Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Ως εδώ με τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους – ΤΩΡΑ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χορηγία ΜΑΠ

 
Ανακοίνωση – καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Λιβαδειάς για τις ιδιωτικοποιήσεις σε δημοτικές υπηρεσίες των παραπάνω δήμων. Αναλυτικότερα:

Να κάνουν χρήση του άρθρου 7 του ν. 4368/2016, που προβλέπει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και ΙΔΑΧ σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως η καθαριότητα, και να σταματήσουν τον όποιο προγραμματισμό ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας σε διάφορες δημοτικές ενότητες των δήμων τους, καλεί τις δημοτικές Αρχές Λεβαδέων και Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Λιβαδειάς. Αφορμή το νέο εργατικό ατύχημα που συνέβη σε συμβασιούχο εργάτη καθαριότητας στο Δήμο Κέρκυρας, ένα ακόμα εργατικό ατύχημα στην σειρά των πολλών ατυχημάτων των εργαζόμενων καθαριότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (πολλά από αυτά θανατηφόρα).

Ο Σύλλογος έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ελάχιστα μέσα ατομικά προστασίας (ΜΑΠ),τον ανύπαρκτο εμβολιασμό, τις ανύπαρκτες προληπτικές εξετάσεις, την ανύπαρκτη εκπαίδευση,την υπερ-εντατικοποίηση και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι.

«Φτάνει πια!», τονίζει. «Τι περιμένουν οι Δημοτικές αρχές για να πράξουν τα αυτονόητα; Να θρηνήσουμε θύματα;», αναρωτιέται και καλεί «τις δημοτικές Αρχές να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών εργασίας με τη χορηγία των Μέσων Ατομικής Προστασίας και την καθιέρωση προληπτικής ιατρικής, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εργατικού ατυχήματος».

Είναι απαραίτητη, υπογραμμίζει, η στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό και όχι με εναλλαγή προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας (2μηνα, 8μηνα, κοινωφελή εργασία, ΟΑΕΔ κτλ.), καθώς και η τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας και τη συντήρηση του εξοπλισμού της υπηρεσίας (αυτοκίνητα κτλ.) για μια αποδοτική υπηρεσία όπως έχουν ανάγκη οι δήμοι.

«Ελπίζουμε», καταλήγει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Λιβαδειάς, «οι κ.κ. δήμαρχοι Λεβαδέων και Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας να μη “ζήλεψαν” το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που επιχειρεί να εδραιώσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, διαλύοντας τις υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου και αναθέτοντας τη λειτουργία του σε ιδιωτικές εταιρίες, τώρα της φύλαξης και σε εξέλιξη είναι της οδοσάρωσης της υπηρεσίας καθαριότητας, ενώ έχουν προηγηθεί αποφάσεις για την εκχώρηση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης και της σίτισης των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς , το οποίο καταγγέλλουμε και αναμένουμε και από αυτούς να το κάνουν άμεσα ΚΑΙ στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ».

δημοσίευσε ...