Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Επέκταση της κοινωφελούς… δουλείας σε άλλους 34 δήμους

Αφού μας ενημέρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Καταπολέμησης της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Αυγή», ότι με «το 3ο μνημόνιο βελτίωσε τη θέση της χώρας» (σ.σ.: για τη ζωή των εργαζομένων και των πολιτών, ούτε λόγος), τώρα, προχωρά στα σχέδια της για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με την προκήρυξη «6.328 θέσεων, 8μηνης απασχόλησης, σε 34 δήμους – θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας που δημιουργούνται στο πλαίσιο της νέας γενιάς προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας».
 Όπως ενημερώνει το υπουργείο η προκήρυξη βρίσκεται «στην τελική ευθεία», όπως και στην τελική ευθεία βρίσκεται και το νέο χτύπημα που θα δεχθούν τα εργασιακά δικαιώματα με τον «Αρμαγεδδώνα» που ετοιμάζονται  να φέρουν κυβέρνηση και δανειστές. Το υπουργείο Εργασίας, συνεχίζοντας τις αντεργατικές πολιτικές, γράφοντας στα «παλαιότερα των υποδημάτων» του το αίτημα του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, εξαπλώνει τις επισφαλείς θέσεις εργασίας, μέσω της κοινωφελούς… δουλείας, που αποτελεί ένα πρώτης τάξεως «πλυντήριο» ανέργων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι 34 Δήμοι που εντάσσονται, σε αυτή τη φάση, στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας είναι, ανά περιφέρεια, οι:  α) Αττικής: Ίλιου, Πετρούπολης, Αγ. Βαρβάρας, Λαυρεωτικής, Νίκαιας-Αγ. Ιων. Ρέντη, Αχαρνών, Μεγαρέων, Αιγάλεω, β) Κεντρικής Μακεδονίας: Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Νάουσας, Χαλκηδόνας, Κιλκίς, Βέροιας, γ) Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, δ) Δυτικής Ελλάδας: Πύργου, Ήλιδας, Ναυπακτίας, Πατρέων, ε) Ηπείρου: Πρέβεζας, στ) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Ξάνθης, Αλεξάνδρειας, Δράμας, Ορεστιάδας, ζ) Θεσσαλίας: Καρδίτσας, Τρικκαίων, η) Στερεάς Ελλάδας: Λαμιέων, Λιβαδέων, Κύμης- Αλιβερίου.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤA βρίσκεται απέναντι σε τέτοιες μορφές εργασίας – δουλείας και συνεχίζει τον αγώνα για την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μεταξύ αυτών και των προγραμμάτων «ανακύκλωσης» της ανεργίας, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων όπως και η αναβάθμιση τους δεν αντιμετωπίζονται με την ολιγόμηνη «ανακύκλωση» των ανέργων. Η λύση είναι τα μεγάλα κενά που δημιούργησε η μνημονιακή λαίλαπα να καλυφθούν με προσωπικό που θα έχει ίσους όρους αμοιβής και εργασίας, που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση καθώς και πλήρη και ίσα ασφαλιστικά δικαιώματα.

δημοσίευσε ...