Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

«ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΤΕΜΑΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ»

Κατάργηση των μνημονιακών νόμων μαζί με κατάργηση κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης ενεργειακής εταιρείας προανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον προκάτοχό του Γιάννη Μανιάτη.
Ο νέος υπουργός, χαρακτηρίζοντας υπερυπουργείο το νέο χαρτοφυλάκιο, υποσχέθηκε νέα εποχή για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, βασισμένη σε όσα o ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει και για τα οποία έχει δεσμευτεί προεκλογικά. Ο Παν. Λαφαζάνης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, επισημαίνοντας ότι «η κρίση χρέους δεν είναι στην ουσία κρίση χρέους. Το χρέος αξιοποιείται από τις νεοαποικιακές δυνάμεις της ΕΕ, προκειμένου να κατεδαφίσουν τα πάντα στη χώρα: Η πραγματική κρίση οφείλεται στην παραγωγική υποβάθμιση και διάλυση της χώρας».

«Δεν ερχόμαστε εδώ για να κατεδαφίσουμε ερχόμαστε πρώτα από όλα για να δημιουργήσουμε βεβαίως και για να αλλάξουμε προσανατολισμούς σε μια κατεύθυνση δημιουργική, παραγωγική προς όφελος της πατρίδας», επεσήμανε ο υπουργός.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παν. Λαφάζάνης, «από σήμερα τελειώνουν δύο πράγματα στο υπουργείο: η τρόικα και τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι, οι οποίοι σταδιακά αλλά πολύ σύντομα θα ακυρωθούν. Αυτό είναι μια δέσμευση που ως πολιτική ηγεσία έχουμε αναλάβει και έχουμε την υποχρέωση να φέρουμε σε πέρας».
Ως ένα από τα πρώτα μέτρα ο Παν. Λαφαζάνής ανέφερε ότι θα δοθεί τέλος στη διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση. Ο στόχος είναι να της δοθεί καινούργια πνοή και θα επανεξεταστούν, σημείωσε με έμφαση, όλες οι σχέσεις της ώστε να απαλλαγεί από αυτές με ληστρικά ιδιωτικά συμφέροντα.
"Η ανασυγκρότηση και η λειτουργία της ΔΕΗ με αποκλειστικά αναπτυξιακά , παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια μπορεί να υποβοηθήσει στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά" εξήγησε ο Παν. Λαφαζάνης.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η ΔΕΗ θα παραμείνει, θα αναβαθμιστεί και θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση με πλειοψηφικό δηλαδή μετοχικό πακέτο στο δημόσιο, ως δημόσια επιχείρηση που θα λειτουργεί με δημόσιο χαρακτήρα και με αποκλειστικό γνώμονα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και παραγωγικά κριτήρια και όχι βεβαίως κερδοσκοπικά.Έχουμε τη βούληση να δώσουμε στη ΔΕΗ νέα πνοή. Η ΔΕΗ αποτελεί μεγάλο γίγαντα και όχημα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χωρα και θέλουμε να επανεξετάσουμε πολλές από τις σχέσεις της ώστε να την απαλλάξουμε από κάθε ληστρική διασύνδεση με ιδιωτικά συμφέροντα».

Ταυτόχρονα,  ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι σταματά η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Σε ό,τι αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ο Παν. Λαφαζάνης προανήγγειλε επιστροφή στο Δημόσιο των μετοχών τους που έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ όπως είπε το Δημόσιο πλέον θα ασκεί τις αρμοδιότητες και τα δικαιώματα που απορρέουν από τη συμμετοχή του στο ποσοστό αυτό. Επίσης, μίλησε για πάταξη του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο, για στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και κυρίως των μικρών και πολύ μικρών παραγωγών φωτοβολταϊκών και ΑΠΕ, ώστε οι επιχειρήσεις τους να γίνουν βιώσιμες.
Φέρνοντας ως παράδειγμα τη χθεσινή αντίδραση της κυβέρνησης στην Κομισιόν για τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι στον ενεργειακό τομέα οι διεθνείς σχέσεις θα γίνουν πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Θα λειτουργούν, δε, αποκλειστικά υπέρ του δημόσιου, του εθνικού και του αναπτυξιακού συμφέροντος. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Επιχειρήθηκε στο πλαίσιο της ΕΕ αυτές τις μέρες που μεσολαβούν ανάμεσα στις εκλογές και την ανάληψη ευθυνών από την νέα ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει μια ανακοίνωση ερήμην της Ελλάδας από την πλευρά της ΕΕ η οποία επέκρινε με ψυχροπολεμικούς τόνους τη Ρωσία και προετοίμαζε το έδαφος για νέες κυρώσεις. Εμείς αντιδράσαμε αμέσως και τονίσαμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ευρώπης . Έχουμε προβλήματα αλλά είμαστε ισότιμο μέλος, θέλουμε να έχουμε γνώμη που θα μετράει και δεν θέλουμε να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην μας».
«Οι διεθνείς ενεργειακές μας σχέσεις θα γίνουν πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες με τέσσερις ορίζοντες, χωρίς να είμαστε δορυφόροι κανενός. Η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα θα κινείται αποκλειστικά με βάση το εθνικό συμφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα στις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις –δεν είναι αιχμή προς οποιαδήποτε πλευρά αυτό- θα κινείται με βάση το λαϊκό, δημόσιο και εθνικό συμφέρον και εδώ έχουμε πολλά να κάνουμε ώστε και το ενεργειακό κόστος να μειώσουμε και πολλαπλές ωφέλειες και ενεργειακή ασφάλεια να έχει η χώρα μας».
Απευθυνόμενος στο προσωπικό του υπουργείου ο Παν. Λαφαζάνης ανέφερε ότι στα πρόσωπα τους δεν βλέπει απλώς εργαζόμενους αλλά συνεργάτες με σημαντικά προσόντα , συμβολή στο έργο του υπουργείου και μεγάλες δυνατότητες και σημείωσε χαρακτηριστικά :
«Όλοι μαζί έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό που πρέπει να τη διαχειριστούμε μακριά από κάθε συμφέρον προσωπικό , μακριά από κάθε ιδιοτέλεια, με πλήρη διαφάνεια και απολυτή λογοδοσία απέναντι στον πολίτη.
Εδώ είμαστε για να υπερασπιστούμε τους πολίτες. Κάθε ενέργεια μας εδώ άφορα τους πολίτες, το λαό κι την πατρίδα. Ό,τι καλύτερο κάνουμε έχει αντίκτυπο στην Ελλάδα και στην προοπτική της. Εμείς θα βγάλουμε την χωρα από την κριση με την δουλεία και την ευσυνειδησία μας δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας. Εμείς θα το κάνουμε όσο μπορούμε βεβαίως και αυτό ελπίζουμε θα φανεί στην πράξη . Μαζί σας πιστεύουμε θα κάνουμε πολλά βήματα αν όχι άλματα για θετικότερες, προοδευτικές δημοκρατικές εξελίξεις στην πατρίδα μας . Είμαστε σίγουροι ότι θα στηρίξετε τις προσπάθειες μας και εμείς θα βασιστούμε σε σας για να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό και να βγούμε από αυτή την καταραμένη κριση που όλοι αντιμετωπίζουμε».
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την δωρεάν ηλεκτροδότηση σε 300.000 νοικοκυριά, απάντησε ότι το μέτρο αυτό προβλέπεται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και υπογράμμισε:" Όλα όσα έχουμε εξαγγείλλει στο πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστούν''.
 
πηγή : iskra.gr

δημοσίευσε ...