 3.15πμ, στη λεωφόρο Μαραθώνος, στη Νέα Μάκρη. Ο άτυχος εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, αλλά ήδη ήταν αργά.
Ήταν ένας από τους συμβασιούχους, τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι αιρετοί τους έχουν χρόνια σε εργασιακή ομηρία, χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας και τώρα τους απολύουν. Η παράταση της σύμβασης του άτυχου συμβασιούχου έληγε τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, όπως και στην περίπτωση των άτυχων συναδέλφων του εργατικού δυστυχήματος στη Σκάλα Λακωνίας (σ.σ.: χθες, απεβίωσε και τρίτος εργαζόμενος) εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένειά του και στους οικείους του. Ο θάνατος των δύο συναδέλφων έρχεται να προστεθεί στον ήδη μακρύ μαύρο κατάλογο δυστυχημάτων – ατυχημάτων του κλάδου εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στον επίσης μακρύ μαύρο κατάλογο απωλειών της εργατικής τάξης που έχασαν την ζωή τους την ώρα της δουλειά τους.
Η εντατικοποίηση της εργασίας, η συνεχιζόμενη εργασία χωρίς ημέρα ανάπαυσης, η πίεση αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καθαριστεί η πόλη με κάθε τρόπο από το λιγοστό προσωπικό που έχει απομείνει ελέω μνημονιακής προσήλωσης κυβέρνησης και δημάρχων, η έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς και οι εκβιασμοί που δέχονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν κάτω από υπερβολικά αντίξοες συνθήκες (καύσωνα) αποτελούν σοβαρούς λόγους που μπορεί να οδηγήσουν τους εργαζόμενους ακόμα και στην απώλεια της ζωής τους.
Κι αυτό, την ώρα που οι αιρετοί ετοιμάζονται να απολύσουν συμβασιούχους που επί χρόνια εκμεταλλεύονται υπέρ το δέον για να δώσουν την καθαριότητα στους μεγαλοεργολάβους των σκουπιδιών, κι αυτό την ώρα που η κυβέρνηση αλλά και όλες οι δυνάμεις του μνημονιακού μπλοκ, θέλοντας για μια ακόμη φορά να σκύψουν το κεφάλι στους δανειστές και στο κεφάλαιο, ετοιμάζονται να τους κόψουν από τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, να συμπιέσουν ακόμα περισσότερο το κόστος εργασίας και να τους πετάξουν εντέλει στον Καιάδα της Ανεργίας.
Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους δεν τερματίστηκε, αντίθετα συνεχίζεται πιο δυναμικά και πιο αποφασιστικά, προκειμένου η εργατική τάξη να καταργήσει όλες τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ομηρία, την εκμετάλλευση και την ανασφάλεια. Η ανεργία δεν μειώνεται με την ανακύκλωση των ανέργων ούτε και με προγράμματα που μειώνουν την αξία της εργασίας και καταργούν εργασιακά δικαιώματα.
Σε αυτούς που μας θεωρούν αναλώσιμους απαντάμε με τον αγώνα μας και απαιτούμε αξιοπρεπείς και κατάλληλους χώρους και συνθήκες εργασίας που πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Καμία έκπτωση στα δικαιώματά μας που δεν μας χαρίστηκαν αλλά κατακτήθηκαν με σκληρούς και επίπονους αγώνες του εργατικού κινήματος.

Σχετική ανάρτηση: Και τρίτος νεκρός από το εργατικό δυστύχημα στη Σκάλα Λακωνίας – Ήταν 22 ετών

δημοσίευσε ...