Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

«άνθρακας» οι προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες

Με μεγάλες τυμπανοκρουσίες και έπαρση η κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο ψήφισε τον ν.4368/2015 που συμπεριελάμβανε την εξαίρεση από το πάγωμα των προσλήψεων το προσωπικό των κλάδων ΔΕ και ΥΕ στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων.

Τα δε νέας κοπής συνδικαλιστικά δεκανίκια της κυβέρνησης στους Ο.Τ.Α. ανέβηκαν στα κεραμίδια για να το εμφανίσουν ως μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης που μπόρεσε να «καταργήσει» μνημονιακό μέτρο και να ανοίξει το δρόμο των προσλήψεων, προσπαθώντας έτσι να αποπροσανατολίσει το συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα από την πραγματικότητα και την οργάνωση αντίδρασης.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπορούσε θεωρητικά να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες με κορωνίδα αυτή της υπηρεσίας καθαριότητας, αλλά πρωτίστως θα αφαιρούσε ένα σημαντικό μέσο από τα χέρια των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που το χρησιμοποιούν για να αναθέτουν τις υπηρεσίες σε ιδιώτες – εργολάβους, αλλά ….

 …η υποταγή της κυβέρνησης στην ολιγαρχία των Βρυξελών και η ευλαβική της προσήλωση στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων υπερίσχυσε της άλλοτε «αντιμνημονιακής» και «αντικαλλικρατικής» θέσης της και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών καταργεί στην πράξη την νομοθετική ρύθμιση των προσλήψεων και την κάνει ανεφάρμοστη.

Με την αρ.πρωτ. οικ.22247/5-7-2016 εγκύκλιο που υπογράφει ο Υφυπουργός ΕΣ.Δ.Α. κ. Ιωάννης Μπαλάφας, στέλνει πίσω τον προγραμματισμόπροσλήψεων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού για το έτος 2016, διότι όπως ισχυρίζεται τα αιτήματα που έχουν σταλεί στο υπουργείο αφορούν θέσεις που θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί είτε με την «καλλικρατική» σύσταση νέων ΟΕΥ, είτε με τον μνημονιακό νόμο 4024/2011.

Κι εδώ βρίσκεται ο εμπαιγμός της κυβέρνησης προς τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που έμαθε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπου νομοθέτησε μια ρύθμιση για άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων (στις ανταποδοτικές μόνο υπηρεσίες) όταν γνώριζε ότι έχουν καταργηθεί όλες οι οργανικές θέσεις ακόμα και αυτές που κενώνονται με οποιοδήποτε τρόπο (συνταξιοδότηση, παραίτηση, θάνατος κλπ).

Το έγγραφο του ΥΠΕΣΔΑ ΕΔΩ

δημοσίευσε ...