Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Πρώτες απολύσεις σε 1500 Σχολικούς Φύλακες και 300 Εκπαιδευτικούς


Το προεκλογικό κλίμα δεν κάμπτει την κυβερνητική ανθρωποφαγία και στο στόχαστρο μπαίνουν συμβασιούχοι, εκπαιδευτικοί και σχολικοί φύλακες.Ενώ θολό και αβέβαιο παραμένει το τοπίο σε ότι αφορά τις ελληνικές δεσμεύσεις για μείωση του προσωπικού και για 11000 απολύσεις εντός του 2014.

Οι πρώτες απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτόματα τέλος Μαρτίου αφορούν τους πρώτους υπαλλήλους που μπήκαν στο τέλος Ιουλίου (23 Ιουλίου συγκεκριμένα) στη διαθεσιμότητα και στις 23 Μαρτίου λήγει το οκτάμηνό τους.


Αυτοί μαζί με τους συμβασιούχους που υπηρετούν στις δημόσιες υπηρεσίες και στους δήμους και δεν προστατεύονται πλέον από τις δικαστικές αποφάσεις θα αποτελέσουν την πρώτη ομάδα των 4.000 απολύσεων που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Αναλυτικότερα:

1)Ηδη από τις πρώτες ημέρες της καινούργιας χρονιάς έχει τεθεί σε εφαρμογή εγκύκλιος του κ. Μητσοτάκη που ορίζει ότι συμβασιούχοι που δεν προστατεύονται πλέον από δικαστικές αποφάσεις (με βάση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης) θα διαγράφονται από τα μητρώα των εργαζομένων και δεν θα τους καταβάλλεται ο μισθός. Πρώτα θύματα αυτών των διατάξεων είναι υπάλληλοι συμβασιούχοι του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και ερευνητικών κέντρων που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στο δρόμο. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 συμβασιούχοι θα απομακρυνθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου με αυτό τον τρόπο από το Δημόσιο.

2)Τον περασμένο Ιούλιο μπήκαν στη διαθεσιμότητα 1.900 εκπαιδευτικοί του υπουργείου Παιδείας. Από αυτούς 500 περίπου δεν θα απορροφηθούν σε άλλες θέσεις σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και θα βρεθούν εκτός Δημοσίου.

3)Από τους 2.234 σχολικούς φύλακες βρέθηκε λύση μόνο για τους 526, που θα απορροφηθούν σε νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι 1.708 βρίσκονται στον αέρα κι αν μέσα στις επόμενες 40 ημέρες (23 Μαρτίου) δεν βρεθεί λύση θα χάσουν ανεπιστρεπτί τη θέση τους.

Ήδη από την περασμένη Παρασκευή εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση προχώρησαν από κοινού σε συντονισμένες κινητοποιήσεις κατά της διαθεσιμότητας, με αφορμή τη συζήτηση των προσφυγών στο ΣτΕ.

Η ΟΛΜΕ διαμήνυσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και ζητεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη να δεχθεί στο γραφείο του αντιπροσωπεία της, δεδομένου ότι στις 22 Μαρτίου «λήγει το 8μηνο των εκπαιδευτικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και τουλάχιστον 537 εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν να απολυθούν».

Για το ίδιο ζήτημα η Ομοσπονδία ζητεί να υπάρξει επείγουσα συνάντηση και με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλου.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ καταγγέλλει πως ο επίμαχος νόμος «απολύει μέσω διαθεσιμότητας και δήθεν αξιολόγησης χιλιάδες εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και τους δημοτικούς αστυνομικούς, διαλύει υπηρεσίες στους ΟΤΑ εξυπηρετώντας το σχέδιο εκχώρησής τους σε ιδιώτες και εν τέλει επιβαρύνει τους πολίτες».

πηγή: iskra

δημοσίευσε ...