Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Σχόλιο της ΑΣΚ-ΟΤΑ για την εκχώρηση της διαχείρισης του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες

«Σαν έτοιμοι από καιρό σαν θαρραλέοι»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που πρόσφατα κυκλοφόρησαν στον Τύπο, η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης προτίθεται να προκηρύξει διαγωνισμό μέσα στο 2013, ώστε ιδιωτική εταιρία να διαχειρίζεται το νέο Σύστημα της Ελεγχόμενης Στάθμευσης. 

Ήδη από τον Απρίλιο είχε αναγγελθεί η αλλαγή του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης και η βούληση της δημοτικής αρχής να «βαφτίσει» δημοτικούς υπαλλήλους ως δημοτικούς αστυνόμους, προκειμένου να ενισχυθεί το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

Τώρα, η δημοτική αρχή θέλει να δημιουργήσει «ειδική ομάδα ελεγκτών», για να αστυνομεύουν τις περιοχές που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα.

Μολονότι η Δημοτική Αστυνομία (με ειδικά εκπαιδευμένους υπαλλήλους), ενίοτε «αντιπαθής» υπηρεσία αφού έβαζε χέρι στην τσέπη του πολίτη, καταξιώθηκε στη συνείδηση των δημοτών ως αποτελεσματικός θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης εδώ και χρόνια, μπήκε συστηματικά στο στόχαστρο το προηγούμενο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση κατάργησής της.

Αν και η ζωή τους ξεπέρασε και άλλο απέδειξε η πράξη εδώ και παραπάνω από 25 χρόνια, ο Υπουργός Μιχελάκης και οι παρατρεχάμενοι της μνημονιακής κυβέρνησης έσπευδαν καλοκαιριάτικα να πείσουν ότι πρόκειται για χρεοκοπημένο θεσμό… Και με όλη την πετυχημένη προπαγάνδα, αφού εμπεδώθηκε το πόσο αποτυχημένος θεσμός υπήρξε, αφού με κομπασμό ανακοινώθηκε 30% πλαστών πτυχίων (1,5% αποδείχθηκε τελικά!), αποφασίστηκε «δημοκρατικά» και με συνοπτικές διαδικασίες, για να μη χάνουμε και χρόνο, ότι σχεδόν 3.100 υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας χρήζουν κάλαθο αχρήστων, δηλαδή διαθεσιμότητας, κινητικότητας, επιλεξιμότητας, αβεβαιότητας και τα συναφή που λήγουν σε «-ότητα», που άλλωστε φοριούνται πολύ τελευταίως. 

Εμείς, ως αδαείς, διερωτόμασταν, γιατί άραγε να καταργηθεί μέσα σε μια νύχτα μία από τις πιο μάχιμες και αποτελεσματικές δημοτικές υπηρεσίες; 

Γιατί άραγε να οδηγηθούν στην διαθεσιμότητα-κινητικότητα οι δημοτικοί αστυνόμοι; 

Στην αρχή υποθέσαμε το προφανές, ότι ήταν μόνο γιατί δεν τους έβγαιναν τα συμφωνημένα νούμερα για διαθεσιμότητες και απολύσεις με την Τρόικα. Όμως, στην πορεία παίρνουμε κι άλλες απαντήσεις και πλέον χαίρουμε γνώσεως. 

Η συστηματική απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών υπηρετεί την μνημονιακή επιταγή παραχώρησης δημοσίων και δημοτικών αγαθών και υπηρεσιών σε ιδιώτες. Όταν τόσον καιρό που η Δημοτική Αστυνομία έχει καταργηθεί, οι δήμαρχοι βλέπουν τα έσοδα των δήμων να καταβαραθρώνονται, χρειάζεται να βγουν «νέα» πρόσωπα στην πιάτσα, «φρέσκα», νεόκοπα τάχα, όχι σαν τα κουρασμένα παλικάρια της Δημοτικής Αστυνομίας. 

Μόνο που αυτοί οι δημοτικοί υπάλληλοι θα βρεθούν στη θέση να εκτελούν χρέη «αστυνόμου» και να ασκούν αστυνόμευση, να εργάζονται δηλαδή στο νέο μόρφωμα-έκτρωμα που φτιάχνουν οι δήμαρχοι, μιας και το έργο με την κατάργηση της (αποτυχημένης, χρεοκοπημένης, αναποτελεσματικής και τα τοιαύτα) Δημοτικής Αστυνομίας δεν βγήκε. 

Το επεισόδιο με την ψευτο-αγωνιστικότητα και τα κροκοδείλια δάκρυα της ΚΕΔΕ και των δημάρχων της, που στέκονταν αλληλέγγυοι με στόμφο στους απολυμένους ή διαθέσιμους των δήμων το έχουμε ξαναδεί. Αν και σοβαρά ζητήματα νομιμότητας εγείρονται, όσον αφορά την άσκηση της αρμοδιότητας, και παρόλο που αντίστοιχα εγχειρήματα στο παρελθόν κατέπεσαν δικαστικά, είναι ξεκάθαρο τι θέλουν να κάνουν. 

Και το κάνουν πια, σαν έτοιμοι από καιρό σαν θαρραλέοι…

Νοέμβριος 2013                                                       Α.Σ.Κ. – Ο.Τ.Α.

Το Σχόλιο της ΑΣΚ-ΟΤΑ για την Δημοτική Αστυνομία σε μορφή Word  ΕΔΩ

δημοσίευσε ...