Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ανάσα για τους δανειολήπτες ή για το κράτος η ρύθμιση στεγαστικών δανείων;

Δημ. Στρατούλης: «Μια τρύπα στο νερό οι κυβερνητικές αποφάσεις για τα στεγαστικά δάνεια»

Η δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β΄Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας για τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη ρύθμιση στεγαστικών δανείων επιδοτούμενων από τον καταργηθέντα ΟΕΚ
.
Ολική ή μερική διαγραφή των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων τους τα χρόνια του μνημονίου, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με τις ανεπαρκείς αποφάσεις της κυβέρνησης.
 
Αναλυτικά η δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη:

«Οι κυβερνητικές αποφάσεις για τη ρύθμιση στεγαστικών δανείων, που χορηγήθηκαν από τράπεζες και επιδοτούνταν από τον καταργηθέντα με μνημονιακό νόμο του 2012 Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, αποτελούν μία τρύπα στο νερό και δεν λύνουν το πρόβλημα. Περίπου 100.000 νοικοκυριών, που ανέλαβαν δανειακές υποχρεώσεις σε άλλες εποχές και με άλλες οικονομικές δυνατότητες, χωρίς να έχουν σφαγιαστεί από τις μνημονιακές πολιτικές τα εισοδήματα τους και χωρίς να έχουν χάσει τις δουλειές τους.

Ο μόνος τρόπος να ανακουφιστούν όχι μόνο αυτά αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες άλλα υπερχρεωμένα σε τράπεζες νοικοκυριά είναι η ολική ή μερική διαγραφή των χρεών τους, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων τους τα χρόνια του μνημονίου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αποτραπεί το κοινωνικό κραχ και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, που απορρίφτηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά επιδιώκουμε να γίνει διεκδίκηση αιχμής του λαϊκού κινήματος και έχουμε δεσμευτεί ότι μια τέτοια ρύθμιση θα είναι από τις βασικές προτεραιότητες μιας αριστερής κυβέρνησης».

Σχολιάζοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ, ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού ξαναχτυπά, υποσχόμενος ολική διαγραφή χρεών... Ρωτάμε αν αυτή είναι η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αν έχει κοστολογηθεί, πόσο κοστίζει και ποιος θα τη χρηματοδοτήσει».

Η απάντηση του Δ. Στρατούλη έχει ως εξής:

Η ΝΔ τώρα τελευταία όλο πέφτει από τα σύννεφα. Επειδή το «εξωκοινοβουλευτικό» κομμάτι της ΝΔ δεν θυμάται τι συζητά στη Βουλή το κοινοβουλευτικό της και προφανώς τι έλεγε η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ «για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών», που συζητήθηκε πριν μήνες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλειά της και απορρίφτηκε από την τότε τρικομματική κυβερνητική πλειοψηφία, τους θυμίζουμε, ότι μεταξύ άλλων προβλέπει:

« -Την περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού, ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του πραγματικού διαθέσιμου (μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών) μηνιαίου εισοδήματός τους, και την απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης με οριστική διαγραφή του υπολοίπου αυτού σε ετήσια βάση

-Την ολική διαγραφή των χρεών για όσους διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας (το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη να είναι κάτω από το όριο της φτώχειας επί πέντε (5) συναπτά έτη), για τους χρονίως πάσχοντες, για τους ανάπηρους, τους άστεγους, τους υπερήλικες, τους χρονίως άνεργους κ.λπ. συνανθρώπους μας, που αδυνατούν να προσποριστούν τα στοιχειώδη του βίου.

-Τη μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση των εισοδημάτων του κάθε νοικοκυριού κατά τα χρόνια του Μνημονίου.»

Σε κάθε περίπτωση εκεί στις μονταζιέρες της ΝΔ, για να μην εκτίθενται διαρκώς, πριν αρχίσουν τις συρραφές και τα μοντάζ τους ας ρωτούν και κανένα κοινοβουλευτικό τους στέλεχος.
πηγή : left.gr

Δημοσίευμα με την ρύθμιση των στεγαστικών δανείων ΕΔΩ

δημοσίευσε ...