Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Ασυνεννοησία της κυβέρνησης και στη μέση οι εργαζόμενοι, η Γεροβασίλη ακυρώνει τις «παρατάσεις» Βερναρδάκη;



Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016 η παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης που είχε εξαγγείλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται και αφορά τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους έχουν παραταθεί, μετά την άρνηση επιτρόπων να θεωρήσουν εντάλματα πληρωμής δεδουλευμένων αλλά και την άρνηση Δημάρχων να εφαρμόσουν το αρθ.16 του ν.4429/2016 και να υπογράψουν την διαπιστωτική πράξη παράτασης των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2017.
Στην συνάντηση με την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη, που προκλήθηκε μετά από απαίτηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τέθηκαν τρία βασικά θέματα που ενώ περίμεναν διευθέτηση και λύση, συνάντησαν τον αρνητισμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να δώσει λύσεις.
Στο θέμα των απλήρωτων δεδουλευμένων των εργαζομένων που οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν με το αρθ.49 του ν.4325/2015 και που τις προηγούμενες ημέρες διέρρεαν κύκλοι του υπουργείου ότι θα κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα έλυνε το πρόβλημα, τελικώς η νομοθετική ρύθμιση μετατίθεται για το νέο έτος(!), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους να περάσουν τις γιορτές χωρίς το αυτονόητο, τον μισθό από τα δεδουλευμένα τους.
Στο έτερο θέμα που αφορούσε τους εργαζόμενους με συμβάσεις που παρατείνονται σύμφωνα με τον ν.4429/2016 και αντιμετωπίζουν την άρνηση Δημάρχων ή Προέδρων Νομικών Προσώπων να προχωρήσουν στην παράταση, η υπουργός κα Όλγα Γεροβασίλη έκανε την «ανατροπή».
Από την μία η υπουργός υποστήριξε ότι ο νόμος 4429/2016 που παρατείνει αυτοδίκαια τις συμβάσεις πρέπει να γίνει σεβαστός από όλους τους δημάρχους και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών και να υπογράψουν άμεσα τις παρατάσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι και οι παρεμβάσεις του υπουργείου προς αυτούς, αλλά από την άλλη στην ουσία ανατρέπει τις τροπολογίες «Βερναρδάκη» (κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης) και θέτει περιορισμούς στην διάρκεια που μπορεί να έχει η παράταση τους 24 μήνες του Π.Δ. 164/2004 και το αρθ.103 του Συντάγματος. Γεγονός που θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων που θα συμπληρώνουν 24μηνο, ενώ για αυτούς που το έχουν συμπληρώσει δεν θα παρατείνεται η σύμβαση.
Δεν είναι όμως η μόνη «ανατροπή» στην οποία προχώρησε η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η κα. Γεροβασίλη ανέτρεψε και την ρητή δέσμευση προς τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους του προκατόχου της στον υπουργικό θώκο για μονιμοποίηση ή μετατροπή της σύμβασής του σε Αορίστου χρόνου των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί από τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στους οριστικούς αλλά δουλεύουν πάνω από επτά χρόνια με ευθύνη της πολιτείας που η ίδια τώρα θέλει να τους απολύσει. Η απάντηση της υπουργού είναι ότι η τροπολογία δεν καλύπτεται  νομικά δεν μπορεί να κατατεθεί στη βουλή και χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία.
Είναι φανερή η ασυνεννοησία που επικρατεί μεταξύ κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης. Ο κ. Βερναρδάκης να υποστηρίζει ότι είναι παράνομος όποιος δεν υπογράφει την παράταση των συμβάσεων σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε στον ν. 4429/2016  και η κ. Γεροβασίλη να απολύει όσους ξεπερνούν τους 24 μήνες.
Κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΚΕΔΕ που όπως έχουμε ξαναπεί ανήκουν στο μνημονιακό μπλοκ και εφαρμόζουν και οι δύο την μνημονιακή πολιτική, φαίνεται να βρήκαν μέση λύση που να καλύπτει τις πελατειακές τους ανάγκες και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργολάβων.
Αυταπάτες για παράλληλο πρόγραμμα δεν μπορεί να έχει κανένας, όλα χρειάζονται την έγκριση του κουαρτέτου των θεσμών.
Το ζήτημα όμως δεν είναι τι κάνουν αυτοί, που σαν καλά και υπάκουα παιδιά συνεχίζουν να εκτελούν τις εντολές των «θεσμών» και του κεφαλαίου, αλλά τι κάνουμε εμείς!
Οι εργαζόμενοι μέσα από τα συνδικάτα να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση και να κάνουμε πραγματικότητα το σύνθημα «μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους». Με οργανωμένο και συντονισμένο αγώνα διαρκείας να  διεκδικήσουμε:
-       την κατάργηση  όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας,
-       την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά πρωτίστως εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας
-       προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.  
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 21-12-2016

Το Δελτίο Τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ ΕΔΩ


δημοσίευσε ...