Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Η Αυτόνομη Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Δήμου Πατρέων για την διαχείριση απορριμμάτων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Οι μέχρι τώρα μνημονιακές  πολιτικές δυνάμεις, στη κυβέρνηση και στη τοπική αυτοδιοίκηση, στερούνται οποιουδήποτε προγράμματος στη διαχείριση των απορριμμάτων και  έχουν αποδείξει περίτανα ότι απλώς υλοποιούν τις υπαγορεύσεις των τροϊκανών και των μεγαλοεργολάβων.  Πιστεύουμε ότι η αλλαγή πολιτικής της Δημοτικής αρχής Πελετίδη στην Πάτρα στη διαδικασία  διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολιτική απόφαση που αντιστέκεται  στην περιβαλλοντική καταστροφή την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών , και στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας,

Είναι σκόπιμο και αναγκαίο να υπενθυμίσουμε τη σαφέσταση  θέση μας  για ΜΗ την κατασκευή του εργοστασίου  με οποιονδήποτε τρόπο επιλεγότα να κατασκευαστεί (με ΣΔΙΤ ή Δημόσιο Εργοστάσιο),.

Σε ανακοίνωσή μας το 2012 είχαμε αναφέρει τους λόγους για του οποίους λέγαμε και λέμε στο ΌΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ, είχαμε δώσει την πολιτική μας εκτίμηση για το λόγο που γίνεται αυτή η επιλογή από την Κυβέρνηση, Τρόικα και την Ε.Ε που την υπηρετούν, θέσαμε ερωτήματα που δυστυχώς έμειναν αναπάντητα από την τότε Δημοτική Αρχή.

Τέλος, είχαμε καταθέσει ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δημο Πατρέων και είχαμε ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ από την τότε  Δημοτική αρχή Δημαρά να αναθεωρήσει τη θέση της για τη δημιουργία του εργοστασίου και είχαμε καλέσει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ήταν και είναι συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση είτε επιθυμούσαν και επιθυμοπυν  τη δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας έστω και τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάψουν να κρύβονται.


Σας παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα της ανακοίνωσης εκείνης:


[...] Είμαστε ενάντια στην κατασκευή εργοστασίου σύμμεικτων απορριμμάτων με οποιονδήποτε τρόπο επιλεγεί να κατασκευαστεί.

Γιατί ΛΕΓΑΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΌΧΙ στο εργοστάσιο.

Το μέγεθος του εργοστασίου που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί είναι δυσανάλογο με την παραγωγή απορριμμάτων της Πάτρας και των γειτονικών Δήμων.
Γιατί τότε γίνεται αυτή η επιλογή;
•Όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα προωθούνται τέτοιου είδους μονάδες στα πλαίσια των συμφωνιών του μνημονίου ώστε να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα.  
•Το κόστος που θα επωμιστούν οι πολίτες τους αφήνει αδιάφορους.
•Κάθε σύγχρονη μέθοδος διαχείρισης τους αφήνει αδιάφορους.
•Το επιχειρηματικό κέρδος είναι πάνω από όλα.


ΤΟΥΣ ΡΩΤΑΓΑΜΕ
 
•Πόση αύξηση στα δημοτικά τέλη θα κληθούμε να πληρώσουμε;
•Πόση είναι η ποινική ρήτρα στην περίπτωση που ο όγκος των απορριμμάτων μειωθεί;
•Είναι τυχαίο που έχει εγκαταλειφθεί κάθε άλλη μέθοδος διαχείρισης των αποριμ- μάτων τα τελευταία χρόνια;
Γιατί προβλέπεται πως οι κατασκευαστές θα προτείνουν και θα αποφασίσουν το είδος της επένδυσης;
•Γιατί πιστεύουν πως θα επιλέξουν με βάση το κοινωνικό συμφέρον και όχι με βάση την τσέπη τους;
•Ποιός διασφαλίζει πως το επόμενο βήμα δεν θα είναι η ιδιωτικοποίηση και της καθαριότητας στο σύνολό της ,αφού σιγά-σιγά  η τρόικα εσωτερικού πιστή στους τροικανούς συνομιλητές της μειώνει τον αριθμό των εργαζομένων χωρίς να επιτρέπονται  οι προσλήψεις;
                                     
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ


Για μας συνάδελφοι το δίλημμα δεν είναι εργοστάσιο με σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου-ΣΔΙΤ ή δημόσιο εργοστάσιο.
Στην περίπτωσή μας λέμε ΟΧΙ σε τέτοιας εμβέλειας εργοστάσιο γιατί εκτός από τα οικονομικό, μια τέτοιου μεγέθους επένδυση θα έχει και σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Δεν θα γίνουμε η χωματερή της Ευρώπης εισάγοντας για καύση ότι περισσεύει στο Βορρά!¨.......

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΕΘΟΔΟ:

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

√ Ζητάμε ανακύκλωση-διαχωρισμό υλικών στην πηγή.
√ Εφαρμογή ανακύκλωσης στα ευρωπαϊκά πρότυπα με διαχωρισμό υλικών από το σπίτι.
√ Κομποστοποίηση , όχι καύση. Δεν μπορεί εμείς να εισάγουμε κομπόστ για λίπανση από την Ευρώπη και να μηδενίζουμε τις δικές μας δυνατότητες για ανάπτυξη.
√ Αυτή η διαδικασία αν εφαρμοστεί σωστά τώρα, έστω και καθυστερημένα, το εργοστάσιο καθίσταται άχρηστο.
√ Η όποια μονάδα χρειαστεί από κει και πέρα είναι τόσο μικρής εμβέλειας που είναι ασύμφορη για ιδιωτική επένδυση. Υπάρχουν προγράμματα που ο Δήμος μπορεί να εκμεταλλευτεί.
√ Δημιουργία ΧΥΤΥ- Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων τώρα!
√ Να μετακυλήσουν στους δημότες το κέρδος από αυτή τη διαδικασία και όχι το κόστος που προκύπτει από την επιχειρηματική επένδυση.

Θέλουμε να πιστεύουμε  ότι η Δημοτική Αρχή Πελετίδη, οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, επιστημονικοί φορείς, βουλευτές,κόμματα, Περιφέρεια κλπ εμπλεκόμενοι φορείς θα κατορθώσουν μέσα από ένα γόνιμο διάλογο να ΣΥΝΘΕΣΟΥΝ την  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ που αντιστέκεται  στην περιβαλλοντική καταστροφή την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών , και στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

δημοσίευσε ...