Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Φιμώθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Β.Σ.Σ - ΚΗΦΗ - ΚΔΑΠ στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Τηρώντας την μέχρι τώρα στάση της η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (πρ. ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ) να διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε πατρικίους και πληβείους απαγόρευσε να μιλήσουν στο 43ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων «Βοήθεια Στο Σπίτι» - «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» και «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών».

 Με εντολή του απερχόμενου προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και εντελώς πραξικοπηματικά ο πρόεδρος του συνεδρίου, προερχόμενος από την παράταξη της «ΣΥΝ. ΑΝ» (πρ. ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ), ενώ τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου συμφωνούσαν να δοθεί ο λόγος στους εκπροσώπους των συναδέλφων – εργαζομένων ΒΣΣ-ΚΗΦΗ-ΚΔΑΠ, ο ίδιος προτίμησε να τους φιμώσει δείχνοντας ξεκάθαρα την αντίληψη που επικρατεί για τους συναδέλφους στους κόλπους της παράταξη του.

Αποτελεί θράσος και μεγάλη πρόκληση να δίνουν το λόγο στον εκπρόσωπο των εργοδοτών, Αντιδήμαρχο Έδεσσας, όπου έχει καταγγελθεί για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας που επιχειρεί η εκεί Δημοτική Αρχή καθώς και για τις συνδικαλιστικές διώξεις που επιβάλλει εναντίον συναδέλφων αγωνιστών και απαξιωτικά και κυνικά να στερούν τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή των εκπροσώπων των επί δεκαετίας και περισσότερο συναδέλφων στα κοινωνικά προγράμματα των Ο.Τ.Α.

Τα «δάκρυα» που βγάζουν στις κατά καιρούς ανακοινώσεις καθώς και η «αγωνιστική» στήριξη, αποδείχθηκαν ψεύτικα και άκρως επικοινωνιακά. Με γνώμονα την εξυπηρέτηση των προσωπικών και παραταξιακών της συμφερόντων η ηγεσία της «ΣΥΝ.ΑΝ» (πρ. ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ) συντηρεί τη διάσπαση στον κλάδο των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποδυναμώνει τη συσπείρωση των εργαζομένων και τη μαζικοποίηση των αγώνων.

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / 2-5-2015

Ακολουθεί η κοινή τοποθέτηση προς το 43ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ
του Σωματείου Εργαζομένων Βοήθεια στο Σπίτι Ν. Αττικής, του Συλλόγου Εργαζομένων Κ.Η.Φ.Η. Ελλάδος και του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΚΔΑΠ & Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α
..

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΕ ΟΤΑ

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Το Σωματείο εργαζομένων Β.Σ.Σ. Ν.Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Κ.Η.Φ.Η. Ελλάδος και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΚΔΑΠ & Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α. μεταφέροντας τη φωνή των χιλιάδων εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ πανελλαδικά, διαμαρτύρονται έντονα για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογικές διαδικασίες της ΠΟΕ ΟΤΑ με το πρόσχημα ότι οι εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.

Σας υπενθυμίζουμε ότι:
Οι εργαζόμενοι των Κοινωνικών Δομών των ΟΤΑ είναι συμβασιούχοι επί σειρά ετών (σχεδόν δύο δεκαετίες) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή επί της ουσίας μιλάμε για συμβασιούχους εργαζόμενους αορίστου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίοι παραμένουν όμηροι υπό το καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου μέχρι σήμερα λόγο έλλειψης πολιτικής βούλησης!

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι εργαζόμενοι να βιώνουν την συνεχή αγωνία της απόλυσης και πλήθος άλλων προβλημάτων όπως καθυστερήσεις στην μισθοδοσία τους για μήνες, εκμετάλλευση από τις διοικήσεις των Δήμων, χρησιμοποίηση των εργαζομένων σε αλλότρια καθήκοντα και πολλά άλλα.

Προς έκπληξη και απογοήτευσή μας διαπιστώνουμε πως στην ήδη υφιστάμενη απαξίωση από το κράτος, έρχεται να προστεθεί για άλλη μια φορά και η απαξίωση από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα του «εκλέγειν» και του «εκλέγεσθαι».

Παρατηρείται δε το φαινόμενο σε πολλά πρωτοβάθμια Σωματεία των Δήμων να εγγράφουν τους εργαζόμενους ως μέλη τους, κρατώντας υποχρεωτικά την συνδρομή τους από τη μισθοδοσία τους χωρίς όμως να τους δίνουν το δικαίωμα ψήφου και να τους αντιμετωπίζουν ως ισότιμα μέλη. Εξίσου υπάρχουν Σωματεία σε Δήμους που θεωρητικά υποστηρίζουν, ότι οι συμβασιούχοι πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, ωστόσο στην πράξη δε φαίνεται να το στηρίζουν σθεναρά βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες σαν τους πολιτικούς! Κατ’ αυτόν τον τρόπο επί χρόνια συνεχίζεται η ομηρία τους και δεν τους επιτρέπεται να συμμετάσχουν στην αλλαγή των συνθηκών εργασίας προς όφελος όλων των εργαζομένων στην Τ.Α.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, διανύουμε μια συγκυρία που αυτό που καθορίζει την νέα ελληνική πραγματικότητα δεν είναι μόνο η ανθρωπιστική κρίση αλλά και μια σημαντική κρίση θεσμών. Τα τελευταία έτη παρατηρούμε ότι ένα μεγάλο μέρος του δημοσίου τομέα, και εν προκειμένω πολλοί τομείς των ΟΤΑ όπως καθαριότητα, κοινωνικές υπηρεσίες, τείνουν προς ιδιωτικοποίηση εξυπηρετώντας τα μεγάλα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων που ανταγωνίζονται για τη «μερίδα του λέοντος». Είναι λοιπόν, επιτακτική ανάγκη ο απεγκλωβισμός, η αξιοποίηση της δυναμικής όλων των εργαζομένων και η άρση του αποκλεισμού των συμβασιούχων από την ΠΟΕ ΟΤΑ, προκειμένου όλοι μαζί να αγωνιστούμε και να διαφυλάξουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα που τα τελευταία χρόνια ποδοπατήθηκαν.

Αυτό αποτελεί ευθύνη πρωτίστως των πρωτοβάθμιων Σωματείων των Δήμων τα οποία θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να παραμερίσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα επιδιώκοντας την ενότητα όλων των εργαζομένων και όχι το διαχωρισμό και τη διάσπαση τους!

Απαιτούμε:

  • Την αναγνώριση από την ΠΟΕ-ΟΤΑ του αναφαίρετου δικαιώματος του «εκλέγειν» και του «εκλέγεσθαι» στους εργαζομένους ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια
  • Την θεσμοθέτηση των ενεργειών εκείνων που θα εξασφαλίζουν το παραπάνω δικαίωμα.

Για το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΒΣΣ Ν.Αττικής
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Σοφία Κολιζέρα
Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
Κωνσταντία Φούκη

Για το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΗΦΗ Ελλάδος
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Εμμανουέλα Μαθιουδάκη
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Χρήστος Κυριαζόπουλος

Για το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ιωάννης Παπαχατζής
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ιωάννης Ανεστόπουλο

δημοσίευσε ...