Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί ο στόχος είσαι εσύ !

*Του Δημήτρη Καπέλλα  

Διάβασα σήμερα την είδηση ότι  στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων η αιθαλομίχλη έχει πνίξει την πόλη. Και μάλιστα, συνιστάται τις ώρες της έξαρσης του φαινομένου, να μην κυκλοφορούν στους δρόμους ηλικιωμένοι και παιδιά! 

Η αιθαλομίχλη όμως δεν πνίγει μόνο πόλεις αλλά και τις ανθρώπινες ψυχές.

Όταν η  ανεργία φτάνει στο 28%, όταν «φως» και θέρμανση από κοινωνικά αγαθά έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα και κέρδος, όταν αυτονόητες κοινωνικές παροχές όπως η πρόσβαση στην παιδεία, στην υγεία, ακόμη και στο νερό, είναι υπό αμφισβήτηση είναι σαφές πως πλέον μιλάμε για μια πραγματική κοινωνική ασφυξία και μια εν εξέλιξη ανθρωπιστική κρίση.

Έχουμε σταματήσει πια να μετράμε αυτοκτονίες συνανθρώπων μας, όχι γιατί δεν υπάρχουν αλλά γιατί δυστυχώς το συνηθίσαμε!  Έχουμε σταματήσει πια να μετράμε απολύσεις γιατί έχουν γίνει καθημερινότητα. 

Έχουμε σταματήσει να θυμώνουμε και να αντιδρούμε. Κάποτε μας χτυπούσαν και πονούσαμε. Μας χτυπούσαν  κι αντιδρούσαμε. Σήμερα μοιάζουμε άχρωμοι, άοσμοι και άγευστοι. Λες και περιμένουμε καρτερικά και το δικός μας τέλος. 

Μια φοβική καρτερικότητα που όμως εμπεριέχει ένα μεγάλο ανθρώπινο και αξιακό διακύβευμα. 

Να μετατραπεί μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας σε αυτό που ονόμαζε ο Χατζιδάκις αναφερόμενος στο φασισμό, το «τέρας» , που όσο το συνηθίζεις τόσο του μοιάζεις. 

Να βλέπουμε δηλαδή ως λογικό να  μετατρέπονται οι εργαζόμενοι σε δούλους και υποταγμένους στους  νόμους της εργασιακής ζούγκλας. Να πλειστηριάζουν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής και να το θεωρούμε φυσιολογικό.  Να συνηθίζουμε την φτώχεια και να  την θεωρούμε ως αναπόφευκτη . Να αποδεχόμαστε ότι θα πρέπει να ζήσουμε με λιγότερα η και τίποτα χωρίς να διεκδικούμε υποτάσσοντας τη λογική στο φόβο. 

Μέσα στη λαίλαπα των μνημονίων χάσαμε πολλά. Σχεδόν τα πάντα. Ένα όμως δεν πρέπει να χάσουμε, και αυτό είναι  η Ανθρωπιά και η Αξιοπρέπεια! Και αυτό δεν μετριέται ούτε με δείκτες ούτε με διαγράμματα. 

Γιατί εσύ  που έχασες την εργασία σου και αύριο θα σου πάρουν το σπίτι, εσύ που σε λίγες μέρες θα πρέπει να δώσεις 25 ευρώ για νοσήλια σε Δημόσιο νοσοκομείο, εσύ που τρέμεις που αύριο Δευτέρα το ιδιωτικό συνεργείο διακοπών ΔΕΗ θα κόψει το ηλεκτρικό,  εσύ  που σε λίγο θα αποχαιρετάς το παιδί σου γιατί εδώ δεν έχει πλέον μέλλον …

...όταν  ακούς τον πρωθυπουργό από το βήμα της βουλής να σου λέει πως «Επιτύχαμε όλους τους στόχους»! ένα να θυμάσαι, πως  ο στόχος τους είσαι ΕΣΥ!!

* Ο Καπέλλας Δημήτρης είναι μέλος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

δημοσίευσε ...