Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

«Ξαφνικός Θάνατος» …ποιοι έχουν σειρά;

Δήμαρχοι «λαγοί» οδηγούν την καθαριότητα σε «ξαφνικό θάνατο».

Καταιγιστικές είναι οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας Καθαριότητας των δήμων, δήμος Ρόδου, Χανίων, Θερμαϊκού και αλλού …

Αρκετοί φαινεται πως είναι οι  πρόθυμοι, άβουλοι και επικίνδυνοι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που αποδεικνύονται «βασιλικότεροι του βασιλέως» και προχωρούν στη διαδικασία ανάθεσης της υπηρεσίας σε εργολάβους – ιδιώτες ή Κοιν. Σ.Επ., θέλοντας να «προσπεράσουν» την μνημονιακή συγκυβέρνηση στο καταστροφικό έργο που επιτελεί στους εργαζόμενους και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, εφαρμόζοντας την νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική που έχει συμφωνήσει με τρόικα και δανειστές.

Οι δήμαρχοι φαίνεται ότι «διαισθάνονται» ότι τα επόμενα εύκολα θύματα που θα υποστούν  τον «Ξαφνικό Θάνατο» της άθλιας μνημονιακής συγκυβέρνησης Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσο καλύτερα μπορούν τα εργολαβικά συμφέροντα, θα είναι και οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα των δήμων, με την κατάργηση της υπηρεσίας. Γι’ αυτό και από μόνοι τους «ανοίγουν το δρόμο» στους ιδιώτες, δείχνοντας παράλληλα στην κυβέρνηση ότι η Καθαριότητα είναι μια υπηρεσία «ασύμφορη» για το δημόσιο.

Η σκέψη μας αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (Καστανίδης – Κουκουλόπουλος),για να καταστείλουν τις απεργίες που έκανε ένας από τους δυναμικότερους  κλάδους το 2011 ενάντια στα πρώτα μνημονιακά μέτρα και στο ενιαίο μισθολόγιο – φτωχολόγιο, έχουν αφήσει στα συρτάρια του υπουργείου Εσωτερικών ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για ολική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας όλων των δήμων της χώρας και που τώρα με τους μνημονιακούς νόμους εύκολα χρειάζεται μόνο υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του.

Ενισχύεται επίσης και από το γεγονός ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι «εκτελώντας» την καθαριότητα και τους εργαζόμενους σε αυτήν, αποδυναμώνουν κατά πολύ έναν από τους μαχητικότερους κλάδους εργαζομένων όπως είναι η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Στο επόμενο κοντινό χρονικό διάστημα θα δούμε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις από «λαγούς» δημάρχους, μεγαλύτερη απαξίωση των υπηρεσιών καθαριότητας με  σοβαρές  ελλείψεις  προσωπικού, ελλείψεις οχημάτων λόγω βλάβης και μη έγκαιρης επισκευής τους, προπαγάνδα ότι συμφέρει ο εργολάβος καλύτερα από την οργανωμένη δημόσια υπηρεσία  και όλα τα σχετικά που έχουμε δει τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, προκειμένου να περνά στην κοινωνία το μήνυμα ότι βλάπτουν σοβαρά τη χώρα και την οικονομία,  οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά. Και μόνη λύση είναι οι απολύσεις  και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Αν η μόνη λύση για όλους τους μνημονιακούς υπηρέτες, κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς, είναι οι απολύσεις εργαζομένων, η κατάργηση των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών και η μεγαλύτερη εξαθλίωση της κοινωνίας, για εμάς τους εργαζόμενους ένας δρόμος υπάρχει, ο δρόμος του ενιαίου αγώνα και της ανατροπής τους.

Όσο πιο γρήγορα γίνεται πρέπει να απαλλαγούμε από μνημόνια και πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας και πολύ περισσότερο τις ζωές των παιδιών μας.

Μπορούμε να τους νικήσουμε , αυτοί δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε ΕΜΕΙΣ !   

Ακολουθεί δημοσίευμα από την ιστοσελίδα seleo.gr για την δυναμική αντίδραση των εργαζομένων στο Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού που απέτρεψαν την απόφαση για να δοθεί η υπηρεσία της καθαριότητας σε εργολάβο.  

Επεισόδια προκλήθηκαν χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στους Ν. Επιβάτες κατά την διενέργεια του διαγωνισμού για την ανάθεση της καθαριότητα σε ιδιώτες εργολάβους.

Εργαζόμενοι στον Δήμο και εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ, θεωρώντας ότι ο διαγωνισμός αποτελεί την πρώτη πράξη σαλαμοποίησης των υπηρεσιών των δήμων με απώτερο στόχο την παραχώρηση όλων των δομών στους εργολάβους και στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αντέδρασαν σθεναρά με την πολυπληθή παρουσία τους στην αίθουσα εκτέλεσης του διαγωνισμού. Μάλιστα δεν έλειψαν και δυναμικές αντιπαραθέσεις με τον δήμαρχο αλλά και η καταστροφή φακέλου προσφοράς ενός εργολάβου, με συνέπεια να αναβληθεί επ' αόριστον ο διαγωνισμός.

Αλγεινή εντύπωση δημιούργησε η πρόσκληση  δυνάμεων των ΜΑΤ,από τον Δήμαρχο κ. Αλεξανδρή, που συμπεριφέρθηκαν σκαιότατα και προκλητικά απέναντι σε εργαζόμενους. Εργαζόμενοι που βλέπουν να τους αγγίζουν οι απολύσεις, που θεωρούνται το επόμενο στάδιο μετά την παράδοση των δομών και υπηρεσιών του Δήμου στους μικρούς και μεγάλους Μπόμπολες.

Ο Δήμαρχος θέλησε να δικαιολογήσει την έκκληση για παρέμβαση των ΜΑΤ στο ότι θα πρέπει οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να εκτελούνται, και να μην παρεμποδίζεται η υλοποίησή τους από ομάδες εργαζομένων. Φυσικά όταν κατ' επανάληψη παρόμοια φαινόμενα αναβολών, καθυστερήσεων, ολιγωριών ή και σκοπιμοτήτων οδηγούν σε ματαιώσεις ή ανόητες κολοτούμπες του ιδίου και της διοίκησής του, τότε δεν καλούνται  ΜΑΤ και γίνεται προσπάθεια να "περάσουν" ασχολίαστα και μουγκά.

Να θυμίσουμε πως και το Σεπτέμβρη του  2012 και πάλι με δυναμική αντίδραση των εργαζομένων ματαιώθηκε διαγωνισμός για την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες για 5 μήνες με κόστος 226.000 ευρώ. Ενώ ο σημερινός αναβληθείς διαγωνισμός είχε κόστος 1.232.000 ευρώ και θα γινόταν για χρονικό διάστημα ενός έτους.

Στην σημερινή δημοπρασία που τελικά δεν έγινε παραβρέθηκε και η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αμμανατίδου, υποστηρίζοντας τις θέσεις των εργαζομένων. Μάλιστα υπήρξε και λογομαχία μεταξύ της βουλευτίνας και του Δημάρχου, όταν ο τελευταίος  θέλησε να διαμαρτυρηθεί για το περιεχόμενο ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Θερμαϊκού, που εκδόθηκε μετά την συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία στελεχών του.

δημοσίευσε ...