Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ματ, γκλομπ και δακρυγόνα εναντίον των φοιτητών λίγες ημέρες πριν την 17 Νοέμβρη

ΜΕΓΑΛΗ, ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

To αυταρχικό πρόσωπό της αποκάλυψε για ακόμα μια φορά η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το πρωί της Πέμπτης (13/11). Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ), Θεόδωρος Φορτσάκης, λειτουργώντας, περίπου, ως κυβερνητικός επίτροπος, καλεσε την Τετάρτη (12/11) τις αστυνομικές δυνάμεις και οι τελευταίες περικύκλωσαν το κτίριο της Νομικής σχολής και την Πρυτανεία έως την 17η Νοεμβρίου.

Η απαράδεκτη απόφαση της πρυτανείας για πενθήμερο λοκ-άουτ της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και δεκάδες φοιτητές πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης (13/11) συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σιδηρόφρακτο κτίριο της Νομικής. Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανώ, οι φοιτητές επιχείρησαν να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στο σημείο, πραγματοποίησαν την πρώτη τους αστυνομική επιχείρηση περίπου στις 8:30 το πρωί. Πρώτα επιτέθηκαν εντελώς απρόκλητα στους φοιτητές, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ όταν οι φοιτητές κατέλαβαν τμήμα της Ακαδημίας, οι δυνάμεις της αστυνομίας τους περικύκλωσαν και τους χτύπησαν με τα γκλομπ, με τις ασπίδας και με κλωτσιές. Από την επίθεση δύο φοιτητές τραυματίστηκαν στο κεφάλι. Αυτή την ώρα, και οι δύο τραυματίες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, ενώ ο ένας έχει χτυπηθεί σοβαρά.

Περίπου στις 09:30 πραγματοποιήθηκε δεύτερη επέμβαση της αστυνομίας, με στόχο να διαλυθεί η ομάδα των φοιτητών. Σύμφωνα με τους φοιτητές, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της αστυνομίας παραδέχτηκαν πως ενεργούν μετά από οδηγίες του πρύτανη. Οι φοιτητές παραμένουν συγκεντρωμένοι στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας και στην οδό Σίνα, ενώ η κίνηση στη Σόλωνος διεξάγεται κανονικά.

Την ίδια ώρα, σκηνικό αστυνομικής περιφρούρησης επικρατεί και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΟΠΑ), όπου η πρυτανεία υλοποιεί ουσιαστικά πενθήμερο λοκ-άουτ. Στο ΟΠΑ υπάρχει προγραμματισμένη Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου για το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ ο Φοιτητικός σύλλογος της Νομικής έχει πάρει απόφαση για κατάληψη εν'όψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η οποία θα ίσχυε από την Πέμπτη 13/11.

Σε ανακοινώσεις τους, εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι, σωματεία και μαζικοί φορείς καταγγέλλουν τη βάρβαρη επίθεση και απαιτούν: Ανοιχτές σχολές για τους φοιτητές και τους αγώνες τους και καλούν σε Συγκέντρωση και Πορεία διαμαρτυρίας, σήμερα, Πέμπτη, στις 5.00 μ.μ. στα Προπύλαια ενάντια στον αυταρχισμό.

«ΖΗΛΕΨΕ» ΤΟΝ ΦΟΡΤΣΑΚΗ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΑΚ: ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΑ ΜΑΤ!

Κλειστές από το πρωί οι πύλες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και η αίθουσα όπου είχε προγραμματιστεί γενική συνέλευση φοιτητών

Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης, προσπαθεί να εμποδίσει τη διενέργεια γενικών συνελεύσεων και απείλησε τους φοιτητές ότι αν επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν συνέλευση θα καλέσει τα ΜΑΤ.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Μεγάλη φοιτητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (13/11) ως απάντηση στην αυταρχική πρωινή επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές στη Νομική Σχολή Αθήνας, ενώ στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε πλήθος πολιτών και εργαζομένων.

