Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ο ΑΔΜΗΕ είναι περιουσία του Ελληνικού λαού !

Όλοι στον αγώνα να ανατρέψουμε το ξεπούλημα του!

Του ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ* 

Η κυβέρνηση φέρνει στην ΒΟΥΛΗ την Τρίτη 14/1/2014 το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα του 66 % του ΑΔΜΗΕ δηλαδή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Στοχεύουν μέσα από διαδικασίες εξπρές να ξεπουλήσουν μέσα σε λίγες μέρες Στρατηγική Εθνική υποδομή, που στήθηκε μετά απόθυσίες δεκαετιών του ελληνικού λαού! 

Το δίκτυο μεταφοράς εκπροσωπεί ένα ανυπολόγιστο κεφάλαιο. Είναι ότι είναι οι αρτηρίες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας, μια τεράστια Δημόσια Περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δις €, που μεταφράζεται σε: 

11.000 χιλιόμετρα εναερίων γραμμών υψηλής τάσης καθώς και υπογείων και υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης που διασυνδέουν όλη την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και με τις γειτονικές χώρες. 

221 υποσταθμούς και κέντρα υψηλής τάσης και 3 εθνικά κέντρα ελέγχου ενέργειας, που διασφαλίζουν την αξιόπιστη και ασφαλή μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τον τόπο της παραγωγής της εκεί όπου καταναλώνεται. 

Ο ΑΔΜΗΕ είναι: 

Στρατηγική εθνική υποδομή θεμέλιο της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας. Οι δυο χούντες της 7ετιας πρώτα κατέλαβαν το Εθνικό Κέντρο Έλεγχου Ενέργειας και μετά τη Βουλή. 

Στρατηγική εθνική υποδομή, για την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη της χώρας. 

Στρατηγική εθνική υποδομή για την εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας του Ελληνικού Λαού. 

Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι η εκποίηση του ΑΔΜΗΕ, είναι «πιλότος» για το ξεπούλημα της υπόλοιπης ΔΕΗ (Ορυχεία, Εργοστάσια, Δίκτυα Διανομής). Ουσιαστικά αν ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ παύει να υπάρχει δημόσια ΔΕΗ. 

Η Goldman Sachs έχει καθορίσει το μάξιμουμ της αγοραίας τιμής για τον ΑΔΜΗΕ: Από 1,5 δις € επίσημη αξία παγίων, υποτιμάται χρηματιστηριακά στα 700 εκ. €, για να ξεπουληθεί το πολύ 300-320 εκ. €!! 

Ο Ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει από αυτό το πλιάτσικο της ιδιωτικής κερδοσκοπίαςστη δημόσια επιχείρηση! Έχει όμως να χάσει τα πάντα! 

Ο ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής ένα μόνο στόχο θα έχει, τη μεγιστοποίηση του κέρδους. 

Οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ σήμερα καλύπτονται αποκλειστικά από τους καταναλωτές χωρίς την παραμικρή συμμετοχή του Δημοσίου, αντιθέτως τα κέρδη του ΑΔΜΗΕ εισέρχονται στη ΔΕΗ και συμβάλλουν στο να μην αυξάνεται ακόμη περισσότερο η τιμή της κιλοβατώρας. 

Το κέρδος του ΑΔΜΗΕ έχει οριστεί από τη Ρ.Α.Ε. στο 8% το οποίο μεταφράζεται σε 325 εκ. ευρώ το 2012.

Μετά την ιδιωτικοποίηση το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί όπως έχει τονίσει η Ρ.Α.Ε. στο 11%. Άρα οι Έλληνες πολίτες θα επιβαρυνθούν με 123 εκ. ευρώ το χρόνο.
 
Τη διετία της κρίσης 2011-2012, ο ΑΔΜΗΕ επένδυσε 253 εκ. ευρώ και μάλιστα από ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο ιδιώτης στην Πορτογαλία τα ίδια χρόνια δεν έκανε ούτε ένα ευρώ επένδυση. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους πολίτες, τους φορείς και την αυτοδιοίκηση μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ να προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού μετώπου που θα υπερασπιστεί τη δημόσια ιδιοκτησία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. 

Εσύ πολίτη θα αγωνιστείς να παραμείνει ο ΑΔΜΗΕ περιουσία του ελληνικού λαού η θα αφήσεις τη κυβέρνηση να τον ξεπουλήσει; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την συγκυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το Σ/Ν για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. 

Προειδοποιούμε την μνημονιακή συγκυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει σε ιδιώτες τις Στρατηγικές Εθνικές Υποδομές και να ξεπουλήσει τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ. Σε όλες σχεδόν τις χώρες τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανήκουν κατά 100% στο δημόσιο .Μόνο στις μπανανίες της τρόικα ξεπουλιούνται. Η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμη και τις προγραμματικές της δεσμεύσεις. Ο κ. Σαμαράς είχε τονώσει στην Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της συγκυβέρνησης ότι «τα δίκτυα δεν πωλούνται» 

Τονίζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τετελεσμένα. Ο ΑΔΜΗΕ είναι και θα είναι 100% δημόσια επιχείρηση. 

 Προειδοποιούμε τους κερδοσκόπους που θα ορμήσουν στον ΑΔΜΗΕ και τους λέμε: 

ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει όλες αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, γιατί η ενέργεια είναι Δημόσιο και Κοινωνικό Αγαθό και ανήκει στον Ελληνικό Λαό. 

Ο ΑΔΜΗΕ είναι και θα παραμείνει περιουσία του ελληνικού λαού

*Ο Θανάσης Πετράκος είναι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία

Πηγή : vathiprasino.blogspot.gr

δημοσίευσε ...