Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Επαναφορά της αμοιβής των υπερωριών στο Δημόσιο – Το «τυράκι» για τα μέτρα – αντίμετρα;

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία η κυβέρνηση επαναφέρει τις αμοιβές για νυχτερινά – αργίες στα ποσοστά που ήταν πριν την περικοπή 20% του Ν.4354/2015 στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Θα πρέπει να υπάρξουν βεβαίως αναπροσαρμογές στους εγκριθέντες κωδικούς των προϋπολογισμών των Δήμων για νυχτερινά - αργίες, γιατί διαφορετικά με την αύξηση του ωρομισθίου δεν θα επαρκέσουν τα εγκριθέντα χρήματα για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι.

Ακόμη,  στην πράξη η όποια ωφέλεια για τους εργαζομένους θα εξαφανιστεί αν υπάρξει ρύθμιση της κυβέρνησης με την τρόϊκα για το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου, από την οποία οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν σχεδόν μισό μισθό το χρόνο, γι΄ αυτό και πρέπει να ενταθούν οι αγώνες ενάντια στα μνημόνια και στην ιδιότυπη διακυβέρνηση της χώρας μας από τους δανειστές και την τρόικα. (βλέπε μέτρα – αντίμετρα!!!)
Συγκεκριμένα τροποποιείται η υποπαράγραφος 2 της παραγράφου Β του άρθρου 20 του ν.4354/2015 (Α'176) «2. Η ωριαία αποζημίωση των υπαλλήλων που απασχολούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται ως εξής: α) Για εργασία νυκτερινή εργάσιμων ημερών ίση με το σαράντα τοις εκατό (40%) του ωρομισθίου, β) Για εργασία ημερήσια ή νυκτερινή, που παρέχεται Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες ίση με το εξήντα τοις εκατό (60%) του ωρομισθίου.»
Και αντικαθίσταται ως εξής: «Η ωριαία αποζημίωση των υπαλλήλων που απασχολούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται ως εξής: α) Για εργασία νυκτερινή εργάσιμων ημερών ίση με το εξήντα τοις εκατό (60%) του ωρομισθίου β) Για εργασία ημερήσια ή νυκτερινή, που παρέχεται Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες ίση με το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ωρομισθίου». Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από 1.1.2017.
Η τροπολογία ΕΔΩ

δημοσίευσε ...