Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: πόντο – πόντο επιχειρείται το ξήλωμα των ΒΑΕ

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ (μηχανοκίνητη πορεία – συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας) στην επιχειρούμενη κατάργηση των Β.Α.Ε όπως έθετε ως προαπαιτούμενο το κουαρτέτο των θεσμών, φρέναραν τις προθέσεις της κυβέρνησης να την υλοποιήσει, αντιλαμβανόμενη την κλιμάκωση των αντιδράσεων του κλάδου.

Ωστόσο φαίνεται ότι η «διαπραγμάτευση» κυβέρνησης και δανειστών επιχειρεί το σταδιακό ξήλωμα των ΒΑΕ, ξεκινώντας από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής απασχόλησης, το οποίο σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο καταργείται από όλες τις άδειες πλην της κανονικής ή της αναρρωτικής μέχρι έξι (6) ημέρες το χρόνο, ενώ υπάρχει η «ρητή δέσμευση περί της επικείμενης ευθυγράμμισης του καθεστώτος χορήγησης του εν λόγω επιδόματος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τις 31-12-2017».

Ενταγμένο και το νέο μισθολόγιο όπως και το σ/ν για την αξιολόγηση υπηρεσιών και εργαζομένων που βρίσκεται στη βουλή και φυσικά η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής που επιβάλουν οι δανειστές και εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση όπως οι παλαιότερες, καταργεί το επίδομα από κλάδο εργαζομένων που σε ημερήσια διάταξη βρίσκονται τα εργατικά ατυχήματα αλλά και δυστυχήματα, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο την αθλιότητα και βαρβαρότητα των μνημονίων απέναντι στον κόσμο της εργασίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα η ΑΔΕΔΥ έχει συγκαλέσει σύσκεψη των διοικήσεων ομοσπονδιών που εμπλέκονται για να συντονιστεί και προγραμματιστεί η αντίδραση των εργαζομένων ώστε να υπάρξει μαζική και δυναμική απάντηση στην κατάργηση του επιδόματος.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ συνεχίζει μαζί με τους εργαζόμενους και μέσα από τα συνδικάτα τον αγώνα για την απαλλαγή της χώρας και του λαού της από τις πολιτικές των μνημονίων που επιβάλλουν η Ε.Ε και το ΔΝΤ και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις παλιές και νέες.

Το μέγεθος της αναλγησίας και βαρβαρότητας περιγράφει το ακόλουθο δημοσίευμα της Εφ.Συν.

Ενός εργατικού ατυχήματος... οικονομική τιμωρία έπεται. Η Κατερίνα Χρυσούλα είναι μόνιμη υπάλληλος και εργάζεται στον Δήμο Λαρισαίων, στην αποκομιδή απορριμμάτων.

Την Παρασκευή το πρωί, η ρόδα του απορριμματοφόρου, στο οποίο επέβαινε, «χτύπησε» σε λακκούβα χωματόδρομου. Η ίδια βρισκόταν στον βατήρα στο πίσω μέρος του οχήματος. Τινάχτηκε, παρά τη σχεδόν μηδενική ταχύτητα του απορριμματοφόρου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα δυο της πόδια.

Πολλαπλά ρωγμώδη κατάγματα διέγνωσε ο γιατρός, όπως περιγράφει η ίδια στην «Εφ.Συν.». Εξηγεί ότι -σύμφωνα με τις ιατρικές εκτιμήσεις- μετά την εγχείρηση, στην οποία θα υποβληθεί, θα χρειαστεί να παραμείνει 1,5-2 μήνες σε ακινησία, για να «δέσουν» τα κόκαλα και ένα 6μηνο σε ανάρρωση. Με βάση όσα μας είπε, στο κρεβάτι του πόνου θα αναγκαστεί να καταστρώσει ένα σχέδιο οικονομικής επιβίωσης.

Η απουσία της από την εργασία κατά το στάδιο της ανάρρωσης συνεπάγεται την απώλεια του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που δικαιούται.

Με τις αλλαγές που επέφερε το νέο μισθολόγιο, η καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος σε περίοδο αναρρωτικής άδειας προβλέπεται μόνο για 6 ημέρες κατ’ έτος. Θα στερείται, δηλαδή, μηνιαίως τα 150 ευρώ του επιδόματος -ένα σημαντικό τμήμα των αποδοχών της- έως ότου να επιστρέψει στη δουλειά. Ο σύζυγός της είναι 4 χρόνια άνεργος, όπως μας επισημαίνει η ίδια.

«Είναι απαράδεκτο να περικόπτονται τα χρήματα αυτά. Δεν είναι ότι μας κόβουν τα 150 ευρώ. Μας έχουν κόψει και άλλες παροχές. Η κυρία αυτή θα χρειαστεί και χρήματα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πού θα τα βρει; Και πρόκειται για εργατικό ατύχημα, όχι για ένα περιστατικό που συνέβη εκτός υπηρεσίας», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο συνάδελφος της εργαζόμενης, Χρ. Χατζίνας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Νομού Λαρίσης.

Με το νέο μισθολόγιο, από την έναρξη του 2016 δεν προβλέπεται χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλες τις θεσμοθετημένες άδειες, πλην της κανονικής και της προαναφερθείσης σύντομης περιόδου αναρρωτικής άδειας.

Ακόμη, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η σχετική διάταξη (άρθρο 18, ν. 4354/2015) ουσιαστικά προαναγγέλλει την κατάργηση του συγκεκριμένου επιδόματος. Στην ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνεται η «ρητή δέσμευση περί της επικείμενης ευθυγράμμισης του καθεστώτος χορήγησης του εν λόγω επιδόματος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τις 31-12-2017».

Κάνοντας λόγο για νομοθετική παρέμβαση «έξω από κάθε ηθική και νομική δεοντολογία», σε επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, και τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, τον περασμένο Ιανουάριο, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλούσε -μεταξύ άλλων- σε νεότερη ρύθμιση, για να διορθωθεί η περικοπή. Η απαίτηση της Ομοσπονδίας να μην πειραχτούν τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα φαίνεται ότι επανέρχεται ενισχυμένη.

δημοσίευσε ...