Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Πριν αλέκτωρ λαλήσει … οι δήμαρχοι απολύουν.



Χωρίς ακόμα να έχει βγει απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο οποίο έχουν σταλεί με πράξη από τους τοπικούς επιτρόπους τα εντάλματα πληρωμής των απλήρωτων εργαζόμενων συμβασιούχων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, δήμαρχοι άρχισαν τις απολύσεις εργαζομένων.
Πολύ πριν την λήξη των συμβάσεων, οι δήμαρχοι γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τόσο τον ν.4429/2016 όσο και την νομοθετική ρύθμιση του αρθ.25 του ν.4456/2017 και προχωρούν σε αυθαίρετες απολύσεις εργαζομένων.
Μετά τον δρόμο που άνοιξε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σ. Δανιηλίδη και σύμφωνα με δημοσιεύματα, σειρά στις απολύσεις πήραν ο δήμαρχος Αμφίπολης Κ. Μελίτος και ο δήμαρχος Κιλκίς Δ. Σισμανίδης, προφασιζόμενοι το 24μηνο παρά του ότι οι ίδιοι οι δήμαρχοι έχουν υπογράψει διαπιστωτικές πράξεις παράτασης των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2017.  
Είναι τυχαίο που αμέσως μετά την συνάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ με την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δήμαρχοι από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν να απολύουν εργαζόμενους συμβασιούχους με πρόσχημα το 24μηνο;
Τίποτα δεν είναι τυχαίο, η κυβέρνηση στέκεται ως παρατηρητής των εξελίξεων εκτοξεύοντας ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και δεσμεύσεις,  επικοινωνιακές κροτίδες «λάμψης», ανήμπορη να βάλει φρένο στις αυθαιρεσίες και την παρανομία της πλειοψηφικής ηγεσίας της ΚΕΔΕ που ήταν εξ αρχής πρόδηλη η εναντίωση της στις παρατάσεις των συμβάσεων, θέλοντας οι δήμαρχοι να συντηρήσουν το καθεστώς εκμετάλλευσης των εργαζομένων προκειμένου να εξυπηρετούν τις πελατειακές τους ανάγκες.
Αν πραγματική βούληση της κυβέρνησης ήταν η μονιμοποίηση των συμβασιούχων όπως «ευαγγελίζεται» και οι υποσχέσεις της δεν ήταν στο πλαίσιο των προεκλογικών «θα», δημιουργώντας προσμονή και αυταπάτες στους εργαζόμενους, θα είχε καταργήσει την κάθε μορφή ελαστικής σχέση εργασίας που έχουν επινοηθεί τα τελευταία κυρίως χρόνια και δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και ομηρίας στους ολιγόμηνης διάρκειας, κακοπληρωμένους και χωρίς πλήρη δικαιώματα, εργαζόμενους. Ενώ στο πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο «σκούπα» για τους Ο.Τ.Α θα είχε προβλέψει την μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε αορίστου χρόνου.
Αντίθετα, ευθυγραμμισμένη με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεσμευμένη να εφαρμόσει μέχρι κεραίας, όπως ευθαρσώς δηλώνει, όλα τα μέτρα των παλαιότερων και νέων μνημονίων που η ίδια υπογράφει και ψηφίζει, υλοποιεί τον σκληρό πυρήνα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διοίκησης με ακόμη περισσότερη συμπίεση του κόστους εργασίας, με επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και με μεγαλύτερες περικοπές στη χρηματοδότηση, στοχεύοντας στην δημιουργία ενός μικρού επιτελικού κράτους που θα αναθέτει εργολαβίες σε ιδιώτες, εξασφαλίζοντας έτσι υπερκέρδη για το κεφάλαιο αλλά επεκτείνοντας την φτώχεια και την εξαθλίωση στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας που θα κληθεί να πληρώσει το κόστος των ιδιωτικοποιήσεων.
Εκεί άλλωστε οδηγούν και τα νομοθετήματα της κυβέρνησης περί κινητικότητας, αξιολόγησης, Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, επιτελικών Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας και κοινωνικών συνεταιρισμών (ΚΟΙΝΣΕΠ).
Από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ μαζί με τις ουρές τους (Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) ως θεματοφύλακες των μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού, με τις μηχανορραφίες τους και τις παρεμβάσεις τους σε δημάρχους που ελέγχουν, παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων και αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους συμβασιούχους, ενώ παράλληλα νοιώθουν ότι απειλείται το κομματικό κράτος που επί χρόνια διακυβέρνησης τους είχαν δημιουργήσει και την αντικατάσταση του από το κομματικό κράτος που επιχειρεί να δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Μόνη λύση ο αγώνας…
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που με ευθύνη της πλειοψηφίας (ΣΥΝ.ΑΝ – ΔΑΚΕ) το αποφεύγει, να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της μετατροπής όλων των συμβάσεων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους Δήμους (συμβάσεις καθαριότητας, προσωρινοί πίνακες ΑΣΕΠ, κοινωνικά προγράμματα, παιδικοί σταθμοί κλπ), σε αορίστου χρόνου. Να οργανώσει και να συντονίσει τον αγώνα όλων των εργαζομένων του κλάδου, για την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων. 
Βασίλης Γκιτάκος, Αντιπρόεδρος στην ε/ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ

δημοσίευσε ...