Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΜΕΤΑ: Για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου και την επίσκεψη Ομπάμα



Δύο μέρες πριν από την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «φιλοξενεί» στη χώρα μας τον (πρώην) πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ομπάμα, παρουσιάζοντάς τον μάλιστα ως «φίλο» του ελληνικού λαού, που θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας, αφού πρώτα από κοινού εγκατέστησαν το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα την προσφυγική κρίση, όχι βέβαια για να κάνει το «ναυαγοσώστη», αλλά ως προκεχωρημένο φυλάκιο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι όχι απλά προκλητικό, αλλά αποτελεί και παραχάραξη της ιστορίας και των αγώνων του ελληνικού λαού, που με το αίμα του στάθηκε απέναντι στη στρατιωτική χούντα και στους -και τότε- «φίλους» και συμμάχους της, τους Αμερικανούς, οι οποίοι -όπως και τότε- έτσι και τώρα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, χρησιμοποιούν όποια μέθοδο ταιριάζει στην εποχή -τότε τα τανκ– τώρα τις τράπεζες και το χρέος.
Οι ΗΠΑ ούτε ήταν ούτε είναι φιλική και συμμαχική δύναμη.
Οι ΗΠΑ είναι η δύναμη που οργάνωσε και στήριξε την επτάχρονη δικτατορία στην Ελλάδα, όπως και σε μια σειρά άλλες χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, μια δικτατορία που κατέληξε στη διχοτόμηση της Κύπρου.
Εκατοντάδες χιλιάδες δημοκράτες, προοδευτικοί, αριστεροί και κομμουνιστές, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, κυνηγήθηκαν και δολοφονήθηκαν στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Ο Ελληνικός λαός, όμως, βρήκε το σθένος και αντιστάθηκε, οργανώθηκε και εξεγέρθηκε με κορυφαία στιγμή το Πολυτεχνείο το ’73 και τελικά έδιωξε τη χούντα.
Οι ΗΠΑ είναι η δύναμη αυτή που με την ιμπεριαλιστική της πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, και με βραχίονα το ΝΑΤΟ, είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων και το αιματοκύλισμα των λαών του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου, της Βόρειας Αφρικής και της Παλαιστίνης.
Είναι η δύναμη που μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση βομβάρδισε το λαό της Σερβίας και διέλυσε την Γιουγκοσλαβία και τους λαούς των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι η δύναμη αυτή που στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ηγείται της προσπάθειας του περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε παγκόσμιο επίπεδο ενισχύοντας ταυτόχρονα τις αντιμεταναστευτικές και αντιπροσφυγικές πολιτικές.
Οι ΗΠΑ είναι η δύναμη που παράλληλα με τη βιομηχανία και το εμπόριο όπλων «δημιούργησε» το ΔΝΤ προκειμένου να υπάρχει κι άλλος τρόπος, πιο σύγχρονος, για την εξαθλίωση και την υποδούλωση των λαών. Το ΔΝΤ, που σε όποια χώρα και αν πέρασε, άφησε πίσω μόνο οικονομικά και κοινωνικά συντρίμμια και που σήμερα θέλει να το εμφανίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σαν «φίλια» δύναμη στην υπόθεση του χρέους. Οι οικονομικοί δολοφόνοι του ΔΝΤ μόνο αυτό δεν είναι! Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η αποπληρωμή του χρέους και τίποτα άλλο. Και οι ισχυρισμοί για δήθεν καλύτερη αντιμετώπιση από την πλευρά του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους έχουν να κάνουν μόνο με το γεγονός του ότι ένα μη βιώσιμο δημόσιο χρέος σημαίνει και μη δυνατότητα αποπληρωμής του.
Η διαγραφή του χρέους και η στάση πληρωμών των δόσεων του δεν είναι κάτι που θα το κερδίσει ο λαός από το ΔΝΤ. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι μικροί και μεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι επιστήμονες και οι νέοι πρέπει να μπουν μπροστά στον αγώνα για τη διαγραφή του χρέους, τον τερματισμό της λιτότητας και για την επαναφορά και τη διεύρυνση των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων που απωλέσθησαν τα τελευταία χρόνια.
Σήμερα, λίγες μέρες πριν την επέτειο των 43 χρόνων από την εξέγερση του Νοέμβρη του ‘73, το σύνθημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ όχι μόνο παραμένει επίκαιρο, αλλά παίρνει και νέα χαρακτηριστικά. Η συγκρότηση ενός ευρύτερου αντιμνημονιακού – προοδευτικού μετώπου, με πρωταγωνιστές τη νεολαία και τους εργαζόμενους, που θα πρωταγωνιστήσει για την ανατροπή των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, τη σύγκρουση και αποδέσμευση της χώρας απ’ την ΕΕ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για να μπει ένα τέρμα στη μνημονιακή επιτροπεία και τα βάσανα του ελληνικού λαού, είναι όσο ποτέ αναγκαία και απαραίτητη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ και αυτό πρέπει να εκφραστεί εμπράκτως με μαζικές διαδηλώσεις και συλλαλητήρια στην Αθήνα και σ’ όλες τις πόλεις της χώρας μας.
Το ΜΕΤΑ καλεί όλα τα συνδικάτα, τις πολιτικές, κοινωνικές, αντιρατσιστικές και αντιπολεμικές οργανώσεις να πάρουν πρωτοβουλία για την οργάνωση ενός ΕΝΩΤΙΚΟΥ παλλαϊκού συλλαλητηρίου «υποδοχής» του Ομπάμα.
Το ΜΕΤΑ τέλος καλεί στις εκδηλώσεις και στην πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
09-11-2016

δημοσίευσε ...