Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

«Οι ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών δεν ωφελούν ούτε τους πολίτες ούτε τους εργαζομένους»

...λένε οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες της Ισπανίας, που ενώθηκαν μαζί με άλλα συνδικάτα για την αποτροπή της εισβολής ιδιωτών στα δημόσια κοινωνικά αγαθά.
Η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες αποτελεί κεντρική επιλογή στον αγώνα των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες της Ισπανίας, για ανατροπή των αρνητικών επιπτώσεων της λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση και επηρέασε άμεσα την πρόσβαση και την ποιότητα των υπηρεσιών.
Την προηγούμενη εβδομάδα μέλη του δικτύου δημοσιογράφων της EPSU συναντήθηκαν στη Μαδρίτη με εκπροσώπους των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας, στην ύδρευση, στις εφορίες και στην αποκομιδή απορριμμάτων. Το μήνυμα όλων των συνδικάτων ήταν σαφές: η λιτότητα που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση και τις τοπικές Αρχές ήταν ένα χτύπημα όχι μόνο για τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά ακόμη περισσότερο για τους χρήστες των υπηρεσιών.
Τα παραδείγματα που έδωσαν είναι χαρακτηριστικά:
στον τομέα των υπηρεσιών υγείας οι περικοπές σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ήταν από 6.00-7.000, αλλά για τους χρήστες των δημόσιων υπηρεσιών υγείας το χτύπημα ήταν ακόμη πιο βαρύ: η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αντικαταστάθηκε από τον κανόνα 50-50 συμμετοχής κράτους και ασθενών στο κόστος, μέτρο που έπληξε ιδιαίτερα όλους όσοι εξαρτιόνταν χρόνια από τη δωρεάν περίθαλψη.
η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης και η εθνική κυβέρνηση του δεξιού Λαϊκού Κόμματος είναι από κοινού πρόθυμες να πουλήσουν την εταιρεία ύδρευσης της Μαδρίτης, Canal de Isabel II, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των δημοτών. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία από την αρχή των διαβουλεύσεων της πώλησης είδαν τους μισθούς και τα επιδόματά τους να μειώνονται, ενώ οι πολίτες ανεβασμένα τιμολόγια.
Οι ιδιωτικοποιήσεις έδωσαν το σύνθημα για επανάκαμψη του νεποτισμού στην Ισπανία. Τα συνδικάτα δεν παρακολουθούν αμέτοχα τις εξελίξεις. Αντιθέτως, ένωσαν τις δυνάμεις τους και αναζήτησαν κοινά πεδία δράσης με τους πολίτες, τα κινήματα και τα κόμματα που αντιτίθενται στις ιδιωτικοποίησες δημόσιου πλούτου προκειμένου να ασκήσουν πολύπλευρες πολιτικές πιέσεις. Οι πρώτες θετικές εξελίξεις ήταν η δέσμευση από τα περισσότερα κόμματα, να λάβουν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα των συνδικάτων.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης το δίκτυο δημοσιογράφων της EPSU συμμετείχε σε επιμορφωτικό σεμινάριο των εργαζομένων στις εφορίες που συνδιοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων της Ισπανίας και την EPSU, και στο οποίο οι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις πρακτικές φοροδιαφυγής, τα εργαλεία αντιμετώπισης και συλλογής των ελλειπόντων δισεκατομμυρίων από τα δημόσια ταμεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών.

πηγή : ergasianet.gr

δημοσίευσε ...