Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Πόλεμος συμφερόντων στη διαχείριση απορριμμάτων και στη μέση εργαζόμενοι και πολίτες


 
Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε θεατές ενός προσχηματικού πολέμου χαρακωμάτων για τη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής αλλά και συνολικά της χώρας. Στο ένα χαράκωμα βρίσκεται η κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή Αττικής, ενώ στο αντίπαλο αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν πολιτική αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει με αφορμή την μεταφορά αρμοδιότητας για την επικαιροποίηση, θεώρηση και έγκριση μελετών τριών έργων από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στην Περιφέρεια Αττικής είναι προσχηματικός και επικοινωνιακός, γιατί και οι δύο πλευρές αποτελούν τις όψεις του ίδιου νομίσματος, γιατί από όποια μεριά και να γείρει η πλάστιγγα θα έχει ένα και το αυτό αποτέλεσμα.
Το τι πρεσβεύουν και οι δύο πλευρές είναι γνωστό.

Η σημερινή υποκριτική στάση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν μας αποπροσανατολίζει. Είναι οι ίδιοι που στήριζαν τους εργολαβικούς – συγκεντρωτικούς σχεδιασμούς με τα τέσσερα φαραωνικά εργοστάσια στην Αττική και αντίστοιχα στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας μέσω ΣΔΙΤ, την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, το προεγγυημένο κέρδος των εργολάβων, την καύση και τον ενταφιασμό της ανακύκλωσης – επαναχρησιμοποίησης και όλα αυτά διατηρώντας και επεκτείνοντας τη λειτουργία της ΟΕΔΑ Φυλής.

Δεν μπορεί όμως να μας ξεγελάσει και η σημερινή κυβέρνηση και η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου που ίσως μάλιστα να επιζητούσε και την επικείμενη «κόντρα» με το αντίπαλο στρατόπεδο, δίνοντας την αφορμή με την μεταφορά αρμοδιότητας και την πληθώρα εργολαβιών που συνεχίζει στον ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις «πιέσεις» ως άλλοθι για να δικαιολογήσει το «δεν υπάρχει άλλη λύση» σύμφωνα με την προσφιλή τακτική του «αναγκαίου κακού» που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να περνάει τα εξοντωτικά μνημονιακά μέτρα, παρουσιάζοντας το καταδικασμένο από τους εργαζόμενους και την κοινωνία φιλοεργολαβικό και συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων ως «σωτήριο».

Η κυβέρνηση και η Περιφερειάρχης Αττικής οδηγούν την κατάσταση της Διαχείρισης Απορριμμάτων σε αδιέξοδο ακολουθώντας τις εντολές της Ε.Ε. και εξυπηρετώντας την κερδοφορία του κεφαλαίου που θα επωμιστούν οι πολίτες, αντί να καλύψουν τα κενά ασάφειας, χωροθέτησης, νομοθεσίας που παρουσίαζε ο προηγούμενος ΠΕΣΔΑ και να προχωρήσουν στην τελική αναθεώρηση του εξασφαλίζοντας τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Διαχείρισης Απορριμμάτων, την αποκέντρωση με μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας, την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών.

Γίνεται ξεκάθαρο ότι ο προσχηματικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται για το ποιος θα κλείσει τις συμφωνίες με τους εργολάβους και ποιος θα αναλάβει τις λιγότερες ευθύνες και το πολιτικό κόστος και όχι για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ δεν συντάχθηκε με τις τελευταίες ενέργειες της πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ (προσφυγή – ανακοινώσεις – παρέμβαση στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ), γιατί δεν θεωρεί την μεταφορά αρμοδιότητας των μελετών τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αλλά σταγόνα στον ωκεανό της απαξίωσης του προσωπικού του Συνδέσμου και των εργολαβιών που πραγματοποιήθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και συνεχίζει στον ίδιο και εντονότερο ίσως βηματισμό η σημερινή.

Κοιτώντας πάντα την ουσία και την ευθύνη μας απέναντι στους εργαζομένους και στην κοινωνία απορρίπτουμε τις επικοινωνιακές κορώνες για διαδικαστικές παρατυπίες που ελάχιστη σημασία έχουν μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων και την πολιτική όλου του μνημονιακού μπλοκ που επιχειρεί να εφαρμόσει και έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Δεν θα βάλουμε θεματοφύλακα της δημόσιας και κοινωνικής διαχείρισης απορριμμάτων, ούτε συντασσόμαστε σε κοινούς αγώνες με κανέναν κ. Πατούλη ή κ. Σγουρό, «εκλεκτούς» του κ. Φούχτελ και της κυρίας Μέρκελ, με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ. ή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την Περιφερειάρχη Αττικής που όλοι τους εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία και τις παραγωγικές επιχειρήσεις και μεγιστοποιούν την φτωχοποίηση και εξαθλίωση των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί την πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ να διαχωρίσει τη θέση της από τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να μη φαίνεται ότι συντάσσεται μ’ αυτό το κομμάτι της, που πρωτοστάτησε στην εξυπηρέτηση των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων και των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν άλλαξε στρατόπεδο, απλά βλέπει ότι ανέλαβαν άλλοι να εξυπηρετήσουν τα ίδια συμφέροντα και αυτό χάνει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο.

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να συγκρουστεί μ’ αυτά τα συμφέροντα, να είναι απέναντι και στους μεν και στους δε και να συνταχθεί με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας για την απαλλαγή της χώρας μας από τις μνημονιακές πολιτικές και στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων.

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 25-08-2016

δημοσίευσε ...