Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Να ανατραπεί η ανθρωποφαγία της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής

Διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού

Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη βουλή από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αποτυπώνει τους ευρύτερους σχεδιασμούς της κυβερνητική πολιτικής, που αποσκοπούν στον βίαιο περιορισμό του δημόσιου τομέα, τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων, και της εκχώρησης τομέων του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Το ν/σ εισάγει ένα σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, το οποίο ως ουσιαστικό στόχο δεν έχει βέβαια την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου, αλλά την προετοιμασία του εδάφους για μαζικές απολύσεις εργαζομένων το αμέσως επόμενο διάστημα και τη «νομιμοποίηση» αυτών των απολύσεων μέσα από μια υποτιθέμενη αξιολόγηση των υπαλλήλων.

Με το προτεινόμενο σύστημα της προκαθορισμένης ποσόστωσης, επιχειρείται η σύσταση πελατειακών μηχανισμών, η ένταση του αυταρχισμού και η επικράτηση του κανιβαλισμού στους εργασιακούς χώρους. 

Με το Νομοσχέδιο προβλέπεται η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ κατάταξη των υπαλλήλων σε τρείς κατηγορίες.

Ένα ποσοστό έως 25% θα έχει βαθμολογία 9 έως 10 και θα θεωρούνται οι άριστοι υπάλληλοι,

ένα ποσοστό έως 60% θα έχουν βαθμολογία 7 έως 8 και θα θεωρούνται ως καλοί υπάλληλοι,

ενώ υποχρεωτικά ένα ποσοστό 15% θα πρέπει να λαμβάνει βαθμολογία από 1 έως 6 και θα θεωρείται ως προσωπικό χαμηλών δυνατοτήτων. Με άλλα λόγια η υποτιθέμενη «αξιολόγηση» έχει γίνει ήδη και προβλέπει ουσιαστικά την αποχώρηση του 15% του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου.
Αυτό που απομένει και ανατίθεται στους τμηματάρχες και τους προϊσταμένους (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) είναι το να καθορίσουν ποιοι εργαζόμενοι θα βρεθούν κοντά στην πόρτα της εξόδου.

Και για να μην υπάρχει καμιά απολύτως αμφιβολία για τη σκοπιμότητα αυτού του μέτρου, το νομοσχέδιο προβλέπει ρητά ότι τα αποτελέσματα της φετινής αξιολόγησης (με το νέο σύστημα) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανεύρεση των υπαλλήλων που θα πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας – διαθεσιμότητας το 2014. Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη και τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Μητσοτάκη, ότι το πρόγραμμα κινητικότητας – διαθεσιμότητας θα είναι μια διαρκής διαδικασία και για τα επόμενα χρόνια, εύκολα αντιλαμβανόμαστε τη σκοπιμότητας της παραπάνω διαδικασίας.

Άλλωστε το ίδιο το νομοσχέδιο χαρακτηρίζει ως μεταβατικό το συγκεκριμένο σύστημα «αξιολόγησης», αναδεικνύοντας ουσιαστικά ότι στόχος του δεν είναι άλλος από το να δημιουργήσει μια νέα μεγάλη δεξαμενή υπαλλήλων που θα οδηγηθούν στην έξοδο από το δημόσιο.

Για τμηματάρχες, προϊσταμένους και διευθυντές το ποσοστό των άριστων (με βαθμολογία 9 έως 10) θα μπορεί να ανέλθει και σε ποσοστό 70%.

Προϊστάμενος - Αξιολογητής

Ο προϊστάμενος, σύμφωνα με τα προτεινόμενα από το νομοσχέδιο, θα έχει την πλήρη ευθύνη αξιολόγησης και κατάταξης του προσωπικού με κριτήρια καθαρά υποκειμενικά. Η πρόβλεψη ότι αυτός θα προτείνει, αλλά την τελική απόφαση θα τη λαμβάνει ο προϊστάμενος της αμέσως υπερκείμενης οργανικής μονάδας, δεν αλλάζει την ουσία των διαδικασιών.

Κατάργηση δομών, μέσω της αξιολόγησης

Η διαδικασία «αξιολόγησης» θα παρέχει στην κυβέρνηση άλλο ένα τρόπο ουσιαστικής κατάργησης μιας υπηρεσίας.

Ο προϊστάμενος μιας Γενικής Διεύθυνσης θα έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, να προσδιορίζει από ποιες δομές θα προέρχεται το προσωπικό που απαιτείται προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που αντιστοιχούν στο 15% της διεύθυνσης (π.χ. 150 υπάλληλοι σε σύνολο 1000 που υπηρετούν στη συγκεκριμένη διεύθυνση).

Αυτό μάλιστα θα γίνεται με βάση την εκτίμηση του εκάστοτε διευθυντή για την αποδοτικότητα της κάθε δομής. Αν για παράδειγμα αποφασιστεί οι 150 αυτοί υπάλληλοι να προκύψουν από δύο δομές της διεύθυνσης οι οποίες απασχολούν κατά προσέγγιση 70 με 80 υπαλλήλους η καθεμιά, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στο όνομα της αξιολόγησης του προσωπικού οι υπηρεσίες αυτές καταργούνται.

Με την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ κατά την ημέρα συζήτησης – ψήφισης στη βουλή και με την εντατικοποίηση των αγώνων, αντιμετωπίζουμε και ανατρέπουμε την ανθρωποφαγία της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής και απαιτούμε αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες.

Καμία απόλυση εργαζομένου – Καμία κατάργηση υπηρεσίας

Πρόσβαση σε ΔΩΡΕΑΝ δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες 
για όλους τους πολίτες

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ σχετική με τη νέα μέθοδο αξιολόγησης που προωθεί το Υπ.Δ.Μ.Η.Δ, ΕΔΩ

δημοσίευσε ...