Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Στη μάχη της ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ και οι δύο περιφέρειες (Αττικής – Ιονίων Νήσων) που στηρίχτηκαν προεκλογικά από το ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επετέθη κατά της περιφερειάρχου Αττικής και των άλλων ανυπάκουων αιρετών αριστερών, λέγοντας πως είναι εκλεγμένοι και πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο και όχι να μην υπακούσουν στις εντολές της κεντρικής διοίκησης που αφορά στην «αξιολόγηση» και στον «επανέλεγχο» των συμβάσεων (για το τελευταίο μάλιστα απείλησε με εισαγγελέα). Παρόλα αυτά, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής δεν πτοήθηκαν από τους λεονταρισμούς Μητσοτάκη και  με συντριπτική πλειοψηφία είπαν ΟΧΙ σε αποστολή στοιχείων που αφορούν στην «αξιολόγηση» και στον «επανέλεγχο» των συμβάσεων. Υπέρ τάχθηκε η παράταξη του τέως περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, λοιπόν, «σήκωσε το γάντι» και απάντησε, μέσα από τη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και τόνισε: «Αποτελεί πρόκληση να κάνουν λόγο για “αξιολόγηση” και “νομιμότητα” με αποτελεσματικά ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στον δημόσιο τομέα, οι νεκροθάφτες του ιδιωτικού τομέα και της νεανικής επιχειρηματικότητας!!... Οι έλεγχοι για οποιεσδήποτε παρανομίες, σε ό,τι μας αφορά, θα ενταθούν. Γιατί όπως σας είχαμε προειδοποιήσει προεκλογικά, εμείς θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».
Η Ρ. Δούρου, στην ομιλία της, υπογράμμισε επίσης ότι «η Περιφέρεια Αττικής είναι ο εγγυητής της τήρησης της νομιμότητας και των κυρώσεων που προβλέπονται σχετικά. Όσοι αναζητούν προστάτες κατόχων πλαστών πτυχίων, ας τους αναζητήσουν αλλού. Και συγκεκριμένα στους κόλπους εκείνων που επί 40 χρόνια ξεχαρβάλωσαν το δημόσιο με τις μαζικές, ρουσφετολογικές προσλήψεις, κάνοντας τα στραβά μάτια στην έλλειψη τυπικών προσόντων, αδιαφορώντας για την ποιότητα των υπηρεσιών ενός δημόσιου τομέα που τότε χρησίμευε ως δεξαμενή ψηφοφόρων. Σήμερα το χρησιμοποιούν ως δεξαμενή απολύσεων».
Από την πλευρά της, η νέα Περιφερειακή Αρχή τόνισε «αναλαμβάνει την ευθύνη της προστασίας της αξιοπρεπούς εργασίας στην Αττική. Αναλαμβάνει την ευθύνη της εύρυθμης, ως εκ του νόμου οφείλει, λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας» και για αυτό έδωσε «εντολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής να μην αποστείλουν κανένα έγγραφο που να αφορά επιμερισμό ποσοστώσεων ή να συμβάλλει καθ' οιονδήποτε τρόπο σε ένα σύστημα “αξιολόγησης” επιζήμιο για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου και των υπηρεσιών του, σε βάρος της εξυπηρέτησης του πολίτη».
Αξιοσημείωτη και η αναφορά της Ρ. Δούρου στους αγωνιζόμενους εργαζομένους, όπως οι καθαρίστριες, από την ωμή κρατική βία που δέχονται: «Αποτελεί πρόκληση οι άνθρωποι που προκάλεσαν την κρίση και που βόλεψαν επί τέσσερα χρόνια ημετέρους στους κρατικούς μηχανισμούς, να στρέφονται κατά των εργαζομένων του εναπομείναντος δημοσίου τομέα. Να στρέφονται κατά γυναικών όπως οι ηρωικές καθαρίστριες. Και να τις ξυλοκοπούν. Όπως ξυλοκοπούν κάθε εργαζόμενο που τολμά να βγει να διεκδικήσει το αυτονόητο δικαίωμά του. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία».
Ενώ τη δέσμευση ότι η παρούσα περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν γενικό διευθυντή ή υπάλληλο της περιφέρειας να εμπλακεί στη διαδικασία της «ψευτοαξιολόγησης» επανέλαβε χθες το πρωί από την πλατεία Σαρόκου ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος.
Ο κ. Γαλιατσάτος συμμετείχε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν ενάντια στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. «Η δική μας παρουσία εδώ», επισήμανε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, «θέλει να τονίσει ότι είμαστε κοινωνοί των προβλημάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα αλλά και συναγωνιστές σε μια προσπάθεια να αποτινάξουν τις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης και κυρίως την ψευτοαξιολόγηση που προσπαθεί το υπουργείο να προωθήσει ως προθάλαμο των εκατοντάδων απολύσεων που έχει υποσχεθεί στην τρόικα», είπε.

δημοσίευσε ...