Μετά τη συγκέντρωση στα Προπύλαια ακολούθησε ακόμη μεγαλύτερη, ενωτική και μαχητική  φοιτητική πορεία προς τη Βουλή η οποία στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Πολυτεχνείο.

Γύρω στις 20:00 και ενώ η φοιτητική πορεία έφτασε έξω από το Πολυτεχνείο, οι φοιτητές δέχθηκαν για δεύτερη φορά οργανωμένη  επίθεση με δακρυγόνα και γκλομπς από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Πλήρη κυβερνητική στήριξη έλαβαν οι πρυτανικές αρχές που... ανέλαβαν να τιμήσουν την επέτειο της 17η Νοέμβρη με λοκ-άουτ και ξυλοδαρμούς φοιτητών. Εκτός της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη, που δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως "άλλο χώρος μάθησης και άλλο χώρος καταλήψεων", στην ίδια γραμμή περπάτησαν τόσο ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, όσο και ο υπ. Διακαιοσύνης, Χ. Αθανασίου.

Στην ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας αναφέρθηκε στην επίθεση των ΜΑΤ στη Νομική υπογραμμίζοντας τη «νέα απίστευτη συμπεριφορά κυβερνητικής καταστολής». «Έγινε επίθεση ακόμη και σε νέους ανθρώπους που κάθονταν σε παγκάκια! Έχουμε ένα βαρύτατα τραυματία που κινδυνεύει να χάσει το μάτι του που καθόταν σε παγκάκι», κατήγγειλε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «απαράδεκτη κλιμάκωση του αυταρχισμού στα θέματα της Παιδείας. Η κυβέρνηση επιλέγει να λύσει τα θέματα της Παιδείας με τα ΜΑΤ». «Αυτό είναι δείγμα όχι αυταρχισμού, αλλά προβοκατόρικο», κατέληξε ο Θ. Δρίτσας.

Έτσι, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης να τοποθετηθεί για την επίθεση των ΜΑΤ.

Η δε απάντηση του Χ. Αθανασίου, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το ότι η κυβέρνηση και στηρίζει και επικροτεί τις πρυτανικές αρχές. «Να αντιληφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν νόμοι και θα εφαρμόζονται. Οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν το καθήκον τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις», υποστήριξε ο Χ. Αθανασίου προκαλώντας τις διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Χ. Αθανασίου συνέχισε στο ίδιο προκλητικό ύφος: «θα αντιληφθείτε ότι υπάρχουν νόμοι, κράτος δικαίου. Αυτά που ξέρετε τελείωσαν. Αν γίνεται υπέρβαση του νόμου θα υπάρχει έλεγχος».

Την δε υποψία που άφησε η δήλωση της κ. Βούλτεψη, ότι δηλαδή η νομιμότητα θα εφαρμοστεί, γιατί αυτό απαιτεί ο έλληνας φορολογούμενος, ήρθε α επιβεβαιώσει ο Κ. Μαρκόπουλος, κάνοντας σαφές πως η κυβέρνηση επιθυμεί να αξιοποιήσει την επίθεση των ΜΑΤ στη Νομική, ενεργοποιώντας συντηρητικά αντανακλαστικά. Επανέλαβε, μάλιστα, το γνωστό τροπάρι περί τρομοκρατίας... «Εσείς είστε με τους απέξω εμείς με τους μέσα. Εσείς είστε με την τρομοκρατία, με τις καταλήψεις με την ανομία», υποστήριξε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν νέες έντονες διαμαρτυρίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα ο Κ. Μαρκόπουλος να κατέβει από το βήμα, να πάει στην θέση του και να συνεχίσει από εκεί τις προκλήσεις κάνοντας λόγο για «τρομοκράτες της αίθουσας». «Εντάξει είστε οι τρομοκράτες του έξω, αλλά τι είστε εδώ;», είπε και ισχυρίσθηκε ότι οι καταληψίες στη Νομική είναι «αριστερό μπράτσο κάποιων».

