Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Αθωώθηκαν για δεύτερη φορά οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη

Αθώοι κρίθηκαν για δεύτερη φορά οι δύο δημοτικοί υπάλληλοι Σαράντης Αρβανίτης και Θωμάς Κυρατζόπουλος και ο εκπαιδευτικός Θανάσης Αγαπητός, οι οποίοι δικάστηκαν για το επεισόδιο εναντίον του εντεταλμένου της Μέρκελ στην Ελλάδα για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γερμανού υφυπουργού Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, το Νοέμβριο του 2012. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τους αθώωσε για τις πράξεις της διατάραξης κοινής ειρήνης και της παράνομης βίας. Σημειώνεται ότι το αδίκημα της απείθειας είχε παραγραφεί.

 Μετά την ανακοίνωση της απόφασης το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα και φώναξε συνθήματα υπέρ της δικαίωσης των αγώνων ενάντια στην εξαθλίωση και των μνημονιακών μέτρων.

Στο παρελθόν, οι τρεις υπάλληλοι είχαν αθωωθεί και από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν μετά τη σύλληψή τους, αλλά βρέθηκαν εκ νέου κατηγορούμενοι, ύστερα από έφεση που άσκησε η εισαγγελέας.

Εισαγγελέας έδρας

Αθωωτική ήταν η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, που, όπως και η τελική ετυμηγορία, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από συναδέλφους, φίλους και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων που «γέμισαν» το ακροατήριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους τρεις άνδρες.

Συνήγοροι εργαζομένων

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων κατέθεσαν ένσταση υπογραμμίζοντας πως πρέπει η έφεση στην πρωτόδικη αθωωτική απόφαση που άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών να απορριφθεί ως απαράδεκτη γιατί, όπως επισημαίνουν, είναι αναιτιολόγητη, αποτελεί πιστή αντιγραφή του διαβιβαστικού της Ασφάλειας, ενώ ο Άρειος Πάγος ορίζει ότι πρέπει να περιέχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να εξετάσει την ένταση των συνηγόρων των κατηγορουμένων, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε κι η δίκη συνεχίστηκε.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης μίλησαν τόσο για ειρηνική διαμαρτυρία όσο και την αιτία της δηλαδή της προκλητικές δηλώσεις του Φούχτελ προς τους εργαζόμενους στους δήμους (να θυμίσουμε ότι ο Φούχτελ είχε δηλώσει πως 3.000 έλληνες εργαζόμενοι κάνουν την δουλειά 1.000 γερμανών εργαζομένων), προετοιμάζοντας ένα κλίμα επισφάλειας με απολύσεις και διαθεσιμότητες. Επίσης, ξεκαθάρισαν πως η διαμαρτυρία έγινε σε ένα κλίμα συνομιλιών με τους δημάρχους που θα συμμετείχαν στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, οι οποίοι τελικά και αποχώρησαν και δεν είχε σε καμία περίπτωση στόχο τον γερμανό διπλωμάτη.

Απολογίες κατηγορουμένων

Απολογούμενοι στο δικαστήριο, οι τρεις εργαζόμενοι αρνήθηκαν κάθε κατηγορία, τονίζοντας ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να βιαιοπραγήσουν εναντίον του γερμανού διπλωμάτη. Είπαν ότι βρέθηκαν στο σημείο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους εναντίον των επαπειλούμενων τότε μέτρων της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Επιπλέον, έκαναν λόγο για μαζική, δυναμική και ειρηνική κινητοποίηση, πράγμα που επιβεβαίωσαν στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες.

Κατάθεση διευθύντριας Αγαπητού

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της διεύθυντριας του σχολείου του Θ. Αγαπητού: περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο συνελήφθη ο Αγαπητός με τη μορφή απαγωγής μπροστά στα έντρομα μάτια των παιδιών. Η ίδια δήλωσε ότι ο τρόπος απαγωγής μετέφερε το πεδίο των κοινωνικών συγκρούσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία και κατέκρινε τον διασυρμό ενός εκπαιδευτικού καταξιωμένου στην κοινωνία.

Κατάθεση επικεφαλής των μέτρων ασφαλείας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην κατάθεσή του ως μάρτυρας κατηγορίας ο επικεφαλής των μέτρων ασφαλείας της επίσκεψης Φούχτελ στην Ελληνογερμανική συνέλευση δήλωσε ότι δεν υπήρχε επιθετική διάθεση από τη διαδήλωση και πως δεν αντιλήφθηκε κάποιον από τους κατηγορουμένους να βιαιοπραγεί.

Κυβέρνηση και κυβερνητικοί βουλευτές στο πλευρό τους

Στο δικαστήριο, προσκομίστηκαν δηλώσεις συμπαράστασης, μεταξύ άλλων, τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Αναστάσιο Κουράκη, τους βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, όπως επίσης από εκπροσώπους του γερμανικού Κοινοβουλίου και από 550 συνδικαλιστές από όλη την Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, alterthess.gr

Η δίκη των 35 μέλων του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις του Οκτωβρίου το 2011 που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα 6 Φεβρουαρίου 2015 δεν πραγματοποιήθηκε, πήρε νέα αναβολή.

δημοσίευσε ...