Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Πρώτη του κ. Μόραλη με τα συνδικάτα του Δήμου Πειραιά

Ανακοίνωση της Ελεύθερης Αγωνιστικής Έκφρασης Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη 2014 στο Δημαρχείο Πειραιά των εκπροσώπων των εργαζομένων όλων των Σωματείων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Γιάννη Μόραλη.

Συνηθίζεται η πρώτη συνάντηση να είναι εθιμοτυπική και γνωριμίας, τα οξυμένα όμως προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους από την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης που έχει καταργήσει αυταρχικά και βίαια βασικά εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και το δικαίωμα στην εργασία και με την δέσμευση που έχει δώσει στην τρόικα να απολύσει ακόμα 6.500 εργαζόμενους μέχρι το τέλος του έτους από το δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η συνάντηση μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα δεν θα μπορούσε να έχει.

Κάνοντας πράξη το «η ισχύς εν τη ενώσει» τα 5 Σωματεία Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, μετά και από πρωτοβουλία του μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των του Δήμου Πειραιά και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλη Γκιτάκου, παρουσιάστηκαν με ενιαία φωνή στον νέο Δήμαρχο Πειραιά δηλώνοντας την αντίθεση τους στις αντισυνταγματικές και αντεργατικές διατάξεις του νόμου 4250/2014 που αφορούν τόσο την κανιβαλίστικης εμπνεύσεως «αξιολόγηση», όσο και τον προσχηματικό επανέλεγχο σε βάθος εικοσαετίας της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου και έργου σε αορίστου χρόνου, θέτοντας νέα κριτήρια.

Αφού αναλύθηκαν λεπτομερώς οι θέσεις των εργαζομένων στα επίκαιρα αυτά ζητήματα και επισημαίνοντας ότι η στόχευση της κυβέρνηση είναι οι χιλιάδες απολύσεις των εργαζομένων και η κατάργηση δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα από την ιδιωτικοποίηση τους, ζήτησαν από την Δήμαρχο Πειραιά να πάρει θέση και να δείξει την αντίθεση του μη συναινώντας στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4250/2014 που αφορούν την «αξιολόγηση» και τον προσχηματικό επανέλεγχο συμβάσεων. Τονίζοντας για τον προσχηματικό επανέλεγχο των συμβάσεων ότι η νομιμότητα της μετατροπή τους κρίθηκε από το ΑΣΕΠ, το ΣτΕ , άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, την κοινοτική οδηγία και κυρίως τους διαχρονικούς αγώνες των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Ο κ. Μόραλης επιφυλάχθηκε να απαντήσει, ζητώντας χρόνο (μιας ημέρας) προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά από τους συνεργάτες του αλλά και από τη νομική υπηρεσία του Δήμου και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δώσει την απάντηση του στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους.

Να θυμίσουμε ότι το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει απόφαση αναστολής της εφαρμογής της «αξιολόγησης» και δεν έγινε ούτε ο επιμερισμός της ποσόστωσης όπως όριζε τότε ο νόμος από τον Δήμαρχο ή τον Γενικό Γραμματέα.

Ο ενιαίος και αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων στο δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με ΑΝΥΠΑΚΟΗ και ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ στην πράξη του αντισυνταγματικού και αντεργατικού νόμου 4250/2014 είναι αυτός που εμπόδισε μέχρι τώρα την μνημονιακή κυβέρνηση να ρίξει κι άλλους εργαζόμενους στον Καιάδα της Ανεργίας. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να κρατήσουμε τον αγώνα ψηλά και να νικήσουμε, ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ το νόμο και ανοίγοντας το δρόμο για δυναμική αντεπίθεση κατά της μνημονιακής πολιτικής και αυτών που την εφαρμόζουν και που θέλουν φτωχούς και εξαθλιωμένους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, για να αυξάνονται τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Συνεχίζουμε την ΑΝΥΠΑΚΟΗ με ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από κάθε εργασία που έχει σχέση με την «Αξιολόγηση» και τον Προσχηματικό Επανέλεγχο των συμβάσεων.

Όλοι στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014 στις 12.00 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Β.Σοφίας 15 Αθήνα) και στην πορεία στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. – Λεωφ. Συγγρού 60), δηλώνοντας την αποφασιστικότητα μας να μην επιτρέψουμε τον προσχηματικό επανέλεγχο που στοχεύει σε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.
Κανένας συνάδελφος να μην γίνει συνένοχος στο έγκλημα.
                                Σεπτέμβριος 2014                                                     ΕΛ.ΑΓ.ΕΚ.

δημοσίευσε ...