Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΜΕΤΑ: ΑΠΟΧΗ και από τη «νέα» ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – Ακυρώνουμε και πάλι το νόμο στην πράξη

Η μνημονιακή πειθαρχία όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, επιτάχυνε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις» που ξεκίνησαν πριν από 25 χρόνια, και με άλλοθι την κρίση θέλουν να ολοκληρώσουν ένα σχέδιο που προβλέπει εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, δουλειά χωρίς δικαιώματα και κράτος χωρίς κοινωνικές παροχές προς τους πολίτες, παρά μόνο προνοιακές για επιβίωση.
Στο Δημόσιο, ήδη, από το 2000, με τη θεωρία περί ευέλικτου και επιτελικού κράτους, εκχωρήθηκαν πολλές αρμοδιότητες σε εργολάβους και ιδιώτες, υποβαθμίστηκαν οι κοινωνικές υπηρεσίες και όλες οι τεχνικές και άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με την συντήρηση και την ανάπτυξη των υποδομών των πόλεων και ιδιωτικοποιήθηκαν όσες ήταν κερδοφόρες και υπήρχε ενδιαφέρον από τους ιδιώτες.

Το κράτος τα τελευταία χρόνια ενίσχυσε μόνο τους κατασταλτικούς του μηχανισμούς και αυτό για προφανείς λόγους: για να μπορεί να αντιμετωπίζει τις κοινωνικές αντιστάσεις και να καταστέλλει τις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις.

Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών του υπηρεσιών και η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας, εντάθηκαν από το 2010 και μετά. Είχαμε απαγόρευση προσλήψεων, απολύσεις εργαζομένων, κατάργηση οργανικών θέσεων, ιδιωτικοποιήσεις και εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.

Από το 2013, σχεδιάζονταν να περάσει η «μεταρρύθμιση» στο Δημόσιο μέσα από την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, με στόχο τη συγχώνευση οργανικών του μονάδων, την καθιέρωση αμοιβών πολλών ταχυτήτων, το «κούρεμα» των θέσεων και τις απολύσεις εργαζομένων σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 15%, όπως προσδιόριζε τότε ο νόμος Μητσοτάκη για την αξιολόγηση.

Αυτός ο σχεδιασμός της τότε κυβέρνησης και των δανειστών δεν πέρασε. Συνάντησε τη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων και με τη μαζική ανυπακοή και την άρνηση της συμμετοχής σ’ όλα τα βήματα της αξιολόγησης, ο νόμος ακυρώθηκε στην πράξη.

Το ΜΕΤΑ νιώθει δικαιωμένο γι’ αυτή του την επιλογή, που με επιμονή, παρά την άρνηση ή τις επιφυλάξεις των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων, δόθηκε ένας νικηφόρος αγώνας που αποτελεί αγωνιστική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Αποδείχτηκε ακόμη μια φορά ότι βασικός παράγοντας επιτυχίας ενός αγώνα δεν είναι μόνο η μορφή, αλλά στο κατά πόσο αυτή είναι πειστική, εξασφαλίζει αντοχή και συνέχεια και κυρίως τη μαζική και ενεργό συμμετοχή όλων των εργαζομένων.

Συνάδελφοι, -ισσες… Όλα μπορούν να γίνουν και να φέρουμε τα πάνω-κάτω αρκεί να το πιστέψουμε και να αγωνιστούμε γι’ αυτό.

Η σημερινή αξιολόγηση που επείγεται να προωθήσει η κυβέρνηση, στην ουσία της δεν είναι διαφορετική απ’ την προηγούμενη. Είναι η ίδια που είχε εγκριθεί από την τρόικα το 2012. Οι λέξεις «στοχοθεσία», «κοινωνική λογοδοσία» και «συμμετοχή» που αναγράφονται στην πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι «το χρυσό περιτύλιγμα» και η «κινητικότητα» των υπαλλήλων, και η ψευδαίσθηση ότι μπορεί να μετακινείται εύκολα κάποιος σε υπηρεσία της επιλογής του, είναι «το κερασάκι στην τούρτα» για να περάσουν ανώδυνα τα μέτρα συρρίκνωσης του δημοσίου και των κοινωνικών του υπηρεσιών.

Ο νόμος και η εγκύκλιος για την αξιολόγηση είναι εκτός πραγματικότητας. Θυμίζουν κείμενα που έχουν γραφεί από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το ελληνικό δημόσιο και τις ανάγκες του και απλά έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, πράγμα βέβαια σύνηθες στην κοινοβουλευτική διαδικασία της μνημονιακής περιόδου.

Καμιά αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου και καμιά αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνει σε ένα δημόσιο υποστελεχωμένο και «γερασμένο» αφού δεν γίνονται προσλήψεις προσωπικού, εκχωρούνται αρμοδιότητες και επεκτείνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Είναι προφανές ότι το και το νέο σύστημα αξιολόγησης δεν απαντάει στα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης που εστιάζονται στην γραφειοκρατική της λειτουργία και την αδιαφάνεια, στον κομματισμό και την κάθε φορά κυβερνητική –πελατειακή της σχέση και παρέμβαση, στα οποία προστέθηκαν με έντονο τρόπο στην μνημονιακή περίοδο η υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή της.

Το ΜΕΤΑ θεωρεί ότι μπορούμε και τώρα να χαλάσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών. Μπορεί αυτή η αξιολόγηση να μην φαίνεται ότι οδηγεί σε απολύσεις, τις οποίες όμως και δεν αποκλείει, οδηγεί όμως στο ίδιο αποτέλεσμα, που είναι η συρρίκνωση του δημοσίου και των υπηρεσιών του με αρνητικές συνέπειες στους εργαζόμενους και στην κοινωνία.

Καταθέτουμε για ακόμα μια φορά την πρότασή μας σ’ όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, την ΑΔΕΔΥ, τις Ομοσπονδίες, τα σωματεία και πρωτίστως σ’ όλους τους εργαζόμενους και τους καλούμε να πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε ναυάγιο και τη νέα αξιολόγηση.

1. Κανένα σωματείο και καμιά ομοσπονδία να μην αποδεχτεί νέα οργανογράμματα και Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), που θα είναι προσαρμοσμένα στο μνημονιακό κουστούμι.

2. Κανένας εργαζόμενος δεν παραλαμβάνει τα έντυπα αξιολόγησης.

3. Κανένας εργαζόμενος δεν αξιολογεί ούτε τον προϊστάμενό του, ούτε τον υφιστάμενό του, ούτε τον εαυτό του. Δεν επιτρέπουμε να συγκληθεί η συνέλευση, ούτε να συγκροτηθούν οι επιτροπές αξιολόγησης.

4. Να κηρύξουν Απεργία – Αποχή διάρκειας όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των Νοσοκομείων, των ΟΤΑ και των Ανεξάρτητων Αρχών, από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σ’ όλα τα επίπεδα και συγκεκριμένα από κάθε ενέργεια που συνδέεται με την περιγραφόμενη στο άρθρο 14 του ν.4369/2016 διαδικασία.

Μπορούμε να νικήσουμε πάλι, αρκεί να το πιστέψουμε και κυρίως να δώσουμε με μαζικό, δυναμικό και συλλογικό τρόπο τη μάχη για να μην περάσουν τα μέτρα διάλυσης του Δημοσίου που επιχειρούνται μ’ αυτό το νόμο.

ΜΕΤΑ, Μάρτης 2017

δημοσίευσε ...