Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Προάγγελοι του «ξαφνικού θανάτου» της Καθαριότητας οι Καμίνης – Κακλαμάνης;


Προάγγελοι του «ξαφνικού θανάτου» των υπηρεσιών της καθαριότητας των δήμων, χωρίς όμως να διεκδικούν την αποκλειστικότητα, έγιναν σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, οι υποστηριζόμενοι από τα κόμματα της εξουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις περασμένες δημοτικές εκλογές, ο δήμαρχος κ.Γ.Καμίνης και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Ν.Κακλαμάνης.
Φυσικά όμως όπως ήταν και επόμενο από την μέχρι σήμερα στάση τους απέναντι στα μνημονιακά μέτρα και στην πολιτική της συγκυβέρνησης που εμμέσως πλην σαφώς στηρίζουν, οι αντιστάσεις τους για το ενδεχόμενο εκχώρησης των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες εργολάβους και οι «επαναστατικές» τους τάσεις, περιορίζονται σε επικοινωνιακού τύπου δηλώσεις και διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και την πλειοψηφική ηγεσία της ΚΕΔΕ. Η εμπειρία  όμως μας έχει δείξει πως ότι προτείνει η ΚΕΔΕ ως αντίβαρο των μέτρων που παίρνονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χρησιμοποιείται από την μνημονιακή κυβέρνηση στην χειρότερη και σκληρότερη εκδοχή της.
 

Η κινηματική δράση που θα προέρχεται από ένα πλατύ μέτωπο αιρετών, εργαζομένων και κοινωνίας που δοκιμάζονται  και είναι οι τελικοί αποδέκτες της μνημονιακής εξοντωτικής πολιτικής και που είναι ικανό να δημιουργήσει συνθήκες ανατροπής αυτής της πολιτικής, δεν είναι στους σχεδιασμούς αντίστασης των δημάρχων που ενώ συντελείται ολοκληρωτική καταστροφή στους δήμους, η πλειοψηφία των αιρετών συνεχίζουν να στηρίζουν τις επιλογές της συγκυβέρνησης. 
 

Δημοσίευμα από newsta.gr
 

Τι ξέρουν Καμίνης – Κακλαμάνης και αντιδρούν ; Μεθοδεύεται η αφαίρεση από τους Δήμους και της αρμοδιότητας καθαριότητας ;
 

Την κάθετη αντίθεση του στο ενδεχόμενο αφαίρεσης της αρμοδιότητας της καθαριότητας από τουςΔήμους , εξέφρασαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, σε πρόσφατη συνεδρίαση του, στέλνοντας αυστηρή προειδοποίηση να μην το τολμήσει. 
Το θέμα το έθεσε ο ίδιος ο Δήμαρχος, με αφορμή φήμες και διαδόσεις που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα.
 

Όπως είπε, δεν θα έδινε βάση σε φήμες, αν δεν είχε την υποψία ότι μπορεί ανά πάρα στιγμή να έρθει μια «κεραμίδα» από την κεντρική εξουσία. «Γιατί αυτό το οποίο είχαμε βιώσει με τη δημοτική αστυνομία και τους σχολικούς φύλακες, ήταν πάρα πολύ σοβαρό. Δεν ήταν μόνο ένας αιφνιδιασμός των Δήμων. Ήταν ένα σοβαρό πολιτικό και θεσμικό βήμα προς τα πίσω. Μια οπισθοδρόμηση σ’ ότι αφορά την αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης» τόνισε.
 

«Αυτό που πάλι ακούγεται, πρόσθεσε,  είναι ότι υπάρχει πιθανότητα να πάνε να αφαιρέσουν την αρμοδιότητα της καθαριότητας από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Σας το λέω εγώ, που δεν μου αρέσει να ανακυκλώνω φημολογίες κλπ. Αλλά όποιος έχει καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι».
 

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι όποιος διανοηθεί να ξεκινήσει μια τέτοια ιστορία, θα πρέπει να ξέρει ότι θα έχει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας απέναντι του. «Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει κανείς να ασχοληθεί με την καθαριότητα, χωρίς να μας έχει ρωτήσει, επιβάλλοντας οριζόντιες λύσεις» ξεκαθάρισε κλείνοντας.
 

