Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Σε αντιδημοκρατικό παραλήρημα η κυβέρνηση ετοιμάζει «επιστράτευση» των απεργών - Παράνομη και καταχρηστική η απεργία στη ΔΕΗ

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγάλες αντιδράσεις, εργαζομένων, τοπικής κοινωνίας, συνδικάτων και φορέων, για το ξεπούλημα που ετοιμάζει της ΔΕΗ, με το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», και η κυβερνητική προπαγάνδα περί «συντεχνιών» που στρέφονται ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον έχει πέσει στο κενό, καθώς έχει καταστεί πασίδηλο ότι αν κάποιος επιβουλεύεται το κοινωνικό συμφέρον είναι αυτή η ίδια και οι μνημονιακές πολιτικές, ήρθε το Πρωτοδικείο Αθηνών να ποινικοποιήσει τον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΕΤΕ-ΔΕΗ, «Σπάρτακος»): έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απεργία, με το σκεπτικό ότι δε διατέθηκε το εξαιρούμενο προσωπικό, και κατά περίπτωση καταχρηστική -σε σχέση με τα αιτήματα των ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ ΑΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)- διότι οι δύο τελευταίες θεωρούνται ανεξάρτητες επιχειρήσεις και δε σχετίζονται με το θέμα.

Ανοιχτό το Εθνικό Τυπογραφείο το Σαββατοκύριακο

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Βήμα», η κυβέρνηση, αναμένοντας τη δικαστική απόφαση, αποφάσισε να κρατήσει ανοιχτό το Εθνικό Τυπογραφείο (ΕΤ) το Σαββατοκύριακο, με απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και υπογράφει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης (ΦΕΚ 1827Β/4-7-14).

Ο λόγος απλός: ενέκρινε τη λειτουργία του ΕΤ το Σαββατοκύριακο λόγω «εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών», που δεν είναι άλλοι από το τύπωμα των φύλλων πορείας, της επίταξης δηλαδή των εργαζομένων στη ΔΕΗ, στην περίπτωση που δε συμμορφωθούν με τη δικαστική απόφαση (χρήση του Ν. 3536/2007).

Αυτό θα γίνει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το μνημονιακό «Βήμα», «με πρώτο στόχο να αποκλειστεί, όσο εφικτό είναι αυτό, αφού θα χρειαστεί και η συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων, το ενδεχόμενο κατάληψής των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ για να μην υπάρξει ο κίνδυνος να τεθούν εκτός συστήματος αρκετές ηλεκτροπαραγωγές μονάδες».

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

Άμεσα, μετά τη γνωστοποίηση της δικαστικής απόφασης, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εξέδωσαν ανακοινώσεις, με «σκληρές» αιχμές.

«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καλεί, δε, την κυβέρνηση, «έστω και αυτή την ώρα, να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να αποφανθεί για τον χαρακτήρα της ΔΕΗ».

«Η απόφαση του δικαστηρίου που κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ κινείται στο πλαίσιο της αντιδραστικής θεωρίας της κυβέρνησης, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αντιστέκονται και να αντιπαλεύουν αντιλαϊκές αποφάσεις», σχολιάζει από την πλευρά του το ΚΚΕ.


πηγή : ergasianet.gr


Διαβάστε επίσης:

δημοσίευσε ...