Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Γκιτάκος: Κατάργηση της «ειλωτείας» στους δήμους, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους



«Υπάρχει μεγάλος εμπαιγμός, μεγάλη κοροϊδία απέναντι στους συμβασιούχους» από τους κυβερνώντες, σημειώνει μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος, μιλώντας στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106,7 FM. Στηλιτεύει, όμως, και τη στάση της ΚΕΔΕ, η οποία «λειτούργησε σαν λαγός» στο θέμα των συμβασιούχων, την απόφαση του Ελεγκτικού και του μπλόκου στην πληρωμή χιλιάδων εργαζομένων, που βλέπουν την ανεργία μπροστά τους.
«Η ΚΕΔΕ παίζει ένα βρόμικο παιχνίδι, όχι μόνον με τους συμβασιούχους, αλλά και γενικά με όλους τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την πρώτη στιγμή ήταν αντίθετη στην παράταση των συμβάσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι δήμαρχοι που ανήκουν στην πλειοψηφία Πατούλη δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις, απέλυσαν εργαζομένους με την πρόφαση του 24μηνου». Ακόμα και στο θέμα των παιδικών σταθμών, στρέφονται κατά των εργαζομένων, με το νέο πρότυπο κανονισμό λειτουργία τους που έχουν καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς «θέλουν ανοιχτούς παιδικούς 365 ημέρες το χρόνο, με ενεξέλεγκτο ωράριο, με πολύ περισσότερα παιδιά σε αναλογία με το εκπαιδευτικό προσωπικό, με ελαστικές σχέσεις εργασίας κτλ.», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Όπως αποκαλύπτει, τελευταία πρόταση της ΚΕΔΕ, «όπως μαθαίνουμε, για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, είναι να καταργηθούν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια που υπάρχουν στους δήμους, ώστε να χάσουν μια σειρά αρμοδιοτήτων για άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή, άδειες χωρίς αποδοχές, άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης, μετάταξη από ΟΤΑ σε ΟΤΑ από κλάδο σε κλάδο κτλ. Θέλουν να καταργήσουν και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια διότι θεωρούν ότι τους ενοχλούν στο “έργο” τους: τις πελατειακές τους ανάγκες και την παραχώρηση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες».
Αναφορικά με τις συναντήσεις που έχει η Ομοσπονδία των δημοτικών υπαλλήλων το τελευταίο διάστημα με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, για το θέμα το συμβασιούχων, όπως υπογραμμίζει ο Β. Γκιτάκος, «δε βγήκε τίποτε καινούργιο». Όπως τους είπε ο υπουργός, θα βγάλουν κάποια νομοθετική ρύθμιση που θα είναι για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και για τη συνέχιση των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2017, εφόσον βγει μια αρνητική απόφαση από το Ελεγκτικό. «Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι αυτό. Το ζητούμενο είναι πώς θα καταργήσουμε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στους δήμους και γενικότερα στο Δημόσιο, γιατί η ίδια η κυβέρνηση αλλά και υπουργοί της έχουν πει για ενιαία σχέση εργασίας σε όλους τους δήμους για όλο το Δημόσιο. Και αυτή η ενιαία σχέση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα». Όπως επισημαίνει, οι εργαζόμενοι αυτοί, συμβασιούχοι, εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ, μέσω κοινωφελούς εργασίας κ.λπ., «καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας. Για αυτό και πρέπει να γίνουν μόνιμοι».
Ακούστε στο απόσπασμα που ακολουθεί τι είπε αναλυτικά ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΚΕΔΕ για τους συμβασιούχους αλλά και για τους ΑΣΕΠίτες μέσω προσωρινών πινάκων, για τη «σύμπνοια» που έχουν για να αλώσουν τις εργασιακές σχέσεις στους δήμους, για το ξεπούλημα των δημοτικών υπηρεσιών, με «αιχμή του δόρατος» την Καθαριότητα και τους παιδικούς, για το μείωση των συμβασιούχων που προβλέπει το 4ο μνημόνιο, για το ρόλο των παρατάξεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε αυτό το ευαίσθητο θέμα, το πώς πρέπει να λειτουργήσει η Ομοσπονδία, αλλά και ποιες είναι οι προτάσεις του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, παράταξη στην οποία είναι επικεφαλής. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 27-05-17.



δημοσιεύθηκε στο: ergasianet.gr


δημοσίευσε ...