Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

«Νέα» κυβέρνηση - Νέα βίαιη καταστολή από τα ΜΑΤ

Το «προσωπείο» της έδειξε χθες η νέα κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, μιλώντας στη μόνη γλώσσα που ξέρει: τη βία. Στο υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης, τα ΜΑΤ επετέθησαν απρόκλητα στις καθαρίστριες και στους αλληλέγγυους που διαμαρτύρονταν για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης εναντίον τους, ενόψει της παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών από το νέο υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη.
Από τη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, τραυματίστηκαν συγκεντρωμένοι. «Μας τσάκισαν για να μη δει ο νέος υπουργός τις διαμαρτυρίες μας», δήλωσε στο Κόκκινο μια εκ των δικαιωμένων καθαριστριών, η Ευαγγελία Αλεξάκη. Συμπλήρωσε ότι «αυτή είναι η παραλαβή της νέας κυβέρνησης»..

Σημειώνουμε ότι παραμένουν στο κέντρο αγώνα έξω από το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών, στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, για 35η συνεχόμενη ημέρα, οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες συνεπικουρούμενες από τους απολυμένους σχολικούς φύλακες που ενισχύθηκαν από συναδέλφους τους που ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη και τους «διαθέσιμους» εκπαιδευτικούς.
Άρειος Πάγος: Έως την Πέμπτη η απόφαση για τις καθαρίστριες
Οι απολυμένες καθαρίστριες μαζί με Σχολικούς Φύλακες, καθηγητές και εκατοντάδες αλληλέγγυους πραγματοποίησαν πορεία προς τον Άρειο Πάγο
Στο μεταξύ, ως την Πέμπτη αναμένεται η απόφαση των αρεοπαγιτών επί της αίτησης του υπουργείου Οικονομικών με την οποία ζητεί να ανασταλεί προσωρινά η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομη την απομάκρυνση των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ και των ΔΟΥ και παράλληλα διέταξε την επανατοποθέτησή τους.
Όπως είχε γράψει το ergasianet.gr, κατά τη χθεσινή συζήτηση της υπόθεσης, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε από αναρμόδιο δικαστήριο, καθώς το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων.
Ακόμη, οι νομικοί παραστάτες του υπουργείου ανέφεραν ότι η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που υπαγορεύει τον περιορισμό των υπηρετούντων, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπαλλήλων. Σκοπός αυτού του μέτρου, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης, που έχει γνωρίσει η χώρα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, το υπουργείο υποστήριξε ότι, από την υπόθεση των καθαριστριών, επιβαρύνεται το Δημόσιο με 209.000 ευρώ τον μήνα, χωρίς όμως να διευκρινίσει από που προέρχεται η εν λόγω επιβάρυνση, ενώ προσέθεσε ότι εάν επανέλθουν οι καθαρίστριες, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με τους μισθούς τους και τις αποδοχές των συνεργείων καθαριότητας που έχουν υπογράψει ήδη σχετική σύμβαση.
Από την άλλη πλευρά, οι δύο δικηγόροι των καθαριστριών επισήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, ενώ οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση. Παράλληλα, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την αίτηση αναίρεσης του ΥΠΟΙΚ, καθώς το δικονομικό αυτό μέτρο, επιτρέπεται μόνο κατά οριστικών αποφάσεων. Τόνισαν επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης του Δημοσίου από την επανατοποθέτηση των καθαριστριών, όπως υποστηρίζει το υπουργείο.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Χαράλαμπος Νικολακόπουλος δήλωσε ότι οι εφοριακοί θα αγωνιστούν μέχρι να επιστρέψει και η τελευταία καθαρίστρια.

δημοσίευσε ...