Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Τι δεν είπε ο υπουργός κ. Στρατούλης στη συνάντηση με την ε.ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ένα πρώτο συμπέρασμα, το οποίο αποκομίσαμε από τη χθεσινή συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Ρωμανιά και το οποίο θεωρούμε ότι είναι και θετικό, προέκυψε όχι από αυτά που είπε ο υπουργός αλλά κυρίως από αυτά που δεν είπε.

Είναι σημαντικό και ενδεικτικό ίσως της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, ότι ο υπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στην τρόικα και τις εντολές της όπως μας είχαν συνηθίσει οι προκάτοχοί του, οι οποίοι «συμπάσχανε» μεν στα προβλήματα των εργαζομένων αλλά τα χέρια τους ήταν δεμένα από τη … τρόικα.

Κατά τα λοιπά της συνάντησης, η οποία είχε κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα, τα μέλη της ε.ε της ομοσπονδίας κατέθεσαν όλα τα προβλήματα του κλάδου που είναι στη δικαιοδοσία του υπουργείου που προΐσταται ο κ. Στρατούλης και έχουν να κάνουν με τη σύνταξη, το εφάπαξ, τις παροχές, τις επιπλέον εισφορές, την ακίνητη περιουσία του ΤΥΔΚΥ - ΤΑΔΚΥ, τη ληστεία των αποθεματικών, την διεύρυνση των ειδικοτήτων στα Β.Α.Ε και του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας καθώς και την επανασύσταση του ΟΠΑΔ προκειμένου να αποκατασταθεί και η ομαλή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Πρώτο στην ατζέντα της συζήτησης λόγω και της αναγκαιότητας της κατάστασης, επειδή λήγει η προθεσμία (26/2/2015) κατάθεσης αίτησης για εξαγορά, προκειμένου να αναγνωριστούν συνταξιοδοτικά τα χρόνια υπηρεσίας των Σχολικών Φυλάκων της περιόδου 2001-2006, τέθηκε το θέμα της παράτασης τριών μηνών της καταληκτικής ημερομηνίας, ώστε να υπάρξει χρόνος επεξεργασίας για ευνοϊκότερη ρύθμιση της εξαγοράς.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός «υιοθέτησε» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την πρόταση της ομοσπονδίας και θα δοθεί σε συμφωνία με το Υπ.Δ.Μ.Η.Δ. η παράταση.

Για τα υπόλοιπα θέματα ο υπουργός, αφού επεσήμανε την προτεραιότητα που δίνει το υπουργείο στις νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να μην υλοποιηθούν οι νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και της αναστολής εφαρμογής του νέου υπολογισμού των συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είχε συμφωνήσει η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου με τους δανειστές και ξεκίναγαν από την 1/1/2015, παραδέχθηκε το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι μέσα από εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο θα εξεταστούν ιεραρχικά όλα τα προβλήματα που προκάλεσαν οι μνημονιακές επιλογές της απερχόμενης συγκυβέρνησης, ώστε να γίνει σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών προς όφελος των εργαζομένων.

18/2/2015

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

δημοσίευσε ...