Κακλαμάνης
Την άποψη ότι υπάρχει πράγματι θέμα, διατύπωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νικήτας Κακλαμάνης, εκφράζοντας μάλιστα την πρόθεση του να καταθέσει ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό.
Πρότεινε παράλληλα τη συνάντηση με τον Υπουργό «να δούμε τι θα μας πει, και ανάλογα τι θα μας πει, κλιμακώνουμε περαιτέρω, αν χρειαστεί, εύχομαι να μην χρειαστεί, τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε». Δήλωσε τέλος ότι η Δημοτική Αρχή έχει την πλήρη συμπαράσταση της παράταξης του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
 

Σοφιανός
Σίγουρος ότι δεν πρόκειται για φήμες, δήλωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός.
 

«Πρόκειται για μία πολιτική που βήμα – βήμα και μάλιστα με γοργό βήμα, προωθείται. Άρα κανείς δεν μπορεί να δηλώνει ξαφνιασμένος» υποστήριξε και χαρακτήρισε αυτονόητη την αντίθεση της παράταξης του, τόσο στο συγκεκριμένο θέμα, όσο και στην ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε υπηρεσίας του Δήμου.
 

Αμυράς
Σύμφωνος με την πρόταση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νικήτα Κακλαμάνη, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμένουμε Αθήνα» Γιώργος Αμυράς.
 

«Χρειάζεται μια συνολική ενημέρωση καταρχάς από το Υπουργείο Εσωτερικών προς το Δήμαρχο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα δεν θέλει να συζητάει για κατάργηση της υπηρεσίας αποκομιδής των απορριμμάτων.
 

Πορτάλιου
Ο Δήμος θα πρέπει να τρέξει προκειμένου να προλάβει τις καταστάσεις, σύμφωνα με την επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ελένη Πορτάλιου.
 

«Δεν είναι μια φήμη, αλλά η προετοιμασία του εδάφους για να περάσει μια έτοιμη πολιτική» είπε και υποστήριξε ότι πολύ σύντομα «θα μιλάμε για μια κλινικά νεκρή αυτοδιοίκηση, ένα είδος διευρυμένου ΚΕΠ, όπου όλες οι αρμοδιότητες της θα έχουν δοθεί σε ιδιώτες».
 

Δήλωσε τέλος ότι συμφωνεί με την πρόταση του Δημάρχου να επισκεφτεί, μαζί με τους εκπροσώπους των παρατάξεων, τον Υπουργό «και βεβαίως να υπάρξει την ώρα εκείνη, κινητοποίηση των εργαζομένων και των δημοτών και μια στάση εργασίας στο Δήμο, για να φανεί ότι αυτό δεν είναι μια απλή συνομιλία, είναι μια μεγαλύτερη πίεση».
 

Κωνσταντίνου
Για συνέχιση της πολιτικής που έχει η κυβέρνηση και όχι για φήμες, έκανε λόγο και ο επικεφαλής της «Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου.
 

«Έχουμε μια εικόνα που κατεδαφίζονται κομμάτια του δημόσιου με τον πιο ακραίο τρόπο» υπογράμμισε και υποστήριξε ότι το μόνο που θα μείνει τελικά στο Δήμο της Αθήνας θα είναι ο κόμβος αλληλοβοήθειας «και πολύ του είναι». Για να μην φτάσει λοιπόν η τοπική αυτοδιοίκηση σ’ αυτό το σημείο, χρειάζεται όπως είπε, όχι μόνο μια επίσκεψη στον Υπουργό, αλλά μια σοβαρή κινητοποίηση.
 

Κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος, ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης εξέφρασε την πρόθεση του να έρθει σε επαφή και με την ΚΕΔΕ, προκειμένου να τεθεί το ζήτημα συνολικότερα. Σημείωσε όμως ότι παρόλα αυτά, ο Δήμος της Αθήνας έχει τις δικές του προτεραιότητες και θα προχωρήσει, ζητώντας συνάντηση με τον Υπουργό.

δημοσίευσε ...