Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ. για την συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και την αυτοδίκαιη απόλυση

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με αρ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.26.25/1088/οικ.6497 / 4 Μαρτίου 2016, δεν εξαιρούνται, όπως αντίθετα είχε διαρρεύσει από κύκλους του υπουργείου, από τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 30 του ν. 4369/2016 τα μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των Ο.Τ.Α. Ως εκ τούτου από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου (27-2-2016)­ λήγει αυτοδίκαια η θητεία των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων πλην των αιρετών.
Για το θέμα αυτό η εγκύκλιος συγκεκριμένα αναφέρει :
Στις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 30 του ν. 4369/2016 προβλέπονται τα εξής: «2. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου λήγει αυτοδικαίως η θητεία των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, εκτός των αιρετών εκπροσώπων. 3· Με απόφαση του καθ' ύλην αρμοδίου Υπουργού συγκροτούνται Υπηρεσιακά Συμβούλια μέσα σε τριάντα (30) μέρες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Τα Συμβούλια αυτά είναι πενταμελή και αποτελούνται από: α) Τρεις (3) μόνιμους υπαλλήλους, που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης, έχουν τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Διεύθυνσης, υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και υπηρετούν στην έδρα του ή στο Νομό Αττικής, για τα υπηρεσιακά Συμβούλια που εδρεύουν στο νομό αυτό. β) Δύο (2) αιρετούς εκπροσώπους των υπαλλήλων με βαθμό Α' των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ.»



  Βάσει των προαναφερομένων διατάξεων οι Υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν άμεσα και εντός της προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του ν. 4369/2016, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις, στην εκ νέου συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων τους αποτελούμενα από:

          α) τρεις (3) μόνιμους υπαλλήλους, που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης, έχουν τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Διεύθυνσης, υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και υπηρετούν στην έδρα του ή στο Νομό Αττικής, για τα υπηρεσιακά Συμβούλια που εδρεύουν στο νομό αυτό.

β) τους αιρετούς εκπροσώπους των υπαλλήλων και τους αναπληρωτές αυτών, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί από τις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων, καθώς η θητεία αυτών εξακολουθεί να ισχύει βάσει των προαναφερομένων διατάξεων με τις οποίες ρητώς προβλέπεται ότι λήγει η θητεία των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, εκτός των αιρετών εκπροσώπων.



Οι αποδέκτες της παρούσας εγκυκλίου παρακαλούνται να την κοινοποιήσουν σε όλους τους φορείς που υπάγονται ή εποπτεύονται από αυτούς καθώς και στους ενδιαφερομένους υπαλλήλους.



Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις παρακαλούνται να ενημερώσουν τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού χωρικής αρμοδιότητάς τους.

Ολόκληρη η εγκύκλιος του Υπουργείου ΕΔΩ

δημοσίευσε ...