Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Τα διαθέσιμα να γίνουν όπλα κατά των δανειστών

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, από την πρώτη στιγμή κράτησε ξεκάθαρη θέση, στο θέμα της ΠΝΠ «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα Ελλάδας».
Εκφράσαμε την αντίθεσή μας με αυτόν τον τρόπο νομοθετικής λειτουργίας, που υποκαθιστά τη δημοκρατική διαδικασία, υποβαθμίζει την κοινοβουλευτική λειτουργία, ανοίγει το δρόμο για αυθαιρεσίες από την εκτελεστική εξουσία και δημιουργεί ανησυχίες και ερωτηματικά στην ελληνική κοινωνία.

Αποτελεί, όμως, υποκρισία να εξανίστανται οι δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στον παραγκωνισμό του κοινοβουλίου ή στην μετατροπή του σε βιομηχανία ψήφισης, χωρίς δυνατότητα προετοιμασίας ή ενημέρωσης, νόμων και μνημονίων που συντάσσονταν από την τρόικα και τους «δανειστές», και απλώς μεταφράζονταν στα ελληνικά για να «ψηφιστούν» στη Βουλή.

Οι αγώνες των εργαζομένων το προηγούμενο διάστημα και η ψήφος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στις 25 Γενάρη 2015 καταδίκασε την μνημονιακή πολιτική της υποτέλειας, του εξευτελισμού και της ταπείνωσης που εφάρμοζε η προηγούμενη συγκυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Όσον αφορά στην ουσία της ΠΝΠ, το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν όλοι όσοι με ευκολία αντιτάσσονται στη μεταφορά των αποθεματικών από τις ιδιωτικές-συστημικές τράπεζες στη Τράπεζα της Ελλάδας, είναι για ποιο σκοπό γίνεται αυτό.

Αν γίνεται στο πλαίσιο της ισχυροποίησης της θέσης της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών και αν αποσκοπεί στην εξουδετέρωση της πιστωτικής ασφυξίας που θέλουν να της επιβάλλουν, τότε το εργατικό-λαϊκό κίνημα θα έπρεπε να πρωτοστατήσει στην πάλη για να μην κάνει ούτε βήμα πίσω η κυβέρνηση, αντί να συναθροίζεται με τις δυνάμεις που θέλουν τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών.

Για όσους, δε, ισχυρίζονται ότι η μεταφορά όλων των διαθέσιμων κεφαλαίων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν απαίτηση των δανειστών για να διατίθενται για την αποπληρωμή του χρέους, πρέπει να δουν αν ταυτόχρονα μπορεί να αποτελεί και εργαλείο από μια κυβέρνηση που θέλει να αντισταθεί στις πιέσεις και τους εκβιασμούς για να μπορεί να χρηματοδοτεί τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, των σχολείων και των νοσοκομείων και να μπορεί να πληρώνει κανονικά τους μισθούς και της συντάξεις. Γνωρίζουμε εξάλλου όλοι ότι τα αποθεματικά αυτά κυρίως οφείλονται στην κρατική επιχορήγηση και θα ήταν παιδική αφέλεια σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς να πηγαίνει στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους του διεθνούς τοκογλυφικού κεφαλαίου χωρίς όπλα στη φαρέτρα της!

Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε και προειδοποιούμε ταυτόχρονα την ελληνική κυβέρνηση ότι τα λεφτά του ελληνικού λαού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα απέναντι στους δανειστές και όχι για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο κίνδυνος να διολισθήσουν δυνάμεις, που όλα τα προηγούμενα χρόνια πάλεψαν κατά των μνημονίων και να προστεθούν στο νέο μνημονιακό μπλοκ που συγκροτείται από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί άθελά τους μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως η «Πέμπτη Φάλαγγα» των ξένων και ντόπιων κέντρων που εργάζονται, ώστε η Αριστερά να αποτελέσει παρένθεση στη χώρα μας.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα και ο ελληνικός λαός πρέπει να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να μην κάνει ούτε βήμα πίσω, να προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών και προγραμματικών της δεσμεύσεων, στο ξήλωμα του μνημονιακού καθεστώτος και στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, στην επαναφορά της Δημοκρατίας στη χώρα μας και της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό.
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, 23-04-15

δημοσίευσε ...