Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Μέτωπο αγώνα για την αποτροπή μιας νέας μνημονιακής συμφωνίας

Από το Χρήστο Κόνιαρη
Αυτές τις ώρες παίζεται ένα χοντρό παιχνίδι στις πλάτες του ελληνικού λαού και των εργαζομένων της χώρας. Οι τροικανοί «εταίροι» μας και οι μνημονιακές δυνάμεις που πήραν αποστομωτική απάντηση  στο πρόσφατο δημοψήφισμα φαίνεται ότι επιστρέφουν ως «νικητές». Η ταξική ψήφος στο δημοψήφισμα παραγνωρίζεται, οι δυνάμεις του συστήματος σηκώνουν και πάλι κεφάλι.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης για την επίτευξη «συμφωνίας» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα και με μαθηματική ακρίβεια στη συνέχιση των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών.

Η πολιτική νομιμοποίηση των εκβιασμών και των αντεργατικών απαιτήσεων των δανειστών καθώς και των κραυγών των ντόπιων γερμανοτσολιάδων που προκύπτει από τις προτάσεις της κυβέρνησης είναι βέβαιον ότι δεν πρόκειται να τύχουν ανάλογης αντιμετώπισης από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και τους εργαζόμενους της χώρας.
 Η «αποκήρυξη» της λαϊκής εντολής από την κυβέρνηση, η προσχώρησή της στις μνημονιακές επιλογές τήν οδηγεί σε διάρρηξη των σχέσεων της με τον λαϊκό παράγοντα. Είναι φανερό ότι μια ενδεχόμενη «συμφωνία», με αυτό το περιεχόμενο, έρχεται σε αντίθεση με τις αγωνίες και τις προσδοκίες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Αυτή την ώρα, χωρίς ωραιοποιήσεις και φτιασιδώματα, οι ταξικές δυνάμεις μέσα στο εργατικό κίνημα που έδωσαν μεγάλη μάχη για την επικράτηση του ΟΧΙ πρέπει να καταστήσουν καθαρό σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν είναι διατεθειμένες να επιτρέψουν την επιστροφή στη μνημονιακή βαρβαρότητα.
Να δηλώσουν από την απόφασή τους να μην «καταθέσουν τα όπλα», να αντιπαλέψουν τις αρνητικές εξελίξεις που προδιαγράφονται συγκροτώντας ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης και αγώνα. Μπροστά στον κίνδυνο να κυριαρχήσει η απογοήτευση, είναι ανάγκη να κινηθούν γρήγορα και άμεσα με στόχο την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό όπλο σε αυτή τη μάχη.
Στις απογευματινές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις πρέπει να εκφραστεί η αντίθεση του κόσμου της εργασίας στη νέα «συμφωνία» που δρομολογεί η κυβέρνηση, να αποτελέσουν στην απαρχή ενός μεγάλου κινήματος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, για μια  νέα αναγεννητική πορεία για τη χώρα και το λαό.
* Ο Χρήστος Κόνιαρης είναι μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ.

δημοσίευσε ...