Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Τροπολογία για την παράταση κατάθεσης της δήλωσης «Πόθεν Έσχες»



Τροπολογία για την παράταση της προθεσμίας λήξης της υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του έτους 2016, κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης για Συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου».
Η νέα προθεσμία υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του έτους 2016 λήγει στις 13 Απριλίου 2017 αντί για τις 15 Ιανουαρίου 2017, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη υποβολή των δηλώσεων από τους υπόχρεους, λόγω των εκκρεμών ως άνω αιτήσεων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και επειδή οι εν λόγω δηλώσεις υποβάλλονται για πρώτη φορά υποχρεωτικώς ηλεκτρονικά, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.
 Η προτεινόμενη διάταξη αναφέρει:
1.Η προθεσμία της παρ. 6 του άρθρου 66 του ν. 4409/2016, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρου 20 του Ν.4425/2016,παρατείνεται από την λήξη της έως και την 13η Απριλίου 2017.
Η απόφαση για την αναστολή ήλθε μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για την αναστολή υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων των μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των δικαστών. Μετά τις αποφάσεις αυτές, στη κυβέρνηση έκριναν ότι το σύστημα συνολικά θα κριθεί ανεπαρκές κι αποφάσισαν την παράταση της υποβολής για δύο μήνες
Και στην νέα απόφαση του τμήματος Αναστολών, γίνεται αναφορά στον κίνδυνο των σοβαρών επιπτώσεων στο πρόσωπο των κρατικών λειτουργών που μπορεί να υποστούν «βλάβη μη επανορθώσιμη» σε περίπτωση διαρροών ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων. Ουσιαστικά οι δικαστές δείχνουν ότι ανησυχούν σοβαρά για τις προδιαγραφές ασφαλείας του συστήματος υποβολής των δηλώσεων «Πόθεν Έσχες», υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε αναδίπλωση.
Ολόκληρη η τροπολογία ΕΔΩ

δημοσίευσε ...