Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους συμβασιούχους της καθαριότητας των Δήμων



Ψηφίστηκε πριν λίγο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας  «Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας» και η τροπολογία για την παράταση των συμβάσεων για την καθαριότητα των κτιρίων των δημόσιων υπηρεσιών , των ανεξαρτήτων αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ. , των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α. και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α.
Η τροπολογία ψηφίστηκε με τις διορθώσεις που διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης κατά την τοποθέτηση – εισήγηση του σήμερα στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.
Οι αλλαγές όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός την περασμένη Τρίτη 10 Οκτώβρη 2016, ημέρα συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και παρέμβασης συνδικαλιστικών παρατάξεων, πρωτοβάθμιων σωματείων και εργαζομένων συμβασιούχων είναι : 1) συμπεριλαμβάνονται οι δίμηνες συμβάσεις που υπογράφτηκαν το 2015 και έχουν παραταθεί μέχρι το τέλος 2016, 2) απαλείφεται η πρόταση «λαμβανομένων υπόψη των εγγεγραμμένων πιστώσεων στους οικείους προϋπολογισμούς» συνεπώς η παράταση γίνεται για όλες τις ισχύουσες συμβάσεις αυτοδίκαιη και υποχρεωτική και 3) αναδρομικότητα 90 ημερών (και όχι 60) για όσες συμβάσεις έχουν λήξει πριν την έναρξη του παρόντος νόμου.
Επισημαίνεται ότι η τροπολογία περιλαμβάνει και παρατάσεις συμβάσεων εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες που συμβάλουν στην λειτουργία της καθαριότητας.
Η παράταση όπως έχουμε ξανατονίσει δεν αποτελεί λύση ούτε για τους εργαζόμενους, αλλά ούτε και για τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων που συνεχίζουν να απαξιώνονται από την έλλειψη προσωπικού και να δίνονται βορά στους εργολάβους από τους «πρόθυμους» αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο αγώνας συνεχίζεται, πολύ περισσότερο δε όταν παραμένουν ανοικτά τα αιτήματα που έχει θέσει το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας - ομηρίας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

δημοσίευσε ...