Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Παιδικοί Σταθμοί: Συγκέντρωση γονέων στο ΥΠΕΣ, Τρίτη 30/8, ώρα 10.30πμ.

Χωρίς την παρουσία των εργαζομένων, που δεν προσκλήθηκαν, πραγματοποιείται την Τρίτη 30 Αυγούστου, στο ΥΠΕΣ, συνάντηση – σύσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουπλή, της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανούς Φωτίου, με την ΚΕΔΕ, για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα περίπου 40.000 παιδιά που έμειναν εκτός του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς «Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής Ζωής».

Ωστόσο, θα είναι εκεί και θα δώσουν δυναμικό «παρών» οι γονείς, που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10.30πμ., έξω από το υπουργείο. Πρόκειται για γονείς που έμειναν κυριολεκτικά κυριολεκτικά με το «voucher» στο χέρι γιατί δεν υπάρχουν δομές εκεί όπου έγιναν δεκτά τα παιδιά τους, γονείς που δικαιούνταν το «voucher» αλλά δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις τους επειδή, όπως έλεγε και το σχετικό μήνυμα της ΕΕΤΑΑ «Δε δικαιούστε “voucher” λόγω κάλυψης των κονδυλίων», και γονείς που απερρίφθησαν οι αιτήσεις τους για άλλους λόγους, Θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τους υπουργούς αλλά και να συμμετάσχουν στη συνάντηση.
Το πρόβλημα με τα χιλιάδες παιδιά που έμειναν εκτός παιδικών είναι σοβαρότατο, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται το γνωστό «φέτος είναι περισσότερα τα παιδιά που έγιναν δεκτά σε σχέση με πέρυσι», διότι πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό, που εντάσσεται στην απόφασή της να υπηρετήσει τους δανειστές και να εφαρμόσει το μνημόνιο 3, κόβοντας παροχές και στραγγαλίζοντας οικονομικά εργαζομένους και φτωχά λαϊκά στρώματα, για τα… πλεονάσματα, τα ταμεία των δανειστών και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι δικαιούχοι γονείς έμειναν εκτός θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να δώσουν πάνω 300 ευρώ, ένα μίσθιο δηλαδή ή ένα μηνιάτικο, σε ιδιωτικό παιδικό. Η παράμετρος άλλωστε της «ενίσχυσης των ιδιωτών» είναι ένα γεγονός που είχε καταγγείλλει πολλές φορές ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η «νέα» μορφή του προγράμματος για το έτος 2016-2017. Άλλωστε, ήταν και οι μόνοι που χαίρονταν.

Αλλά και οι άμεσα θιγόμενες, οι μητέρες, με επιστολή τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς στηλιτεύουν τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση. Ανάφεραν μεταξύ άλλων: «Λόγω αλλαγής τρόπου της χρηματοδότησης σε πολλές περιοχές δόθηκαν περισσότερα “voucher” από τις διαθέσιμες θέσεις και το αντίθετο. Ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ωφελούμενες χωρίς να υπάρχει δομή που μπορεί να τις εξυπηρετήσει, αλλά και πολλές κενές θέσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από επιλαχόντες. Αιτούμαστε την ανακατανομή των “voucher” σε γονείς που έπονται σε μοριοδότηση βάσει των κενών θέσεων στην περιοχή τους…

»…Σε κάποιες περιπτώσεις τηρήθηκε σειρά προσέλευσης, σε άλλες μοριοδότησης, επιλογή δημοτών, ακόμα και οικονομικών διακρίσεων όπως σας γνωστοποιήσαμε σε προηγούμενη επιστολή μας. »Πολλοί γονείς ήδη βρίσκονται σε αδιέξοδο για το λόγο ότι ενώ είναι κάτοχοι “voucher” αδυνατούν να βρουν κάποια ελεύθερη θέση στις συμβεβλημένες δομές. Πώς εξυπηρετεί ένα “voucher” μια ωφελούμενη κάτω του ορίου φτώχειας που στην περιοχή της δεν έχει ή δεν πρόλαβε θέση;»…

Περισσότερα για την επιστολή των μητέρων αλλά και για το τι έλεγαν οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠΜΕΑ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα εδώ.

δημοσίευσε ...