Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ποτέ ξανά άνεργη Πρωτομαγιά – ΜΕΤΑ: Με τους αγώνες, ανατρέπουμε και γράφουμε ιστορία

Με μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας γιορτάστηκε με αγωνιστικό, ταξικό και ανατρεπτικό περιεχόμενο η φετινή Πρωτομαγιά.

Με κεντρικό σύνθημα «Ποτέ ξανά άνεργη Πρωτομαγιά» και τη συμμετοχή εργαζομένων από όλους του κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μεταναστών, συλλογικοτήτων, φορέων, πραγματοποιήθηκε σήμερα μαζικό συλλαλητήριο των ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η πορεία των εργαζομένων που ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος και από το Μουσείο, τηςΑγωνιστικής Ταξικής Ενότητας στο ΕΚΑ, κατέληξε έξω από τη Βουλή, στο Σύνταγμα.

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησε νωρίτερα και το ΠΑΜΕ.

Η Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (ΜΕΤΑ) πραγματοποίησε προσυγκέντρωση στα Χαυτεία και στη συνέχεια ενώθηκε με το κύριο σώμα των διαδηλωτών στην πλατεία Κλαυθμώνος. (η ανακοίνωσή της για την Εργατική Πρωτομαγιά).

Η συμμετοχή των εργαζομένων και στις τρείς φετινές πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις στην Αθήνα υπήρξε εξαιρετικά μαζική και από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, πράγμα ιδιαίτερα αισιόδοξο μπροστά στις κρίσιμες επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης της 1ης Μάη

Στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης, οι οργανωτές αναφέρουν ότι η φετινή Πρωτομαγιά αποτελεί μήνυμα αντίστασης στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στην αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποτελεί ακόμη τιμή στους αγωνιστές που ίδρυσαν τα συνδικάτα και ξεκίνησαν την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά, κατατέθηκαν το πρωί στεφάνια στο Πολυτεχνείο και στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.



Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις

Με συγκεντρώσεις, πορείες και με καταθέσεις στεφανιών συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά και στη Θεσσαλονίκη.

Στην πλατεία Αριστοτέλους πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΘΟΘ, ενώ ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο Μνημείο του Εργάτη έξω από το ΕΚΘ, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των νεκρών της εργατικής Πρωτομαγιάς και του Μάη του 1936.

Άλλη συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στη θέση όπου βρισκόταν μνημείο παλαιότερα, στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου.



Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες εορτάστηκε στην Πάτρα η εργατική Πρωτομαγιά.

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, την οποία οργάνωσαν το εργατικό κέντρο της Πάτρας και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, ενώ η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου, την οποία οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και εργατικά συνδικάτα.



Στη Χαλκίδα στις 10πμ έξω από τα γραφεία του κάλεσε το εργατικό κέντρο Ευβοίας, που σε ανακοίνωσή του σχολιάζει: "Η Κυβέρνηση υποτακτικών κάτω από τις εντολές της τρόικα - τραπεζιτών – μεγάλων συμφερόντων ντόπιων και ξένων, για άλλη μια φορά πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Τα μπιχλιμπίδια και οι χάντρες που προσπαθούν να πουλήσουν στον Ελληνικό Λαό (πρωτογενές πλεόνασμα) είναι η προσπάθεια εξαπάτησής του, ενόψει εκλογών, πουλώντας ψεύτικες ελπίδες".



Στη Δράμα το εργατοϋπαλληλικό κέντρο κάλεσε συγκέντρωση στις 10.30πμ έξω από τα γραφεία του και επισημαίνει πως: "Οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα συνεχίζουν τη μάχη ώστε να ανατρέψουν τις συνταγές, της ύφεσης, των απολύσεων, της ανεργίας, των ανατροπών των ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, του αποκλεισμού των πολιτών από τα Κοινωνικά Αγαθά, των ιδιωτικοποιήσεων των Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών, της υποταγής της χώρας στα «θέλω» και στις απαιτήσεις των αγορών, στα συμφέροντα των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εργοδοτών και των τραπεζιτών".



Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας στις 10πμ κάλεσε το εργατικό κέντρο του νομού και αναφέρει ότι: "Σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, να έχουμε όλοι δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ζούμε χωρίς το βραχνά της ανασφάλειας και της ανεργίας, να είμαστε καλυμμένοι από ένα ευρύ σύστημα κοινωνικής φροντίδας. Και όμως ζούμε με αδιάκοπο άγχος, ανασφάλεια και κυνηγάμε τη ζωή από πίσω.

Ανεργία, κακοπληρωμένη εργασία, ακριβοπληρωμένες και χαμηλής ποιότητας παροχές υγείας και παιδείας. Κάθε εργάτης, νέος, άνεργος πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα, τι φταίει και ζούμε στην απόγνωση, στην ανασφάλεια, χωρίς δικαιώματα.

δημοσίευσε ...