Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Δρίτσας: Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματά εδώ

«Διασώζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού και σταματάει αμέσως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ... το ΤΑΙΠΕΔ θα αναστείλει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του λιμανιού», δήλωσε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, λίγο πριν από την ορκωμοσία του, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Θοδωρής Δρίτσας. Ερωτηθείς για την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, είπε: «Όλες οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, αρκεί να έχουν κοινωνικό περιεχόμενο».
Η δήλωση αυτή του αναπληρωτή υπουργού έρχεται λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του κινέζου πρέσβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Να σημειωθεί πως η ακύρωση της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ και το ΤΑΙΠΕΔ που αναμένεται να αντικατασταθεί από άλλη επιτροπή είναι ζητήματα που αναμένεται να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, αφού αποτελούν και προαπαιτούμενα που είχε θέσει η τρόικα ήδη από τα πρώτα μνημόνια.
Να σημειωθεί πως το ΜΕΤΑ έχει ταχθεί κατά της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ και των λιμανιών γενικότερα, καθώς οι συνέπειες της υλοποίησης του σχεδιασμού της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για πλήρη ιδιωτικοποίηση είναι δραματικές για τους εργαζομένους, τις τοπικές κοινωνίες και για βασικές δραστηριότητες της οικονομίας, όπως ο Τουρισμός, η Ακτοπλοΐα, το Εμπόριο, οι Μεταφορές, η Ναυπηγοεπισκευή.
Επιπλέον, και ο ίδιος ο Θ. Δρίτσας, κατά την προεκλογική μάχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, όταν ήταν υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, είχε κάνει λόγο για έγκλημα που δε θα περάσει έτσι εύκολα.

Θετική η δήλωση Δρίτσα για το ΣΤΟΠ στην αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, λέει η Παμπειραϊκή Επιτροπή κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά.
«Δε θα προχωρήσει η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ... θα επιχειρηθεί μια επαναδιαπραγμάτευση με την Cosco», επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Ανέφερε ακόμη πως κάθε σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα μας με άλλες χώρες είναι σεβαστή και με σοβαρότητα θα επιχειρηθεί μια επαναδιαπραγμάτευση με την Cosco, ώστε να γίνει πιο επωφελής η συμφωνία για την χώρα μας.
Ο Σταθάκης για τη Ναυτιλία
Την «αδιαπραγμάτευτη αυτοτέλεια του υπουργείου» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας «ότι θα αυξηθεί το βάρος και ο ρόλος του υπουργείου Ναυτιλίας».
Το μέλλον και η δυναμική της ναυτιλίας είναι τεράστια και ο ρόλος της στρατηγικός, τόνισε και ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην ποιότητα της ναυτικής εκπαίδευσης, στις εργασιακές σχέσεις και στη σύνδεση της ναυτιλίας με την εγχώρια οικονομία.
Για την ακτοπλοΐα είπε ότι πρέπει να βρεθούν βιώσιμες λύσεις που θα συμβάλουν και στη τοπική ανάπτυξη, ενώ για τα λιμάνια είπε πως «θέλουμε να έχουν μερίδιο στη διακίνηση προϊόντων διεθνώς, αλλά με διαφορετικούς τρόπους».
Το δελτίο Τύπου της Παμπειραϊκής Επιτροπής κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ:
Η Παμπειραϊκή Επιτροπή κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ είναι δημιούργημα του συνόλου των φορέων της Πόλης του Πειραιά όπως: Επιμελητηρίων, Παραγωγικών Φορέων, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Εργαζόμενων και Ανέργων, Επιστημονικών Φορέων, όπως : ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, Πανεπιστημιακών, ο Εμπορικός Σύλλογος, όλοι οι Δήμαρχοι της περιοχής κ.λ.π.
Η αναγκαία αυτή συσπείρωση μας έδωσε την δυνατότητα με τεκμηριωμένες θέσεις να αγωνιζόμαστε δύο χρόνια τώρα για την αποτροπή ξεπουλήματος του μεγαλύτερου Λιμανιού της Χώρας που θα ήταν καταστροφικό για την Πόλη, τα Νησιά μας, την Οικονομία της Χώρας. Δυστυχώς η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας αγνοούσε προχωρώντας στο ξεπούλημα.
Η Παμπειραϊκή Επιτροπή θεωρεί θετική την δήλωση του νέου αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα ότι η νέα κυβέρνηση θα σταματήσει άμεσα όλες τις διαδικασίες που αφορούν την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Η Παμπειραϊκή Επιτροπή διατρανώνει για άλλη μια φορά την θέλησή της να αγωνισθεί για ένα δημόσιο λιμάνι το οποίο θα υπηρετεί τα εθνικά και οικονομικά κοινωνικά συμφέροντα της χώρας και θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.

πηγή : ergasianet.gr


δημοσίευσε ...