Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Σ.Ο.Μ.Ε.Δ.Π: Όχι στο «διαίρει και βασίλευε»



Έχουμε τονίσει πολλές φορές το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται στις υπηρεσίες του Δήμου από την έλλειψη προσωπικού. Γεγονός που αναμφισβήτητα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους αλλά οδηγεί και στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας στο υπάρχον προσωπικό, προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των υπηρεσιών.

Το πρόβλημα ξεκινάει με την μνημονιακή δέσμευση της απαγόρευσης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού μέχρι το 2016 και συνεχίζεται με την ανοχή και συναίνεση της πλειοψηφίας των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης που αδυνατούν ή δεν θέλουν για προφανείς σκοπούς να διεκδικήσουν μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα την άρση της απαγόρευσης.

Ειδικά μάλιστα σε κρίσιμες υπηρεσίες όπως της καθαριότητας, που παρά του ότι η υπηρεσία είναι ανταποδοτική και δεν επιβαρύνουν οι προσλήψεις τον κρατικό προϋπολογισμό, οι προφανείς σκοποί δεν είναι άλλοι, από το να οδηγηθεί η υπηρεσία σε ερήμωση και απαξίωση προκειμένου να βρεθεί άλλοθι ώστε να δοθεί σε Ιδιώτες – Εργολάβους. 

Τα προβλήματα στην λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητα από την έλλειψη προσωπικού, που έχει αποδειχθεί ότι δεν λύνονται με εργαζόμενους ολιγόμηνης διάρκειας, γίνονται ακόμα πιο έντονα στο Δήμο Πειραιά όταν η νέα Δημοτική Αρχή συντηρεί μια κατάσταση απαξίωσης της υπηρεσίας της καθαριότητας που ομολογουμένως την «κληρονόμησε» από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Πάρα τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Σωματείου, η Δημοτική Αρχή φαίνεται να τις αγνοεί και συνεχίζει να αναθέτει σε εργαζόμενους με συγκεκριμένες ειδικότητες  διαφορετικά καθήκοντα. Συγκεκριμένα, οδηγοί, χειριστές, τεχνίτες ή εργάτες οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα και λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας  δεν μπορούν να απασχολούνται σε  διαφορετική εργασία από αυτή που προσλήφθηκαν δημιουργώντας έτσι προστριβές και ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων αλλά και σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας.

Μπορεί η προηγούμενη Δημοτική Αρχή να είχε βρει «πρόσφορο» έδαφος σε παρελθόντες συνδικαλιστικές  ηγεσίες, εμποτισμένες στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, προκειμένου να εξυπηρετεί τις πελατειακές της σχέσεις, αυτό όμως η σημερινή πλειοψηφία του Σωματείου και οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν να συνεχίζεται.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αποδεχθεί τις παρεμβάσεις του Σωματείου που σκοπό έχουν την αποκατάσταση των αδικιών, την ίση μεταχείριση των εργαζομένων και τους ίσους όρους αμοιβής και εργασίας, καθώς και να αγωνιστεί μαζί με τους εργαζόμενους για την άρση της μνημονιακής απαγόρευσης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.
 Για το Δ.Σ.
 Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας
Θεόδωρος Κεραμίδας         Βασίλης Γκιτάκος                      

δημοσίευσε ...