Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Να αφήσουμε το «κοσκίνισμα» της απόφασης και να απαιτήσουμε το δικαίωμα στην εργασία



ΜΕΤΑ την επίσημη δημοσίευση της γνωμοδοτικής απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου φαίνεται ότι τελικά δεν διαφέρει και πολύ από αυτήν που είχε βγει στο φως της δημοσιότητας ως ….«διαρροή», παρά τις προσμονές, περί του αντιθέτου, που επιμελώς καλλιεργούσαν κυβερνητικοί παράγοντες και φιλοκυβερνητικοί συνδικαλιστικοί κύκλοι.
Αυτό όμως που λέγαμε και υποστηρίζουμε είναι ότι χρειάζεται να απαγκιστρωθούμε από την αναμονή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γιατί η δικαίωση του αιτήματος για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους, δεν θα έρθει μέσα από δικαστικές διεκδικήσεις, δεν θα έρθει από τις φρούδες ελπίδες και τις αυταπάτες που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ούτε από την νεοφιλελεύθερη πολιτική των απολύσεων της αντιπολίτευσης αλλά ούτε και από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας - ομηρίας και την ανακύκλωση των ανέργων που θέλει η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ για να καλύπτει τις πελατειακές της ανάγκες.
Με τον εγκλωβισμό στην αναμονή της απόφασης του Ελ.Συν. κινδυνεύουμε να γίνουμε οι ίδιοι «λαγοί» της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, που φαίνεται να τους βολεύει όλους αυτούς η απόφαση να περιορίζεται στην καταβολή των δεδουλευμένων και στην ημερομηνία λήξης της εργασίας των εργαζόμενων συμβασιούχων στις 31-12-2017, με την οποιαδήποτε διατύπωση εκφράσει το Τμήμα του Ελ.Συν. στην τελική απόφαση που θα δώσει λαμβάνοντας υπόψη την γνωμοδότηση της ολομέλειας.  
Δεν θα είναι περίεργο αν αυτή την έκβαση την χρησιμοποιήσουν και σαν επίτευγμα ο καθένας ξεχωριστά και με την δική του επιχειρηματολογία. Όπως δεν θα είναι περίεργο να χρησιμοποιήσουν αυτήν την έκβαση σαν επίτευγμα  και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΣΥΝ.ΑΝ και της ΔΑΚΕ-ΟΤΑ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ που ακόμα, παρά τις προκλήσεις, αποφεύγουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της μετατροπής όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Δεν μπορεί όμως να δεχτούμε ως λύση αυτά που βολεύουν τους άλλους, την καταβολή των δεδουλευμένων και την σύντομη ημερομηνία λήξης της εργασίας, που θα στείλει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και τις οικογένειες τους στην απόγνωση και το αδιέξοδο.
Το αφήγημα «περιμένετε να κλείσετε 24μηνο για να αποκτήσετε δικαιώματα», είναι αποπροσανατολιστικό και βολεύει μόνο αυτούς που αναπαράγουν την λογική της ανάθεσης και θέλουν τους εργαζόμενους σε «καταστολή», αντικαθιστώντας την εργατική πάλη με δικαστική διεκδίκηση.
Όταν σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας του Ελ.Συν κρίνονται όλες οι παρατάσεις των συμβάσεων αντισυνταγματικές, ποιο δικαστήριο θα δικαιώσει τους συμβασιούχους;
Μόνο ο ενωτικός, μαζικός και αποφασιστικός αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και να βάλει τέλος στην ομηρία, την ανασφάλεια και την εκμετάλλευση.
Να σταματήσουμε τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που δέχεται το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ.
Ας σταματήσει λοιπόν η κοροϊδία: Το σύνταγμα δεν μπορεί να το ερμηνεύουν κάθε φορά όπως τους συμφέρει. Δεν μπορεί να παραβιάζεται με τον τρόπο που νομοθετεί η βουλή και να ψηφίζει μνημόνια εν μια νυχτί, να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου με συμβασιούχους, να μειώνει μισθούς και συντάξεις, να φορολογεί τους φτωχούς και να κάνει πλάτη στους πλούσιους κλπ και να επικαλείται κάθε φορά συνταγματικά κωλύματα για τη μετατροπή των συμβάσεων.
Να πάρουμε την τύχη και την ευθύνη των κινητοποιήσεων στα δικά μας χέρια και γίνουμε εμείς αυτοί που θα καθορίσουν τις εξελίξεις και όχι  …άλλοι, απαιτώντας:
Μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε Αορίστου Χρόνου (συμβασιούχοι καθαριότητας, εργαζόμενοι στα κοινωνικά προγράμματα ΒΣΣ, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠΜΕΑ, εργαζόμενοι με ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς, οι εργαζόμενοι από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ)
Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 17-6-2017

δημοσίευσε ...