Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Χαρίσης: Ο λαϊκός παράγοντας, το συνδικαλιστικό κίνημα θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μνημονίου 3

«Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι πολύ σκληρές, οι στόχοι δεν πρόκειται να πιαστούν, και άρα θα πρέπει να μπουν και νέα μέτρα», προέβλεψε -μιλώντας την Κυριακή «στο Κόκκινο» και στο Διονύση Ελευθεράτο- ο γραμματέας του ΜΕΤΑ Γιώργος Χαρίσης, κληθείς να σχολιάσει τα προαπαιτούμενα, τη συμφωνία των Βρυξελλών και το μνημόνιο 3.
Όπως υπογράμμισε, τα μέτρα είναι επώδυνα, μη εφαρμόσιμα και ουσιαστικά με τα δύο νομοθετήματα της κυβέρνησης (σ.σ.: το ένα ψηφίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη και το άλλο θα ψηφιστεί στις 22 Ιουλίου) έρχονται να εφαρμοστούν όλα εκείνα τα μέτρα που δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν την προηγούμενη περίοδο λόγω των αγώνων των εργαζομένων και του λαού. Ο λαϊκός παράγοντας, το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιδράσουν και τώρα, και θα εμποδίσουν εκ νέου την εφαρμογή τους, τόνισε.

 Ομαδικές απολύσεις
Αναφερόμενος στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ο Γ. Χαρίσης τόνισε ότι είναι απαίτηση των δανειστών από το μνημόνιο 2. Όπως χαρακτηριστικά είπε, σχολιάζοντας την «επαναφορά» της απαίτησης των τοκογλύφων – δανειστών μέσω του μνημονίου 3, έχουν ως στόχο την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας μας, και κυρίως τον τραπεζικό τομέα, τους τραπεζοϋπαλλήλους, λόγω των συγχωνεύσεων που πρόκειται να έρθουν. Αφορά, όμως, και σε άλλες επιχειρήσεις της χώρας, όπως αυτές που δραστηριοποιούνται στο κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
«Κόκκινα δάνεια», τράπεζες
«Θα ζήσουμε σκηνές Ισπανίας, όπου δυνάμεις καταστολής έμπαιναν στα σπίτια και έβγαζαν ανθρώπους», είπε αναφερόμενος στο νομοθέτημα που θα περάσει την προσεχή Τετάρτη και αφορά και στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών των κατοικιών («κόκκινα δάνεια»). Και αυτό, όπως τόνισε, καθώς η εταιρεία που θα αναλάβει τη «διεκπεραίωση» των «κόκκινων δανείων» θα είναι αυτή που ανέλαβε και τα αντίστοιχα δάνεια στην Ισπανία (σ.σ.: το ergasianet.gr έχει αποκαλύψει πως πρόκειται για την επενδυτική εταιρεία «Nomura» - εδώ).
Όταν ρωτήθηκε για το αν είναι αυτό μια πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ΓιάννηςΠανούσης, απάντησε: «Είναι μια βεβαιότητα, για αυτό και δεν άλλαξε ο κ. Πανούσης, ο οποίος προκαλεί με τη στάση και τα λόγια του τον κόσμο της Αριστεράς» (σ.σ. η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πνέει μένεα εναντίον του).
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε
Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπογράμμισε, ανδρώθηκε στα χρόνια του μνημονίου, διότι έδωσε μια διέξοδο στον κόσμο της εργασίας και στους πολίτες, αλλά πλέον λειτουργεί και πράττει σε βάση εντελώς διαφορετική από αυτήν με την οποία εξελέγη.
Όπως τόνισε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, δόθηκε μάχη, ωστόσο, με λάθος στρατηγική. «Και όταν στην κρίσιμη μάχη ο λαός, με κλειστές τράπεζες, με όλο το σύστημα -πολιτικό, οικονομικό, μιντιακό- εναντίον του, ξεπερνώντας τις πολιτικές ηγεσίες, είπε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα» δεν μπορεί να αποδέχεται η Αριστερά πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον τόπο.
«Ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει απογοήτευση στον κόσμο αλλά και να εντυπωθεί στη συλλογική συνείδηση ότι είναι μονόδρομος αυτό που ζούμε. Και αυτό είναι το χειρότερο για το εργατικό κίνημα, για το λαϊκό κίνημα, για την Αριστερά, να αποδεχθούν ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι μονόδρομος. Η Αριστερά σε δυσκολότερες συνθήκες δεν αποδέχθηκε μονόδρομους. Δεν μπορεί να αποδέχεται ότι έχασε τον πόλεμο χωρίς να δώσει καμία μάχη», είπε.
Τέλος, ο γραμματέας του ΜΕΤΑ Γ. Χαρίσης κάλεσε τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους να συμμετάσχουν ενεργά στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στο Σύνταγμα, από συνδικάτα και φορείς ενάντια στο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίζονται στη Βουλή.
πηγή : ergasianet.gr

δημοσίευσε ...