Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Οι …δεσμεύσεις του Υφυπουργού Εσωτερικών στην ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σχόλιο του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

Η παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε την προηγούμενη Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκάλεσε και τη συνάντηση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής με τον Υφυπουργό Εσωτερικών για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Γιάννη Μπαλάφα προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και λύσεις σε θέματα που είχε θέσει η ομοσπονδία στην ηγεσία του υπουργείου και απασχολούν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κυβέρνηση ακόμα και στα «μικρά» αλλά πολύ σημαντικά προβλήματα των εργαζομένων παρουσιάζεται αδύναμη να δώσει λύσεις προκειμένου να μην χαρακτηριστούν από τους δανειστές ως μονομερείς ενέργειες. Αντί απαντήσεων και λύσεων η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αρκέστηκε για άλλη μία φορά στην εξαγγελία δεσμεύσεων, που είναι ξεκάθαρο πως αν δεν εγκριθούν από το κουαρτέτο των «θεσμών» δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

 Η «κύρια» δέσμευση του Υφυπουργού ήταν ότι τέτοια και παρόμοια προβλήματα θα λυθούν στο νομοσχέδιο «σκούπα» που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών για το οποίο θα λάβει γνώση και η ομοσπονδία μόλις ετοιμαστεί προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις της, ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε και πρέπει να μας προβληματίζει ότι, α) το νομοσχέδιο «σκούπα» το ακούμε από την προηγούμενη κυβέρνηση επί υπουργίας του σημερινού Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, ξεπερνώντας το ένα έτος και ακόμα δεν το έχουμε δει και β) ίδιες δεσμεύσεις για ενημέρωση της ομοσπονδίας πριν τη κατάθεση νομοσχεδίων είχαν λάβει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους Δήμους και για προηγούμενα νομοσχέδια (μισθολόγιο – αξιολόγηση κλπ), αλλά τελικά αντιμετωπίσθηκαν απαξιωτικά από την κυβέρνηση και δεν προσκλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Η σιωπή της ηγεσίας του Υπουργείου στο θέμα που έχει προκύψει τελευταία, με τις παρατάσεις των συμβάσεων έργου των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας, όπου μετατρέπει την ολιγόμηνη περιστασιακή εργασία σε επιχειρηματική δραστηριότητα και τον εργαζόμενο σε επιχειρηματία, αναγκάζοντας τον να κάνει έναρξη στην εφορία, να τηρεί βιβλία και να εκδίδει παραστατικά, μειώνοντας δραματικά τις αποδοχές του από την φορολογική επιβάρυνση που θα υποστεί, φαίνεται να καταδεικνύει το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων που σκέφτεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε συνδυασμό και με άλλες μορφές ελαστικής εργασίας, τις οποίες κατά το παρελθόν και πριν αναλάβει την κυβερνητική εξουσία δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε καταγγείλει.

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου της ΠΟΕ – ΟΤΑ σχετικό με τη συνάντηση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μπαλάφα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στο πλαίσιο της πραγματοποίησης την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016, Παράστασης Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27-Αθήνα) για τη διεκδίκηση λύσεων στα πολλά και οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη Μπαλάφα.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας σε σχέση με το πλαίσιο αιτημάτων που η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έθεσε, δεσμεύτηκε στα εξής:  

  1. Για τα ζητήματα της μη περικοπής του Β.Α.Ε. (αναρρωτικές άδειες, θεσμοθετημένες άδειες κ.λπ.) και της μισθολογικής υποβάθμισης των εργαζομένων Δ.Ε. που έχουν προσληφθεί με τυπικό προσόν την εμπειρία σε Υ.Ε., έχει ζητηθεί από το γραφείο του Υφυπουργού Εσωτερικών συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Χουλιαράκη προκειμένου να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίλυσης από το αρμόδιο Υπουργείο.
  2. Αναγνώρισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών την αναγκαιότητα για σαρωτικούς ελέγχους από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) μιας και δεν τηρούνται στοιχειωδώς κανόνες Υγιεινής και Ασφαλείας και δεν αποδίδονται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) στους δικαιούχους εργαζόμενους. Δεσμεύτηκε δε με νομοθετική παρέμβαση να λυθεί το πρόβλημα μη παραγραφής και απόδοσης στους δικαιούχους των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) παρελθόντων ετών σύμφωνα και με την πρόταση της Ομοσπονδίας. 
  3. Για άμεση επανακατάθεση της διάταξης για την επίλυση του προβλήματος που αφορά στις μετατάξεις χωρίς την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης, στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.
  4. Για νομοθετική ρύθμιση στο επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επίλυση του προβλήματος μη καταβολής και αναδρομικά της υπερβάλλουσας μείωσης στους Δημοτικούς Αστυνομικούς και Σχολικούς Φύλακες που επανατοποθετήθηκαν με το Ν.4325/2015 και επιστροφή της υπερβάλλουσας μείωσης που παρακρατήθηκε αναδρομικά, όπως και για τους μεταταχθέντες μέσω ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, κ.λπ.
  5. Σε σχέση με τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Ο.Τ.Α. δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός πως θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα τα εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής της παρ.2 του άρθρου 30 του Ν.4369/2016.
  6. Στο θέμα που έθεσε η Ομοσπονδία σε σχέση με την παράταση των συμβάσεων έργου που η κυβέρνηση τους «βαφτίζει» ξαφνικά μικροεργολάβους με ότι αυτό συνεπάγεται το Υπουργείο τήρησε «σιγή ασυρμάτου».

Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουμε δεσμεύσεις για την επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Εξάλλου γνωρίζουμε πως κατά την μνημονιακή περίοδο καμία «δέσμευση» δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν την εγκρίνει η επιτροπή της τρόικα.

Ζητήματα που αποτελούν «ασπιρίνες» μεν στο μαύρο και θολό τοπίο της εφαρμογής του 3ου μνημονίου, αναγκαίο δε όμως να επιλυθούν άμεσα μιας και αφορούν εργαζόμενους που ζουν στο όριο της εξαθλίωσης. Παραμένουμε άλλωστε σε καθημερινή αγωνιστική εγρήγορση και καλούμε τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμμετάσχουν μαζικά στην Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, που έχει προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την ΠΕΜΠΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 και στην Απεργιακή Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 το πρωί, ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

δημοσίευσε ...