Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Μετά 30 χρόνια, «ναι» στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων – Απόφαση «βόμβα» του ΑΣΕ

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες και παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα της κυβέρνησης, ότι αυτή κάνει ό,τι θέλει στη χώρα και στον εργασιακό τομέα και όχι οι δανειστές, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), με τη νέα του σύνθεση και τον αναβαθμισμένο ρόλο του, ενέκρινε χθες, με 4 ψήψους υπέρ και 3 κατά το πρώτο σχέδιο ομαδικών απολύσεων. Το παραπάνω αποτέλεσμα αφορά στη Χαλυβουργία Ελλάδος, ιδιοκτησίας Μάνεση, και αφορά στην απόλυση 54 εργαζομένων. Θα απομείνουν... 29!!!  Αξίζει να θυμίσουμε εδώ ότι πριν ξεσπάσει η μεγάλη απεργία στη Χαλυβουργία, που κράτησε για περισσότερους από εννέα μήνες, οι εργαζόμενοι ξεπερνούσαν τους 200.

Υπερψήφισαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, η οποία ως πρόεδρος του ΑΣΕ εισηγήθηκε την έγκριση των απολύσεων δηλώνοντας ότι πείσθηκε από τα στοιχεία της εταιρείας, ο Κ. Τσαγκαρόπουλος, ειδικός συνεργάτης του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γ. Βρούτση, η Μ. Ντότσικα, δικηγόρος και υπεύθυνη για την πρόσφατη μελέτη που ανέθεσε το υπουργείο σχετικά με τον κατώτατο μισθό, καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Αντ. Βάγιας. Καταψήφισαν ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Ευθ. Παπαγιάννης, ο εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών Αντ. Τσαρνάς και η Κ. Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας. Οι ανωτέρω δήλωσαν ότι δεν πείσθηκαν ότι από τα στοιχεία της εταιρείας πρέπει να προχωρήσει η μείωση του προσωπικού.

Μετά την έγκριση των απολύσεων που είχε ζητήσει με αναλυτική έκθεσή της η επιχείρηση, στην εταιρεία οι εν ενεργεία εργαζόμενοι μειώνονται σε 29 άτομα. Οι απολυόμενοι θα λάβουν πλήρη αποζημίωση, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει και ρήτρα επαναπρόσληψης εφόσον επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο του Ασπροπύργου και χρειαστεί τις ίδιες ειδικότητες. Επίσης η εταιρεία υποχρεούται στην καταβολή ενός επιπλέον ποσού 1.000 ευρώ για τους εργαζομένους οι οποίοι έχουν χαμηλά ποσά αποζημιώσεων λόγω μικρότερης προϋπηρεσίας.

Είναι σαφές ότι πίσω από την απόφαση είναι οι δανειστές, που ζητούν καιρό τώρα, από το πρώτο μνημόνιο και παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές διαψεύσεις, την απελευθέρωση του αριθμού των απολύσεων. Με την απόφαση του ΑΣΕ, άνοιξαν οι ασκοί του... καπιταλισμού για μαζικές απολύσεις, απολύσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι απλήρωτες, όπως για παράδειγμα στον κλάδο του βιβλίου.


ΜΕΤΑ: Βορά στην αυθαιρεσία των εργοδοτών και τη φτηνή εργασία οι εργαζόμενοι

Όπως έχει υπογραμμίζει η Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή, σε παλαιότερες ανακοινώσεις της, που έρχονται πλέον να επιβεβαιωθούν, κυβέρνηση και δανειστές, με τη «λαμπερή απουσία» της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ και άλλων ομοσπονδιών, που έχουν βαθιά ριζωμένο στο DNA τους τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και σφυρίζουν προκλητικά αδιάφορες, παραδίδουν τον εργαζόμενο ως βορά στους εργοδότες και στις αυθαιρεσίες τους.

Έτσι, στην περίοδο της πρωτοφανούς ανεργίας, απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις, πυροδοτούν ακόμη περισσότερο την αύξηση της ανεργίας, διευκολύνουν τις απολύσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και ανοίγουν τις πόρτες για αντικατάσταση των εργαζομένων με εργαζόμενους χαμηλού κόστους. Διευρύνουν το καθεστώς της ενοικίασης των εργαζομένων σ’ όλες τις επιχειρήσεις, προκειμένου να επιβάλλουν μισθούς – μπουρμπουάρ, εργαζομένους χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση.


το σκεπτικό της απόφασης στην ergasianet.gr

δημοσίευσε ...