Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Προκλητικά απαξιωτική η στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 συναντήθηκε η Ε/Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την υπηρεσιακή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με την μη καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης παρελθόντων εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και του χαμηλότατου ύψους του ποσού (85 – 75 ευρώ, καθαρά) της αποζημίωσης που είναι σε αναντιστοιχία με την εργασία που προσφέρουν οι εργαζόμενοι για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή κάθε εκλογικής διαδικασίας.

Θυμίζουμε ότι στους εργαζόμενους 50 περίπου Δήμων δεν έχει καταβληθεί το ποσό της εκλογικής αποζημίωσης των τριπλών εκλογών του 2014 (Δημοτικές – Περιφερειακές – Ευρωεκλογές), τώρα άρχισε σταδιακά η καταβολή της αποζημίωσης των εκλογών του Γενάρη 2015, ενώ εκκρεμεί και η καταβολή της από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

 Η προκλητικά απαξιωτική αντιμετώπιση που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και κατ’ επέκταση όλοι οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον υπηρεσιακό υπουργό κ. Μανιτάκη και τον διορισμένο από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Πουλάκη, ξεπέρασε κάθε όριο.

Από την συνάντηση φάνηκε ξεκάθαρα ότι η διορισμένη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ακολουθεί πιστά τις εντολές του κουαρτέτου των «θεσμών», όπως έπραξαν άλλωστε στις συγκυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων που στήριξαν με τη συμμετοχή τους, και ενεργούν μέσα στο βάρβαρο μνημονιακό πλαίσιο των περικοπών των μισθολογικών δαπανών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ακολουθώντας την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού όπως την χρησιμοποίησαν και όλες οι προηγούμενες μνημονιακές συγκυβερνήσεις εξέδωσε διευκρινιστικό δελτίο τύπου, επιχειρώντας να στρέψει την κοινωνία εναντίον των εργαζομένων, κρύβοντας όμως άθλια την αλήθεια.

Ούτε λέξη δεν αναφέρει για τις ευθύνες που βαραίνει το Υπουργείο Εσωτερικών και οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει αυτά έστω τα πενιχρά που δικαιούνται, παρά μεταφέρει ψευδέστατα τις ευθύνες στις υπηρεσίες των Δήμων.

Καμία κουβέντα δεν κάνει η πολιτική ηγεσία και ειδικά ο Γενικός Γραμματέας κ. Πουλάκης που επί θητείας του στο υπουργείο εσωτερικών δεν φρόντισε ώστε να κυρωθεί με νόμο η Π.Ν.Π. της 14/1/2015 περί του ακατάσχετου και του μη συμψηφισμού της εκλογικής αποζημίωσης με τα χρέη των Δήμων προς το δημόσιο, όπως και της νέα Π.Ν.Π της 28/6/2015, που βάζει και την αναδρομικότητα της ισχύς της αλλά εκπνέει σε λίγες ημέρες (28/9/2015) το χρονικό διάστημα κύρωσης της με νόμο.

Αντίθετα επιχειρούν μέσα από το δελτίο τύπου να δημιουργήσουν εντυπώσεις αναφέροντας ότι στους εργαζόμενους των Δήμων γίνεται η μικρότερη ποσοστιαία μείωση της τάξης του 15% αλλά σκοπίμως αποκρύπτουν ότι η μείωση αυτή γίνεται στο πενιχρό ποσό των 130 ευρώ (μεικτά) που τώρα μειώνεται σε 110 ευρώ (μεικτά).

Το ΜΕΤΑ – ΟΤΑ καταγγέλλει τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό και απαξίωση που δέχονται οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων που μέσα και από τις πολιτικές των μνημονίων τους έχουν στοχοποιήσει, αφαιρώντας αυταρχικά μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα και προωθώντας νέες μορφές ελαστικής σχέσης εργασίας, απλήρωτης ή κακοπληρωμένης.

Η πρόταση της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής» για απεργιακή κινητοποίηση των ημερών που διεξάγονται οι εκλογές (19-20 Σεπτέμβρη) όπως και στις εκλογές του περασμένου Γενάρη μας βρίσκει και πάλι αντίθετους, θεωρώντας ότι αλλοιώνει το νόημα της διεκδίκησης και διαπαιδαγωγεί εργαζόμενους σε επικοινωνιακού τύπου κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι επί 20 και πλέον χρόνια η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκηρύσσει απεργίες και αποχές για το εκλογικό επίδομα και δεν έχει πραγματοποιήσει καμία! Οι επικοινωνιακού χαρακτήρα απεργίες, για να βρίσκονται κάποιοι στην επικαιρότητα, δεν εξυπηρετούν τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, παρά μόνο προσωπικές επιδιώξεις κάποιων.

Είναι προφανές τέλος ότι το ύψος του ποσού της εκλογικής αποζημίωσης καθώς και η έγκαιρη και ακόλλητη καταβολή της πρέπει να ενταχθεί στα αιτήματα του κλάδου και κινηματικά να διεκδικηθούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την 20η Σεπτέμβρη και όχι από την τωρινή υπηρεσιακή κυβέρνηση που δηλώνει αδυναμία επίλυσης προβλημάτων.

Δεν θα πέσουμε άλλωστε στην παγίδα που στήνει το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο προκειμένου να γίνουμε εμπόδιο στο λαό που θέλει να εκφράσει την αντίθεση του στη πολιτική των μνημονίων, στην εξαθλίωση, στην υποταγή και στο ξεπούλημα της χώρας.

Το ΜΕΤΑ – ΟΤΑ μέσα από το εργατικό και λαϊκό κίνημα συνεχίζει στην πρώτη γραμμή τον αγώνα για την επανάκτηση των χαμένων δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ανατροπή των μνημονίων παλαιών και νέου.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 15-9-2015

δημοσίευσε ...