Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Επαναφέρουν μια γραφειοκρατική ελίτ και δεν προσλαμβάνουν νέους!

 
To META με αφορμή και την εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 4/3/2016, σε εφαρμογή του ν.4369/2016 από το ΥΠΕΣ, σχετικά με τα όρια ηλικίας «αυτοδίκαιης απόλυσης» από το Δημόσιο, λόγω συνταξιοδότησης και της δυνατότητας «επανόδου» στην εργασία, όλων όσοι το επιθυμούν, θα ήθελε να σχολιάσει τα εξής:

1. Αναφορικά με τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, η εγκύκλιος επαναλαμβάνει εκείνα που καθιερώθηκαν πλέον με τους μνημονιακούς νόμους, δηλ. τα εξήντα δύο έτη, με σαράντα χρόνια εργασίας, και τα εξήντα επτά για την συνταξιοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό προσαρμόστηκε και το σχετικό άρθρο του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ (ν.3528/2007), που προέβλεπε την αυτοδίκαιη απόλυση στην ηλικία των εξήντα χρόνων, λόγω τριακονταπενταετίας στο δημόσιο.
Η παράταξή μας αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα, συνολικά, θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια σε αυτή την εξέλιξη και για το λόγο αυτό καλούμε τον κόσμο της εργασίας, να μη συμβιβαστεί και να παλέψει για την επαναφορά της τριακονταπενταετίας και του ορίου ηλικίας των πενήντα οχτώ ετών, καθώς και για την κατάργηση του συνόλου των μνημονιακών, αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, που θεσμοθετήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα τα μνημονιακά.

2. Το πιο προκλητικό, όμως, είναι η δυνατότητα επαναφοράς στο δημόσιο εκείνων που «απολύθηκαν αυτοδικαίως» μετά τις 19/8/2015, δηλαδή συνταξιοδοτήθηκαν με πλήρη σύνταξη, μετά από τριακονταπενταετή πραγματική υπηρεσία στο δημόσιο.

Όχι δεν πρόκειται για περιπτώσεις δικαίωσης υπαλλήλων ή άρσης κάποιων αδικιών, αλλά για πελατειακή αντιμετώπιση μιας γραφειοκρατικής ελίτ στο δημόσιο, η οποία επανέρχεται ακόμη κι αν δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, αφού θα συσταθούν για το σκοπό αυτό προσωποπαγείς, και βέβαια τον τελικό λόγω της επιλογής τους, θα τον έχει ο αρμόδιος υπουργός ή το αρμόδιο όργανο (δήμαρχος, περιφερειάρχης, διοικητής ΝΠΔΔ κλπ)!

Αφού η εργασία τους όμως κρίνεται τόσο αναγκαία κι απαραίτητη, γιατί η κυβέρνηση δεν επιλέγει να προσλάβει νέο προσωπικό σε αυτές τις θέσεις εργασίας; Ειδικά σήμερα, την ώρα που οι νέοι και οι νέες, ιδιαίτερα οι επιστήμονες, μεταναστεύουν ομαδικά πλέον στο εξωτερικό, αντί νέων προσλήψεων, η κυβέρνηση «επιλέγει» να «επαναφέρει» κυρίως διευθυντικά στελέχη που τα θεωρεί «απαραίτητα» και τα οποία μάλιστα, είχαν συνταξιοδοτηθεί πλήρως και είναι πάνω από εξήντα χρόνων.

Η μοναδική χρηστική αξία αυτής της κατηγορίας, θα είναι για τη διαμόρφωση μιας ελίτ υπαλλήλων, στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης αντίληψης περί επιτελικού κράτους, που θα εφαρμόζουν άκριτα τις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές και θα επιχαίρουν της εμπιστοσύνης της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Το ΜΕΤΑ για ακόμη μια φορά τονίζει, ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης, χρειάζεται η ενίσχυση των υπηρεσιών της με το κατάλληλο προσωπικό και τους αντίστοιχους πόρους, η δημοκρατική και διαφανής της λειτουργία και η απλοποίηση της νομοθεσίας, μέτρα που συνδέονται με την πάλη για την απαλλαγή της χώρας μας από τα μνημόνια και την επιτροπεία, τη σύγκρουση και την πλήρη ρήξη με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών.

Το γραφείο Τύπου ΜΕΤΑ, 07-03-16

Εδώ η ανακοίνωση σε μορφή .pdf και εδώ σε μορφή .doc.  

δημοσίευσε ...