Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Χαρίσης: Αυτή τη στιγμή, 10.000 συμβασιούχοι μαζεύουν σκουπίδια και δεν υπάρχει πρόβλεψη να πληρωθούν (βίντεο)

Για το θέμα της παύσης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και των συμβασιούχων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, μίλησε ο γραμματέας του ΜΕΤΑ και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργος Χαρίσης, στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION 24 και στην εκπομπή «newsroom» με τη Νίκη Λυμπεράκη (στις 29-06-17).

Όπως υπογραμμίζει, οι συμβασιούχοι που ουσιαστικά είναι απολυμένοι αυτή τη στιγμή, κάτω από συνθήκες καύσωνα, δουλεύουν και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να πληρωθούν. «Από σήμερα, μαζί με τους συναδέλφους μας, μονίμους και αορίστου, 10.000 συμβασιούχοι θα εργαστούν. Για αυτούς τους εργαζομένους (συμβασιούχους) που θα εργαστούν, θέλουμε να μας πει η κυβέρνηση τι θα κάνει για το διάστημα μέχρι της υπογραφής των 2.500 νέων συμβάσεων. Διότι -πέρα από το τι θα πει η δικαιοσύνη κατόπιν, δηλαδή από την νέας υπογραφή σύμβασης και μετά- αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κενό, όσον αφορά την πληρωμή των συμβασιούχων που εργάζονται χωρίς συμβάσεις: εμείς πιστεύουμε ότι δε θα πληρωθούν».


Όσον αφορά στο εργασιακό μέλλον αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων, όπως σημειώνει, οι περισσότεροι θα βρεθούν εκτός δουλειάς. «Θέλουμε να είμαστε καθαροί εμείς απέναντι στους συναδέλφους μας, στους περίπου 10.000 συμβασιούχους που υπηρετούν στις υπηρεσίες καθαριότητας στους δήμους: θεωρούμε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να μεταθέσει το πρόβλημα σε επόμενο χρόνο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι αν θέλουμε να σκιαγραφήσουμε λίγο εικόνες από το μέλλον, το άμεσο, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων θα βρεθούν εκτός εργασίας. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό καθαρό, διότι θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια τους εργαζομένους».


Ο Γ. Χαρίσης υπογραμμίζει ότι «από την αρχή ήμασταν αντίθετοι με τις συνεχείς παρατάσεις», καθώς «δεν μπορεί να υπάρχουν συμβασιούχοι σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων», άρα θα έπρεπε να υπάρξει μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου από το 2015 (σ.σ.: από τότε που έκανε την πρώτη παράταση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επί υπουργίας Κατρούγκαλου). Πλέον, με τη νομοθετική ρύθμιση Κατρούγκαλου, όπως σημειώνει, «θα δοθεί μάχη από τους εργαζομένους και τα πρωτοβάθμια σωματεία στα δημοτικά συμβούλια για να προκηρυχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις από τους δήμους για την πρόσληψη ατόμων στην καθαριότητα». Όμως, τονίζει, «πολύ σύντομα θα φανεί αυτό το οποίο εκτιμούμε ως Ομοσπονδία, αυτά που λέει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνουν. 

Και αυτό, θα διαπιστωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το Σεπτέμβριο».

Όσον αφορά στη «λάσπη στον ανεμιστήρα» από το Μαξίμου και κύκλους πέριξ αυτού, ότι η ΔΑΚΕ στην προτελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής (όπου και αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων μέχρι την Πέμπτη 29 Ιούνη) αρχικά ψήφισε λευκό και εν συνεχεία υπέρ της συνέχισης, αφού έγινε τηλεφώνημα από τη ΝΔ, είναι ξεκάθαρος, σε ερώτηση «εάν παίζει πολιτικά παιχνίδια η ΠΟΕ-ΟΤΑ:


Αφού αρχικά σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτό έγινε μια προσπάθεια να βληθεί ο δίκαιος αγώνας των εργαζομένων, τονίζει: «Πολιτικά παιχνίδια παίζουν οι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή, με πρωτοστατούντα τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη -που έκανε μια ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματος. Όλοι μας μπορεί να ανήκουμε σε κάποιο κόμμα ή σε κάποια συνδικαλιστική παράταξη, αλλά με βάση την εμπειρία που έχω, μπορώ να πω ότι κανένας συνδικαλιστής δεν παίρνει εντολή από κανένα κόμμα».


Όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας αλλά και άλλες υπηρεσίες των δήμων (π.χ., παιδικοί κτλ.), σημειώνει ότι πρέπει να έχουν δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, «διότι έτσι μπορεί να είναι πιο φθηνές για τους πολίτες», Οι, δε, ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της καθαριότητας «είναι μαφιόζικες εταιρείες, με εργασιακές συνθήκες γαλέρας», και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό με την Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Ακούστε τι είπε αναλυτικά ο Γ. Χαρίσης στο βίντεο που ακολουθεί (από 06:45 μέχρι 16:30)

newsroom 29-6-2017 από action24_tv

δημοσίευσε ...