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα γεγονότα έξω από τη Νομική Σχολή, η οποία έχεις ως εξής:

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΞΥΠΝΟΥΝ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ

«Καταγγέλλουμε την τελείως απρόκλητη και αυθαίρετη επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτήτριες και φοιτητές, έξω από το κτίριο της ΝΟΠΕ σήμερα το πρωί, καθώς και τον άγριο ξυλοδαρμό φοιτητή έξω από το κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ πριν λίγη ώρα και χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε ένταση απο πλευράς φοιτητών.

Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε, καθώς λέγαμε πώς τα «προληπτικά» λοκ-άουτ σε ΝΟΠΕ και ΑΣΟΕΕ γίνονται για τη δημιουργία κλίματος έντασης. Σε μια καθόλα ειρηνική διαμαρτυρία φοιτητριών και φοιτητών για το κλείσιμο της Νομικής, οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με τον πιο σκληρό και ωμό τρόπο, με στόχο το φόβο και την τρομοκρατία.

Κυβέρνηση και Πρυτανικές αρχές, με πρωτοπορία του αυταρχισμού τον πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Φορτσάκη, ξυπνάνε μνήμες από σκοτεινές εποχές, λίγες μόλις μέρες πριν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που έβαλε τις εποχές αυτές μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας!

Η νεολαία δεν θα τρομοκρατηθεί. Με μαζικούς, ειρηνικούς κι ανυποχώρητους αγώνες θα διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση, τη δουλειά, την αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία. Οι μέρες του φόβου και του αυταρχισμού θα μείνουν μια για πάντα πίσω μας!

Ούτε μια μέρα χαμένη!».

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ για την προκλητική ενέργεια των πρυτανικών άρχων σε ΕΚΠΑ - ΑΣΟΕΕ και τη στάση της κυβέρνησης, η οποία έχει ως εξής:

«Καταγγέλλουμε την προκλητική ενέργεια των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ να αναστείλουν τη λειτουργία των συγκεκριμένων σχολών με το πρόσχημα της "πρόκλησης επεισοδίων", μπροστά στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Την απόφασή τους αυτή δεν δίστασαν να την υλοποιήσουν επιστρατεύοντας τα ΜΑΤ, με τα οποία περικύκλωσαν τις σχολές και τους φοιτητές, στους οποίους μάλιστα επιτέθηκαν και χτύπησαν τη στιγμή που προσπάθησαν να μπουν στις σχολές τους για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων μαθημάτων και δραστηριοτήτων των συλλόγων τους.

Η κυβέρνηση είναι η βασική υπεύθυνη αυτής της κατάστασης γιατί καλλιεργεί το δόγμα "νόμος και τάξη" στις σχολές, εντείνει το κλίμα αυταρχισμού και οργανώνει την καταστολή σε βάρος της συλλογικής δράσης. Επιβεβαιώνεται και με τις ενέργειες αυτές πως οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών δεν είναι η "ομαλή λειτουργία" των ιδρυμάτων, όπως επικαλούνται, αλλά να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια - επιχειρήσεις σε στρατόπεδα, όπου θα καταστέλλονται οι αγωνιστικές και συλλογικές δραστηριότητες ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις σπουδές και στη ζωή των φοιτητών, καθώς και των εργαζομένων στα ιδρύματα.

Τα συγχαρητήρια του κ. Σαμαρά και του κ. Λοβέρδου στον κ. Φορτσάκη αποδεικνύουν πως η αντιλαϊκή πολιτική είναι "νύχι - κρέας" με την καταστολή.

Η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης στα ΑΕΙ - ΤΕΙ , που υποβαθμίζει τις σπουδές και καταδικάζει μαζικά τους φοιτητές στην ανεργία και την κακοπληρωμένη εργασία, πρέπει να βρει απέναντί της το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και συνολικά την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Καλούμε τους φοιτητές να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές και να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σ' αυτά τα μέτρα και την καταστολή που τη συνοδεύει, για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων και των σύγχρονων δικαιωμάτων τους. Να πάρουν μέρος στο γιορτασμό για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία».
πηγή : iskra.gr

δημοσίευσε ...